Masajul in timpul sarcinii: recomandarea specialistului

Masajul in timpul sarcinii: recomandarea specialistului

Eva Pirosca

Masajul in timpul sarcinii este o binefacere pentru mamica si pentru bebelusul din burta. Cat de multe stim despre avantajele masajului in sarcina? Aflam chiar acum de la Marius Dinca, terapeut cu peste 11 ani de experienta.

Masajul in sarcina are efecte relaxante asupra starii tale de bine fizice, asupra sistemului tau nervos si asupra bebelusului din burta. Intregul organism al gravidei se bucura de masaj. Poti primi o sedinta de masaj chiar si la birou, ca sa nu mai astepti pana ajungi acasa.

”Am practicat cu multa eficienta masajul pe scaun, la birou, pentru femeile gravide. Masajul le-a ajutat pe unele sa previna durerile de spate care apar in timpul sarcinii din cauza ca se schimba centrul de greutate, apoi greutatea sanilor, greutatea abdomenului. Altora le-a diminuat vizibil durerile pe care le au inca dinainte de sarcina si care acum se agraveaza din cauza pozitiei prelungite la birou”, povesteste Marius. Marius a primit atatea reactii pozitive din partea oamenilor, incat acum conduce o echipa mobila, specializata in masaj. Mai multe detalii aflati de pe pagina lor de facebook.

Masajul la gravidute: ce tipuri de masaj are voie gravida?

”Masajul este ca si sportul. Sunt multe tipuri de masaj. Nu exista un masaj anume, special pentru gravide. Gravida nu este un om bolnav sau aparte. Asa ca are voie orice tip de masaj daca este sanatoasa si nu are contraindicatii de la medic”, ne spune Marius.

Intrebarea mai potrivita este...

Masajul la gravidute: ce tipuri de masaj are nevoie gravida?

”Cea mai eficienta terapie manuala pe care eu am practicat-o cu succes pe o graviduta, inclusiv pe Nicoleta Luciu cu tripletii este terapia japoneza Yumeiho.”

Marius ne invata ca exista cel putin 3 tipuri de masaje: masajul suedez sau de relaxare, drenajul limfatic si terapiile manuale (japoneze, tailandeze, chinezesti) care se fac prin haine. Ultimele includ tehnica Yumeiho si altele similare: Shiatsu, Thai Massage, Tui Na, etc.

Poza gravida si partenerul 

Yumeiho este o terapie de indreptare a coloanei vertebralelor si a oaselor coxale prin masaj. Aproape toti oamenii au coxalele mai mult sau mai putin dislocate, iar 90% din ei le-au mostenit inca din burtica mamei, ca urmare a dislocarii coxale a acesteia. Desi este atat de comuna, afectiunea isi arata ghearele odata cu trecerea timpului si ii provoaca mari greutati femeii in existenta zilnica. De aceea, indreptarea coxalelor este unul din lucrurile care trebuie bifate inainte sa ramanem insarcinate, pe cat putem. Sau macar pe perioada sarcinii, ca sa ferim bebelusul de asta.

Tehnica Yumeiho preia din avantajele diferitelor tipuri de masaje. Prin tragere, indreptare si apasare verticala, reaseaza si fixeaza oasele in articulatii. In plus, ridica puterea naturala a corpului de rezistenta la multe boli, pentru ca regleaza circulatia sangelui si creste metabolismul. Gravida resimte efectele imediat: inviorare, confort, caldura.

Masajul la gravidute: masajul suedez sau de relaxare

Masajul suedez se mai numeste si somatic sau de relaxare. Pe acesta, realizat cu ulei sau crema, este recomandat sa si-l faca orice gravida ca preventie din punct de vedere cosmetic. Pentru ca pielea sa se intinda si sa nu-i ramana vergeturi. Masajul suedez si-l poate face singura, i-l poate face sotul sau, daca are, maseurul. Daca este facut de un specialist terapeut, poate fi aplicat si in scop terapeutic, atunci cand graviduta are contracturi, dureri sau picioare umflate.

Drenajul limfatic este indicat gravidelor cu probleme de circulatie, pentru ca actioneaza asupra limfei si a circulatiei.

Masajul la gravidute: beneficiile masajului pentru mamica

Sarcina este o perioada sensibila. Durerile de spate si vergeturile sunt iminente. De aceea, toate gravidutele au nevoie si de masajul cosmetic, si de cel terapeutic.

Poza masaj de relaxare 

Apoi, masajul are influente si asupra sistemului nervos. ”Exista o stransa legatura intre starea fizica si cea psihica.

Daca ai o durere pe termen lung, devii irascibila, nervoasa. Prin masaj, influentezi pozitiv atat fizicul, cat si psihicul si partea emotionala”.

Mai departe, masajul ajuta mamica in lupta impotriva depresiei prenatale. Marius cunoaste amanuntit aceasta perioada de la femeile gravide care se relaxeaza sub palmele lui.

”Sunt cauze de natura fizica si psihica ce duc la incordare. Gravidutele devin agitate, le este frica, se vad grase si urate si intra intr-o stare de depresie. Atunci vine practicantul de masaj si o relaxeaza pe mamica”. 

”In plus, in timpul sarcinii femeile insarcinate au un somn agitat, astfel ca dorm putin si necalitativ. Un alt factor pentru care li se contracta musculatura si au nevoie de un masaj decontracturant.”

Atunci cand o femeie vrea sa faca un copil, este bine sa se pregateasca pentru asta: sa isi pregateasca muschii, ligamentele, articulatiile. Prin sport si masaj. Cu cat muschii femeii sunt mai pregatiti, dinaintea sarcinii pentru a fi flexibili si pentru a sustine greutatea, cu atat creste probabilitatea ca ea sa aiba dureri mai putine in timpul sarcinii.

Nu exista o regula. Daca face sport si masaj, nu ii pot garanta ca nu va mai avea dureri. Dar creste cu mult aceasta probabilitate.

Masajul la gravidute: beneficiile masajului pentru bebe

Orice stare a viitoarei mamici se transmite la bebele din burta. Cand se relaxeaza mama, se relaxeaza si copilul.

”De exemplu, la Yumeiho sau la masajul pe scaun Active Chair Massage, ce se intampla este ca ii indrept gravidutei spatele si atunci bebe poata sta mai bine in burtica”, ne povesteste Marius.

”Multe gravide stau cocosate (aplecate peste burta), din cauza sanilor prea grei si pentru ca se muta centrul de greutate. Iar asta le influenteaza respiratia, circulatia, oxigenarea. Daca mama sta cocosata, se comprima bazinul. Insa daca se indreapta, poate respira mai bine. Cu cat respir mai amplu, cu atat aduc un aport mai mare de oxigen in sange si in creier. Influentez atat fizic, cat si psihic, starea bebelusului”.

Masajul la gravidute: cum poate ajuta taticul?

L-am intrebat pe Marius daca nu poate sa aplice sotul, chiar si amator in domeniu, un masaj care sa ii reduca incordarea viitoarei mamici.

”Ba da, este chiar indicat. Insa depinde de felul de durere de care se plange graviduta. Unele sunt durerile musculare si altele durerile articulare sau inflamatorii. In cazul celor musculare, ii poate face sotul. Pentru cele inflamatorii insa, nu ar fi indicat. Doar daca sotul are un bun simt tactil”.

Cum distingem durerile musculare de cele inflamatorii?

”Cele mai multe dureri inflamatorii sunt in zona lombara. Cum se explica? Nivelul relaxinei creste, semnalandu-i pelvisului sa se deschida pentru a sustine un uter in expansiune si pentru a permite copilului sa treaca in siguranta prin toate structurile scheletice. Asta inseamna ca ligamentele si muschii se relaxeaza.

Multe femei semnaleaza atunci durere in fesa si aproape de sacru. Si uneori simt durerea si pe picior. Atunci este de natura inflamatorie pe nervul sciatic. 

Daca sunt doar in zona lombara, gravidutele le resimt mai mult atunci cand se ridica din pat sau de pe scaun, atunci cand se apleaca sau cand cara ceva in brate. 

Poza masaj terapeutic 

In acest caz masajul facut de partener nu poate ajuta, si nici nu este indicat. Este nevoie de interventia unui terapeut specializat”. Apoi, mai exista si durerea nocturna. Unele femei simt crampe sau carcei in picioare, de obicei in gambe.

In concluzie, daca viitoarea mamica are o contractura musculara si nu una inflamatorie, masajul facut de tatic pica foarte bine. Cei doi pot veni impreuna la terapeut, pentru ca taticul sa ia lectii, in direct. Sa deprinda miscarile, atingerile si zonele corpului care tanjesc dupa un masaj de relaxare.

Cand este indicat masajul in timpul sarcinii?

Masajul este recomandat sa fie facut profilactic. Pentru cine isi permite, este bine sa primeasca masaj zilnic, cu ulei sau crema. Altfel, cel putin doua sedinte de masaj terapeutic sunt cerute de organism in timpul sarcinii.

Poza scaun de masaj

Cand este indicat? In Romania, medicii nu isi asuma riscul in primele 3 luni de sarcina. Ei indeamna sa nu se faca masaj sau sa se faca cu mare precautie. Difera de la caz la caz.

”Conteaza mult si maseurul sau terapeutul care aplica masajul si recomandarea medicului”, ne spune Marius.

”Trebuie facut un masaj usor, bland. Trebuie tinut cont de sfatul medicului si de cerinta gravidei. Una vrea mai usor, alta simte ca ii face bine o presiune mai profunda. Trebuie facut cu bun simt”.

Apoi, din a treia luna de sarcina, gravidutei nu ii mai este indicat sa stea pe burta. 

Se va intinde pe o parte sau mai exista masajul pe scaun, pe care il poate primi direct in mediul de viata solicitant: la birou, intr-o pauza. 

Contraindicatiile masajului?

”Poate avea contraindicatii masajul intr-o anumita zona, dar nu pe tot corpul, decat daca are sangerari puternice. Aici conteaza iarasi sfatul medicului si tipul de masaj. De exemplu, la Yumeiho nu ii fac gravidei manipularea sacroiliaca (in zona lombara), dar ii fac manipularea cervicala, toracal superior. Ei, si tot asa, asta depinde de fiecare persoana in parte, fiecare graviduta are o problema de care trebuie tinut cont”.

Apoi, de exemplu, mai este un masaj special: se numeste masaj visceral si se aplica in zona abdominala. Este firesc ca in zona abdominala fac cu blandete orice tip de masaj.

Una dintre contraindicatii este zona din spatele tendonului lui Ahile. Acolo, in reflexoterapie sau in terapiile alternative, se afla echivalentul zonei genitale. Asa ca este contraindicat masajul acolo, daca femeia a ramas gravida. Pentru ca pot stimula prea tare zona si exista riscul pierderii sarcinii.

Se pare ca masajul ajuta foarte mult si mama si copilul. Ca este unul dintre cele mai bune medicamente naturale. Tu ce parere ai despre masajul la gravidute?

Articolul urmator
Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului
Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit
    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit

    În urmă cu cinci ani mi am pierdut copilul care putea acum să meargă la grădiniță, să fie un băiețel la fel ca toți ceilalți, să facă năzbâtii, să mai spargă...

    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?
    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?

    Copilul tău preșcolar are dificultăți în a sta departe de tine? Sarah Rosensweet, expert în parenting, dezvăluie trei metode prin care poți gestiona anxietatea de separare...

    De ce se plictisesc copiii atât de repede de jucării? Părerea specialistului
    De ce se plictisesc copiii atât de repede de jucării? Părerea specialistului

    Ai observat și tu cât de repede se plictisește micuțul tău de jucării, nu-i așa? Pare că mereu trebuie să cumperi altele, cu care se joacă puțin și apoi le lasă deoparte....

    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

    Toți părinții își învață pe copii să fie politicoși, ceea ce e foarte bine. Însă dincolo de „te rog” și „mulțumesc”, e important ca cel...

    Sfatul specialistului - ce ar trebui să învețe copiii despre ei și corpul lor de la părinți
    Sfatul specialistului - ce ar trebui să învețe copiii despre ei și corpul lor de la părinți

    Noi, părinții din generația actuală, avem parte de mult mai multe provocări decât părinții noștri, fără doar și poate. Iar asta fiindcă ai noștri copii, la rândul...

    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală
    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală

    Niciun copil nu este un sfânt și, mai devreme sau mai târziu, cel mai probabil că va face anumite năzbâtii. Este bine să adresezi problemele comportamentale ale...

    © 2024 Qbebe