- ... adormi cu capul în farfuria cu mâncare
- ... nu bei deloc alcool, dar ai greţuri şi vărsături de parcă ai goli sticle permanent
- ... acum râzi, acum plângi, acum ţipi, acum eşti în extaz şi numai privind o reclamă la TV
- ... scapi vânturi de fiecare dată când tuşeşti sau strănuţi
- ... eşti mai ameţită decât o muscă în jurul becului
- ... capul tău este la fel de greu ca şi burtica
- ... aştepţi vizitatorul lunar, care nu mai vine
- ... ai scurgeri, dar nu cele pe care le aştepţi
- ... scrii interzis a se atinge pe sânii tăi
- ... faci vizite la baie, mai des decât apariţia metroului în Piaţa Unirii
- ...propriul tău sforăit de trezeşte, şi pe tine şi toţii vecinii de bloc
... adormi cu capul în farfuria cu mâncare
Nu se știe exact ce ne face să ne simțim atât de obosite când suntem însărcinate, dar se pare că responsabilă de acest fenomen ar fi creșterea rapidă a nivelului de progesteron. În plus, grețurile și urinarea frecventă (inclusiv de pe timpul nopții) pot accentua senzația de oboseală.Oboseala va fi mai accentuată în primul trimestru de sarcină, iar odată ce intrăm în cel de-al doilea trimestru ne vom simți mai energice. Ne vom confrunta din nou cu oboseală mai accentuată în cel de-al treilea trimestru, pe măsură ce luăm în greutate și dormim mai prost noaptea.
... nu bei deloc alcool, dar ai greţuri şi vărsături de parcă ai goli sticle permanent
Cu siguranță că senzația de greață și vărsăturile te pot duce cu gândul că ești însărcinată. Astfel, cam din a patra săptămână sau din a șasea săptămână de sarcină poți începe să te confrunți cu aceste simptome neplăcute. Ele pot fi foarte frecvente în primele 12 săptămâni de sarcină.
De asemenea, trebuie să știi că greața și vărsăturile nu se limitează doar la cele cunoscute sub numele de „dimineață", ci pot apărea oricând.
Nu în ultimul rând, ele sunt strâns legate și de aversiunile alimentare, un alt simptom caracteristic pentru perioada de sarcină. Nu de puține ori ți se poate întâmpla ca alimente ce îți plăceau înainte să-ți displacă total acum sau să-ți vină să vomiți de la un simplu miros sau chiar la vederea acestora.
Din fericire, greața și vărsăturile se vor ameliora și vor dispărea complet în cel de-al doilea trimestru de sarcină.
... acum râzi, acum plângi, acum ţipi, acum eşti în extaz şi numai privind o reclamă la TV
Și acestea sunt determinate de schimbările hormonale, care afectează neurotransmițătorii (semnale chimice din creier).
Desigur, stările interioare pe care le vom resimți în timpul sarcinii variază de la o persoană la alta. De exemplu, unele femei sunt entuziasmate și râd mult, în timp ce altele sunt mai degrabă anxioase și cu tendințe depresive.
Oricare dintre cele două variante sunt semne ale faptului că poți fi însărcinată. Important este însă să te analizezi cu atenție și, după ce ți se confirmă sarcina, în cazul în care ești mereu tristă, nu te mai bucură nimic și ai adesea crize de plâns, consultă un specialist. Din păcate, poate fi vorba de mai mult decât de o schimbare de dispoziție și anume de prezența depresiei.
... scapi vânturi de fiecare dată când tuşeşti sau strănuţi
Balonarea şi gazele sunt determinate de fluctuațiile hormonale, fiind similare celor din perioada premenstruală. Ceea ce le face mai deosebite sunt însă frecvența și intensitatea.
De cele mai multe ori, constipația este cea care ne poate deranja prima și, din cauza ei, pot apărea și balonările. Iată de ce putem avea senzația că toate hainele ne strâng în zona taliei, chiar dacă suntem încă în primele săptămâni de sarcină.
... eşti mai ameţită decât o muscă în jurul becului
Creșterile bruște ale nivelului hormonilor, dar și intensificarea circulației sângelui și a bătăilor inimii pot duce la degreglări ale tensiunii arteriale. Aceasta poate scădea brusc în anumite momente și de aici posibilitatea de a te confrunta, încă din primele zile de sarcină, cu amețeli sau chiar cu stări de leșin.
Citește și: Primele simptome (semne) de sarcina
... capul tău este la fel de greu ca şi burtica
Durerile de cap sunt unele dintre cele mai comune indicii ale faptului că ești însărcinată. De asemenea, ele sunt mai intense și mai frecvente în primele 12 săptămâni de sarcină și au drept cauze oricare dintre următoarele:
• fluctuațiile hormonale
• creșterea volumului fluxului sanguin
• stresul, tensiunea legate de sarcină
Medicii ne avertizează însă că nu este neapărat nevoie să avem dureri puternice de cap dacă suntem predispuse la așa ceva din perioada anterioară. Astfel, se poate întâmpla și ca acestea să nu fie așa de puternice sau, dacă nu aveam de dureri de cap înainte, să le avem în timpul sarcinii.
... aştepţi vizitatorul lunar, care nu mai vine
Dacă știi că ai o menstruație regulată și observi că trece o perioadă și aceasta nu apare, fă-ți cât mai rapid un test de sarcină sau mergi direct la medic. Este foarte posibil să fie vorba de o sarcină!
Dar dacă nu ai o menstruație regulată și vezi că sânii tăi devin tot mai dureroși și ai grețuri, este posibil să fii însărcinată de mai demult. Și în această situație este indicat să consulți un specialist.
... ai scurgeri, dar nu cele pe care le aştepţi
Probabil că nu te gândești să asociezi debutul unei sarcini cu scurgeri vaginale și cu pete de sânge deschise la culoare.
Specialiștii ne avertizează însă că această manifestare este un simptom al sarcinii, cu atât mai mult cu cât menstruația ne-a întârziat. Cu alte cuvinte, este vorba despre așa-numita „sângerare de implantare", un fenomen ce se referă la fixarea ovulului fecundat în uter.
S-a estimat că aproximativ 1 din 4 femei au acest simptom în timpul primului trimestru de sarcină. Dar dacă observăm că sângerările sunt frecvente, abundente și închise la culoare, dacă avem grețuri puternice, senzație de leșin și chiar pierderea cunoștinței, atunci poate fi vorba despre o sarcină extrauterină. În această situație, nu mai stați pe gânduri și solicitați ajutor medical de urgență!
... scrii interzis a se atinge pe sânii tăi
Poți să-ți dai seama că ești însărcinată și dacă sânii tăi se întăresc și devin sensibili și dureroși. Aceste senzații sunt însă mai accentuate prin comparație cu sindromul premenstrual.
Acest simptom al sarcinii este legat de fluctuațiile ridicate ale estrogenului și, pe măsură ce sarcina evoluează, de formarea celulelor și canalelor prin care va curge laptele matern.
Specialiștii ne spun însă că senzația de sâni dureroși se va diminua după trecerea primului trimestru de sarcină, pe măsură ce corpul se adaptează transformărilor hormonale.
... faci vizite la baie, mai des decât apariţia metroului în Piaţa Unirii
Cât de curând după ce rămâi însărcinată, schimbările hormonale vor determina inclusiv intensificarea fluxului sanguin din regiunea rinichilor. Din acest motiv, vezica ta se va umple mai repede și vei simți nevoia să urinezi mai des.
Acest fenomen va continua și pe măsură ce sarcina evoluează. În condițiile în care fluxul sanguin se va accentua, atunci și fluidele se vor acumula mai ușor și va fi nevoie să le eliminăm. Urinarea va deveni tot mai frecventă pe măsură ce fătul va crește și astfel se va mări și presiunea asupra vezicii urinare.
...propriul tău sforăit de trezeşte, şi pe tine şi toţii vecinii de bloc
Dacă nu ești răcită și ai brusc nasul înfundat sau acesta îți curge, atunci poate fi vorba despre prezența unei sarcini.
La prima vedere ți se pare ceva ieșit din comun, dar în realitate și acesta poate fi un simptom al sarcinii. Astfel, datorită intensificării fluctuaților hormonale și a circulației sângelui, în nasul tău se va produce o cantitate mai mare de mucus.
Citește și: 16 semne neobisnuite care iti spun ca esti insarcinata
Voi știați până acum care sunt simptomele ce ne pot dovedi faptul că suntem însărcinate?
Surse:
www.babycenter.com; www.healthline.com; www.kidspot.com.au; www.mayoclinic.org; www.pregnancymagazine.com; www.todaysparent.com