In realitate, un plus de 300-400 de calorii zilnic este suficient sarcinii si asigura bebelusului un mediu optim de dezvoltare. Ceea ce este cel mai important insa este de unde anume vin acele calorii.
Ce inseamna o dieta sanatoasa in sarcina?
Dieta in sarcina ar trebui sa fie bogata in substante nutritive si sa asigure un aport mare de fier, calciu, acid folic, dar si vitamine precum vitamina A, vitamina D ori complexul de vitamine B. De asemenea, viitoarea mamica ar trebui sa evite consumul de sare in exces, de cafea si sa se fereasca de bauturile alcoolice.
Este important de stiut ca alimentele pe care femeia le consuma in timpul sarcinii trebuie preparate cat mai sanatos cu putinta, fara prea mult ulei ori grasime de origine animala. Preferabil este sa se consume ulei de masline sau unt, dar si acestea in cantitati moderate. Sunt recomandate mancarurile preparate pe gratar, la cuptor ori la aburi, in locul celor prajite. In orice caz, gravida trebuie sa fie foarte atenta la ingredientele crude ori la alimentele ce contin ingrediente crude.
Fructele
Consuma macar doua-trei fructe pe zi, oricare ar fi acestea. Portocalele si kiwiul va asigura foarte multa vitamina C, asa ca ele nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta in timpul sarcinii. La fel si banana care iti aduce magneziu, ori strugurii bogati in vitamina B.
Legumele
Nicio zi fara legume! Daca vreti sa nu va ingrasati foarte mult in sarcina, sa aveti un bebe sanatos si sa scapati rapid de kilogramele in plus in perioada postnatala, atunci consumati cat mai multe legume cu putinta. Spanacul, salata si in general majoritatea legumelor verzi sunt bogate in fier si vitamina K. Fasolea si mazarea sunt surse excelente de vitamina E, iar morcovii si sparanghelul contin vitamina A. Consumati multe rosii, ardei, dovlecei, obisnuiti-va sa mancati multe salate si cu siguranta veti avea parte numai de beneficii.
Lactatele
Produsele lactate sunt si ele necesare pe parcursul sarcinii. Beti numai lapte pasteurizat, consumati iaurturi naturale, dar evitati specialitatile de branza cu mucegai nobil ori pe cele care nu sunt indeajuns de bine preparate termic, cum ar fi branza feta. Optati pentru branza proaspata de vaci si din cand in cand cate putin cascaval (neafumat insa).
Carnea
Daca ati reusi sa va obisnuiti si sa nu mai mancati mezeluri ori pateuri ar fi foarte bine. Consumati carne de pui ori de curcan, vita sau muschi slab de porc si incercati sa evitati produsele prea procesate, carnea afumata ori carnatii.
Painea
Trebuie sa mancati paine. Nu faceti greseala sa renuntati la paine pe parcursul sarcinii de frica kilogramelor in plus, pentru ca veti avea de pierdut. Alegeti insa painea integrala, painea cu seminte ori painea neagra, in locul celei albe, pentru ca beneficiile acestor tipuri sunt numeroase. Painea neagra este bogata in fibre, are multe vitamine (B1, B2, B6, E) si minerale (calciu si magneziu ori potasiu). Consumati macar doua felii de paine zilnic.
Semintele
Semintele sunt surse extraordinare de minerale si vitamine si nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia gravidei - consumati nuci, arahide, alune, fistic, migdale, seminte de dovleac sau orice alte tipuri de seminte care va plac. 30-50 de grame de seminte pe zi sunt ideale pentru o sanatate de fier.
Tu ce dieta alimentara ai adoptat in timpul sarcinii?