Ceaiurile in sarcina: Ghid de la fitoterapeut

Ceaiurile in sarcina: Ghid de la fitoterapeut

Alexandra Irimiea

E dimineata. Deja te-ai obisnuit cu greturile matinale si te pregatesti sa savurezi o cana mare de ceai negru, asa cum faci de obicei. Dar esti sigura, absolut sigura ca vrei sa faci asta? Poate ar fi mai bine sa lasi cana jos pe masa. Sau sa incerci unul dintre ceaiuri in sarcina despre care stii ca nu provoaca probleme in timpul sarcinii, cum ar fi ceaiul de musetel.

Ceaiul negru are prea multa cafeina! "Ceaiul negru este excitant. Este mai tare si decat o cafea", explica medicul de familie Carmen Nonn, care are competente in fitoterapie. Totusi, pentru mamicile care nu se pot lasa de cafeina, fitoterapeutul recomanda o infuzie scurta, de 2-3 minute, atat la ceaiul negru, cat si la cel verde.

Fiecare dintre noi avem cate o placere in viata: cafeaua, tigara, ceaiul, laptele dimineata. Nu conteaza daca este ilegal, imoral sau ingrasa. Este acel lucru care ne incanta, care ne condimenteaza viata, care ne defineste in cele din urma. Dar pentru mica vietate ce creste in burtica unei gravide, tocmai acest lucru ii poate face rau. Atunci cand esti insarcinata, nu toate ceaiurile sunt sigure. De aceea, trebuie sa cunosti diferentele dintre tipurile de ceai, de exemplul dintre cele care contin cafeina si asa numitele ceaiuri de plante, referindu-se prin aceasta la plantele cu efecte medicinale, cum este ceaiul de musetel. Afla de la un fitoterapeut care sunt cele mai bune ceaiuri in sarcina, dar si cele total interzise.

ceaiuri-in-sarcina

Am facut o lista cu cele mai populare 15 ceaiuri pe care o femeie gravida ar dori sa le bea: de placere sau de nevoie. Atentie insa, nu toate sunt permise!

CELE MAI POPULARE 15 CEAIURI IN SARCINA

 

Tip de ceai

 Permis in sarcina

 1  Menta  DA - pe toata perioada sarcinii, fara excese
 2  Musetel  DA - pe toata perioada sarcinii, fara excese
 3  Galbenele  DA - pe toata perioada sarcinii
 4  Sunatoare  Da - cu prudenta, 1-2 cani/zi, 5-7 zile
 5  Tei  DA - pe toata perioada sarcinii, fara excese

 6 

 Pelin  NU - stimuleaza menstruatia
 7  Macese  DA - pe toata perioada sarcinii
 8  Fructe de padure  DA - pe toata perioada sarcinii, de preferat fara arome
 9  Coacaze  DA - pe toata perioada sarcinii
 10  Lamaie   DA - pe toata perioada sarcinii
 11  Salvie  NU - - stimuleaza menstruatia
 12  Urzica moarta alba  DA - pe toata perioada sarcinii
 13  Coada soricelului  NU - stimuleaza menstruatia
 14  Ceai verde

 Da - cu prudenta, 1 cana/zi,
1-2 ori/saptamana (ca diuretic, usor laxativ, tonic)

 15  Ceai negru  NU - contine multa cofeina, este excitant

Asa cum se vede din aceasta lista unul dintre cele mai baute ceaiuri in sarcina este ceaiul de musetel. El poate fi baut pe toata perioada sarcinii, chiar daca este bine sa limitam consumul la 1-2 cesti pe zi. Beneficiile ceaiului de musetel pe parcursul sarcinii sunt destul de numeroase:

  1. Are efect sedativ
    O ceasca mica de ceai de musetel inainte de culcare te calmeaza si te ajuta sa dormi mult mai bine. Musetelul are un efect linistitor pentru nervi si un efect sedativ usor, fiind util in insomnii. Ceaiul de musetel este indicat in sarcina, pentru ca diminueaza starile de agitatie ale viitoarei mamici si o ajuta sa se odihneasca.
  2. Imbunatateste imunitatea
    Musetelul contine substante care ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor si intareste rezistenta in fata bolilor. Daca bei ceai de musetel imunitatea este stimulata si lupta impotriva germenilor este mai eficienta.
  3. Calmeaza durerile musculare
    Ceaiul de musetel alina durerile si crampele musculare, crescand nivelul unui aminoacid, glicina, in corp. Glicina actioneaza ca un relaxant muscular si nervos, diminuand durerea de muschi. De asemenea, relaxeaza sistemul nervos. In sarcina, ceaiul de musetel are un efect benefic pentru ca linisteste durerile musculare caracteristice, care apar mai ales in zona picioarelor, din cauza cresterii in greutate ce pune presiune pe membrele inferioare.
  4. Vindeca leziunile si ulceratiile din gura
    Ceaiul de musetel este bun in sarcina, pentru ca din cauza schimbarilor ce au loc in organism pot aparea frecvent diverse rani, ulceratii, abcese in gura. Viitoarea mamica poate folosi ceaiul de musetel si pentru a se clati cu el si a face gargara.
  5. Ajuta in digestie si in greturile matinale
    Greata si problemele digestive sunt la ordinea zilei in perioada graviditatii. Ceaiul de musetel este indicat in sarcina tocmai pentru ca previne balonarile, constipatia si flatulenta. Contine si agenti antiinflamatori care pot reduce inflamatia la nivelul tractului digestiv. O ceasca mica de ceai de musetel in fiecare dimineata amelioreaza greata in primele luni de sarcina

cele-mai-bune-ceaiuri-in-sarcina

Citește și: Top 5 cele mai bune ceaiuri pentru lactatie

Consumul moderat de ceai de musetel in sarcina, ca si in cazul celorlalte ceaiuri, este garantia ca bebelusul tau nu va suferi nici un efect secundar, potential periculos. In cantitati exagerate, ceaiul de musetel este asociat cu unele riscuri in timpul sarcinii:

  1. Probleme de circulatie la bebelus
    Ceaiul de musetel baut excesiv pe parcursul sarcinii s-a dovedit ca poate provoca probleme circulatorii la fat.
  2. Ceaiul de musetel mimeaza efectele estrogenului
    Musetelul are proprietati similare estrogenului, hormon important in sarcina. De aceea este indicata consumarea sa in cantitati moderate, pentru a nu afecta bebelusul.
  3. Cantitatile mari de ceai de musetel in sarcina pot amplifica greata
    Daca in cantitati mici, ceaiul de musetel amelioreaza greturile in sarcina, cantitatile exagerate pot provoca voma. De aceea, este indcat consumul a cel mult doua cani mici pe zi.
  4. Poate interactiona cu diferite medicamente
    Ceaiul de musetel, consumat in cantitati prea mari pe parcursul sarcinii, ar putea diminua efectul unor medicamente, precum analgezicele, anticoagulantele, unele sedative sau unele antiinflamatoare.
  5. Creste riscul nasterii inainte de termen
    Se pare ca ceaiul de musetel baut in exces pe parcursul sacinii poate induce contractii uterine, crescand riscul de avort spontan sau de nastere prematura. Acest lucru nu este sustinut de studii medicale relevante, dar moderatia este preferabila asumarii unui atare risc

Carmen Nonn, medic de familie cu competente in api-fitoterapie, ne spune ca sunt 70 de plante sigure care se pot administra in ceaiuri in sarcina, conform tratatului PDR FOR HERBAL MEDICINES.  Iata cateva dintre ele: echinacea, menta, ananas, ghimbir, usturoi, turmeric, turita mare, usturoi, ceapa, nalba, merisor, mesteacan, cicoare, lamai, grapefruit, cretusca, sulfina, catina, albastrea, salata verde, ananas, chimion, coada calului, ginseng siberian, pir, smochin, castan salbatic, sulfina, varza, ovaz, patalagina, tei, hibiscus etc.

 

Tip de ceai 

Efecte 

 Cantitate

 RECOMANDATE

soc, hibiscus, scortisoara, macese, catina, ghimbir si tei inlatura starea de greata, imbunatateste digestia, este usor diuretic, relaxant  2-3 cani/ zi
anason, fenicul, chimion, urzica vie, cimbrisor, menta, plante cu efect galactogog stimuleaza lactatia  3-4 cani/zi

 NERECOMANDATE

lemn dulce, coada soricelului, salvie, in, ardei iute, vasc, revent, ienupar din plante cu continut crescut de estrogeni si efect stimulent asupra contractiilor uterine 
crusin, senna, revent din plante cu efect intens laxativ
rostopasca, obligeana, tataneasa

din plante care contin alcaloizi (substante active cu actiune puternica care pot influenta evolutia sarcinii, in general stimuleaza contractia uterina)

ATENTIE LA URMATOARELE PLANTE!

 

Tip de ceai

 Efecte

 afin frunze  NU - contin tanini, stimuleaza contratiile
2  aloe vera  DA - efect laxativ, cu prudenta - 1 cana/zi, 2-3 zile
 angelica  NU - influnteaza ciclul menstrual
 armurariu  DA - cu prudenta – 1-2 cani/zi, 4-5 zile
 5  boz  NU - efect laxativ
 6  brusture  DA - cu prudenta -1-2 cani/zi, 4-5 zile
 7  busuioc  NU - contine estrogeni
 8  gentiana  NU - stimuleaza contractiile uterine
 9  ginseng, radacina DE EVITAT in primul trimestru de sarcina
 10  ienupar  NU - stimuleaza contractiile uterine
 11  in  NU - stimuleaza contractiile uterine
 12  lemn dulce  NU - stimuleaza contractiile uterine
 13  lucerna  DA - cu prudenta, in exces este estrogenica
 14  marar  NU - este estrogenic
 15  mielarea  NU - are actiune hormonala
 16  paducel  DE EVITAT in primul trimestru de sarcina
 17  passiflora  NU - stimuleaza contractiile uterine
 18  patlagina  NU - stimuleaza contractiile uterine
 19  rozmarin  NU - uteroactiv
 20  talpa gastei  NU - uterotonica
 21  tataneasa  NU -contine alcaloizi
 22  turita mare  DA - cu prudenta, fara excese
 23  usturoi  DA - cu prudenta, fara excese
 24  verbina  NU - stimuleaza contractiile uterine
 25  zmeura, frunze  NU - stimuleaza contractiile uterine

Chiar daca esti o mare bautoare de ceai, recomandarea specialistului este ca, pe perioada sarcinii, niciun ceai sa nu fie consumat in exces. “Daca se bea 1- 2-3 cani/zi, timp de 4-5 zile, in conditii de sarcina fiziologica, nu sunt probleme”, mai spune fitoterapeutul Carmen Nonn.

Citește și: Ce ceaiuri sunt bune pentru gravide?

Surse foto: Istock.com

Articolul urmator
Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență
Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Atenție, părinți! De ce nu e bine să punem miere în ceaiurile pentru copii
    Atenție, părinți! De ce nu e bine să punem miere în ceaiurile pentru copii

    Mierea este unul dintre cele mai hrănitoare alimente, fiind sursă de vitamine, de minerale, de aminoacizi, de enzime. În aceste condiții, nu este de mirare că este cunoscută și...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

    Încă din primele clipe de viață ale copilului, știi cât de multă nevoie are de un somn odihnitor, care să-i stimuleze dezvoltarea. De asemenea, tot ce îți dorești...

    Ghid de „supraviețuire” cu o soacră de coșmar
    Ghid de „supraviețuire” cu o soacră de coșmar

    Relația cu soacra a fost din cele mai vechi timpuri portretizată în mod negativ. Într-adevăr există numeroase situații în care soacra nu se înțelege cu nora și...

    Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente
    Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente

    Știm cu toții că adolescenții pot avea anumite comportamente dificile, sau mai greu de înțeles pentru unii părinți. Câteodată se creează o lacună înte părinte...

    Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici
    Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici

    A venit momentul în care te întorci la muncă! Cel mai probabil că te gândești să-l duci pe cel mic la creșă. Însă cum se va adapta acolo? E o idee bună? Dacă...

    Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!
    Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!

    Paracetamolul este un medicament, pe cât de benefic, pe atât de periculos dacă nu este administrat corect. De aceea mulți medici atrag atenția părinților în această...

    (Mic) ghid de supraviețuire pentru mușcăturile de șarpe, conform medicului Tudor Ciuhodaru
    (Mic) ghid de supraviețuire pentru mușcăturile de șarpe, conform medicului Tudor Ciuhodaru

    Un copil de 13 ani din județul Suceava a fost mușcat de viperă în curtea propriei case. Animalul a ieșit de sub un coteț și l-a mușcat de picior, în timp ce acesta se juca...

    © 2025 Qbebe