Vitaminele prenatale - compozitie, beneficii si preturi

Vitaminele prenatale - compozitie, beneficii si preturi

Raluca Cristea

Vitaminele prenatale au rolul de a-ti asigura necesarul de nutrienti in organism. Lipsa acestor nutrienti poate avea consecinte negative asupra dezvoltarii copilului tau. In cele ce urmeaza vei afla totul despre vitaminele prenatale: beneficile vitaminelor prenatale, compozitie si preturi.

Alimentatie versus Vitaminele prenatale

Cu siguranta primul tau gand este acela ca nu ai nevoie de vitamine prenatale din moment ce mananci sanatos. Dar ce inseamna alimentatie sanatoasa in ziua de azi, mai ales daca nu locuiesti la curte? Legume si fructe aratoase, dar fara gust si vitamine, oua din magazine fara niciun gust si carne care, prin decongelare, isi pierde multe din proprietatile nutritive.

Asadar, oricat de bine te-ai hrani, este foarte posibil ca medicul sa iti recomande niste suplimente nutritive cu continut ridicat de vitamine si minerale, in special acid folic, calciu si fier.

Ce complicatii poti evita prin administrarea vitaminelor prenatale

Perioada sarcinii, desi frumoasa, este marcata printre altele, de multiple modificari hormonale si nevoi speciale ale organismului tau. In astfel de conditii, pentru a evita complicatiile si pentru a asigura o crestere si dezvoltare corespunzatoare a fatului, medicii recomanda anumite vitamine si minerale esentiale. Multe dintre aceste vitamine si minerale se regasesc chiar si in alimentele proaspete, insa in doze mai mici decat doza zilnica recomandata (DZR).

Administrarea regulata a vitaminelor prenatale pe toata durata sarcinii reduce riscul aparitiei preeclampsiei (hipertensiune arteriala si castig in greutate al mamei, care se poate complica pana la moartea fatului si insuficienta renala acuta a mamei).

 vitaminele in sarcina

In plus, vitaminele prenatale reduc riscul nasterii unui bebelus cu malformatii congenitale ale creierului si ale  maduvei spinarii.

Ce contin mai exact vitaminele prenatale?

Un comprimat de vitamine prenatale contine urmatoarele vitamine si minerale, in ordinea descrescatoare a cantitatii lor: vitamina A, vitamina B9 (acid folic), vitamina D, calciu, fier, vitamina C, vitamina E, vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (ribovlafina), vitamina B6 (piridoxina), vitamina B3 (PP), vitamina B12 si zinc.

Cele mai importante 3 elemente - acidul folic, calciul si fierul

Acidul folic "se ocupa" de sinteza proteinelor in primele luni de sarcina, formarea celulelor sangelui si ale sistemului nervos central si dezvoltarea normala a fatului. Carenta de acid folic poate conduce la malformatii congenitale.

Calciul previne reducerea densitatii osoase pe masura ce fatul consuma mineralele organismului tau pentru a-si dezvolta si el propriul lui sistem osos. Asadar, este lesne de inteles ca deficitul de calciu "mananca" oasele tale si impiedica dezvoltarea oaselor bebelusului.

Fierul este esential pentru producerea hemoglobinei, este vital in oxigenarea tesuturilor tale si ale fatului si este cel mai bun scut de aparare impotriva anemiei. In plus, in primele luni de viata, bebelusul are nevoie de un depozit consistent de fier, cand laptele sarac in acest mineral ii va fi singurul aliment.

Ce vitamine prenatale sunt recomandate si ce preturi au?

Desi piata suplimentelor alimentare este foarte variata, medicii sunt atenti in ceea ce priveste vitaminele prenatale, fiind vorba despre niste vitamine pentru o perioada speciala. Ne-am interesat pentru tine si am aflat numele si preturile unora dintre cele mai recomandate vitamine prenatale: Pregnacare, Materna si Elevit.

vitaminele prenatale

Sub sloganul "Pentru a da nastere sanatatii", vitaminele prenatale Pregnacare de la Vitabiotics se pot lauda ca fiind numarul 1 intre vitaminele prenatale din Marea Britanie. Contin un complex de 19 vitamine, minerale si acid folic care acopera 100% din DZR. Pretul unei cutii cu 30 de comprimate Pregnacare variaza intre 32 si 38 LEI.

Compania farmaceutica Bayer ofera si ea un produs de incredere: vitaminele prenatale Elevit Pronatal, despre care producatorii spun ca sunt "testate clinic pe gravide, dovedind ca reduc riscul aparitiei unor anomalii in dezvoltarea fatului, precum si greturile si varsaturile din primul trimestru de sarcina". Pretul unei cutii cu 30 de comprimate Elevit Pronatal variaza intre 36 si 45 LEI.

Compania farmaceutica Wyeth iti ofera vitaminele prenatale Centrum Materna. Sub sloganul "Ramai sanatoasa pentru copilul tau", comprimatele Centrum Materna aduc o contributie majora la acoperirea necesarului de vitamine, minerale si oligoelemente pentru femeile insarcinate, mamele care alapteaza precum si pentru femeile care intentioneaza sa ramana insarcinate. Pretul unei cutii cu 30 de comprimate Centrum Materna variaza intre 32 si 40 LEI.

Tu ce vitamine prenatale ai luat sau ai fost sfatuita sa iei?

Articolul urmator
Ce este testul Harmony, cât costă, când și de ce trebuie făcut de gravide?
Ce este testul Harmony, cât costă, când și de ce trebuie făcut de gravide?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alge nori: beneficii și idei de consum
    Alge nori: beneficii și idei de consum

    Algele Nori, un tip de alge comestibile, au fost o piatră de temelie a bucătăriei asiatice timp de secole, celebrată nu numai pentru aroma sa unică umami, ci și pentru profilul său...

    Linte neagră: beneficii și idei de consum
    Linte neagră: beneficii și idei de consum

    Lintea neagră este o varietate de linte care a câștigat popularitate datorită gustului său specific și a valorii nutriționale ridicate.

    Sare celtică: proprietăți și beneficii
    Sare celtică: proprietăți și beneficii

    Sarea celtică, cunoscută și sub numele de sare gri, este o variantă de sare care atrage tot mai mult atenția pasionaților de gătit datorită proprietăților sale unice și a...

    Iaurt de caju: beneficii și mod de preparare
    Iaurt de caju: beneficii și mod de preparare

    Cauți alternative fără lactoză ale iaurtului tradițional? Descoperă în acest articol un iaurt făcut din nuci de caju. Este o alegere populară pentru persoanele care au...

    Smochine proaspete: beneficii și idei de consum
    Smochine proaspete: beneficii și idei de consum

    Smochinele au o istorie bogată și plină de povești, care datează de mii de ani, fiind unele dintre cele mai vechi fructe cultivate. De la civilizațiile antice la bucătăriile moderne,...

    Cicoare: beneficii, contraindicatii și mod de consum
    Cicoare: beneficii, contraindicatii și mod de consum

    Cicoarea, cunoscută științific sub numele de Cichorium intybus, este o plantă erbacee cu flori albastre care face parte din familia Asteraceae. Originară din Europa, cicoarea a devenit...

    Ceai de gutui: beneficii și mod de preparare
    Ceai de gutui: beneficii și mod de preparare

    Ceaiul de gutui este o băutură aromată și plină de beneficii pentru sănătate, realizată din frunzele, florile sau fructele gutuiului (Cydonia oblonga). Gutuia, un fruct auriu și...

    Ulei de măceșe: beneficii și mod de administrare
    Ulei de măceșe: beneficii și mod de administrare

    Uleiul de măceșe este folosit din timpuri străvechi, pentru ameliorarea mai multor afecțiuni, însă a fost reintrodus recent în atenția publicului, datorită beneficiilor pe...

    © 2025 Qbebe