Sarcina si kilogramele in plus

Sarcina si kilogramele in plus

Alexandra Negreanu

Ai ramas insarcinata? Te preocupa felul in care arati si cat trebuie sa iei in greutate pe parcursul sarcinii? Intra aici si afla care este greutatea ideala in timpul sarcinii si metode de a scapa rapid si usor de kilogramele in plus!

Cat ar trebui sa iei in greutate pe parcursul sarcinii

Aceasta depinde de cat ai ai cantarit inainte de conceptie si de inaltimea ta. Greutatea ideala pe parcursul celor 9 luni de sarcina depinde foarte mult de aceste lucruri. Relatia dintre inaltime si greutate este exprimata printr-un numar numit "indicele de masa corporala," sau IMC. Nu exista un numar de kilograme fix pe care fiecare femeie ar trebui sa le castige in timpul sarcinii, insa te poti ghida dupa orientarile generale de mai jos:

Limite generale pentru cresterea in greutate in timpul sarcinii:

Numarul de kilograme in plus recomandate, pana la sfarsitul sarcinii:
Subponderala (IMC mai mic de 18.5): aproximativ 13 - 18 kilograme
Greutate normala (IMC 18.5 - 24.9): circa 11 pana la 16 kilograme
Supraponderala (IMC 25 - 29.9): aproximativ 7 pana la 11 kilograme
Obeza (IMC 30 sau mai mult), 11 : aproximativ 5 - 9 kilograme

Indici de greutate pentru sarcina gemelara
Daca esti insarcinata cu gemeni sau tripleti, va trebui probabil sa te ingrasi mai mult. Din nou, depinde foarte mult de alti factori, inclusiv de starea de sanatate a fetilor pentru a determina care este greutatea potrivita pentru tine.
Numarul de kilograme in plus recomandate pana la sfarsitul sarcinii:
Greutate normala (IMC 18.5 - 24.9): circa 17 pana la 25 de kg
Supraponderala (IMC 25 - 29.9): aproximativ 14 - 23 kilograme
Obeza (IMC 30 sau mai mult):aproximativ 11 - 19 kilograme

Cand esti supraponderala

Fiind supraponderala inainte de sarcina creste riscul de a suferi complicatii in timpul sarcinii sarcinii, inclusiv diabet gestational si hipertensiune arteriala. Desi iti este admis sa iei in greutate cateva kilograme, femeile supraponderale sau obeze inainte de sarcina ar trebui sa slabeasca sanatos. Deoarece, daca iei in greutate mai mult decat suma recomandata in timpul sarcinii si nu pierzi in greutate dupa ce copilul se naste, kilogramele in exces maresc riscul de suferi complicatii severe pe tot parcursul vietii. Luarea in greutate prea mult in timpul sarcinii poate mari, de asemenea, riscul ca bebelusul sa aiba probleme de sanatate la nastere si sa fie obez inca din copilarie.

Cand esti subponderala

Daca esti subponderala, este esential sa iei in greutate macar pana la limita recomdandata in timp ce esti insarcinata. Fara kilogramele in plus, copilul tau ar putea sa se nasca mai devreme, sa fie mai mic decat limitele normale si sa necesite sa stea la incubator pana ia in greutate, sa aiba nevoie de ingrijire medicala speciala.

O dieta sanatoasa in timpul sarcinii

Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa continui sa mananci sanatos. Ai nevoie de aproximativ 2.000 de calorii pe zi. Nu ai nevoie de mai mult pana in ultimele trei luni de sarcina, cand organismul necesita in plus, fata de cele 2000 de calorii de mai sus, inca 200 de calorii pe zi. Poti obtine cele 200 de calorii suplimentare de la, de exemplu, o felie de paine prajita cu fasole sau un bol de cereale integrale cu lapte semi-degresat.

Pentru a manca sanatos, include in dieta ta urmatoarele alimente:

* Paine, paste, cartofi, orez si cereale (carbohidrati). E bine sa alegi soiuri integrale, cum ar fi orez brun si paste, iar painea ar trebui sa fie facuta din cereale integrale. Incearca sa te asiguri ca aceste alimente bogate in amidon alcatuiesc o treime din ceea ce mananci zilnic.

* Fructe si legume, cel putin cinci portii pe zi. Acestea ar trebui sa alcatuiasca o alta treime din ceea ce mananci zilnic.

* Proteinele, cum ar fi carne (dar nu ficat), peste, oua si leguminoase.

* Produsele lactate, cum ar fi laptele, iaurtul si branzeturile. Produsele lactate cu un continut scazut in grasimi sunt o optiune buna daca esti supraponderala.

Dieta unei gravide nu trebuie sa contina mancare sau bautura bogate in grasimi sau zahar, cum ar fi biscuiti, prajituri sau bauturi carbogazoase. Cu toate acestea, daca ai pofta si le mananci ocazional si in cantitati mici, nu-ti fac niciun rau nici tie, nici bebelusului.
Aminteste-ti ca nu este nevoie sa mananci pentru doi. Cu cat iei in greutate prea mult in timpul sarcinii, cu atat iti va fi mai greu sa slabesti dupa ce ai nascut.

Un program de exercitii prenatale

 
 

Si nu uita ca pentru a-ti mentine tonusul si o greutate ideala pe parcursul celor 9 luni nu este vorba doar despre mancare! Exercitiul este bun pentru tine in timpul sarcinii si te poate ajuta sa iti pastrezi o greutate normala.

Cele mai bune tipuri de exercitii in timpul sarcinii sunt cele:

* care ajuta inima sa functioneze optim
* care te mentin supla
* cu care iti poti mentine o greutate normala
*cu ajutorul carora iti poti pregati muschii pentru nastere
* care nu provoaca stres fizic nejustificat pentru tine sau copilul tau

Iata cateva exemple: mersul pe jos, jogging, inot gimnastica acvatica, Yoga si Pilates sunt, de asemenea, ideale, atat timp cat le executi sub supravegherea atenta a unui antrenor calificat si care are experienta in relatiile cu femeile gravide.

Cum poti scapa de anxietatea despre modul in care corpul tau se schimba

Daca nu ai avut probleme cu kilogramele in plus sau daca nu ai tinut nicio dieta in viata ta, este posibil sa iti fie greu sa accepti ca iei in greutate acum, ca esti gravida. Este normal sa te simti anxioasa ca numerele de la pantaloni, tricouri si chiar si de la incaltaminte cresc. Incearca sa tii minte, totusi, faptul ca aceste kilograme in plus sunt un element important pentru o sarcina sanatoasa si ca nu vei mai castiga in greutate dupa ce ai nascut.

Cum vei scapa de toate aceste kilogramele in plus mai tarziu

O mare parte din kilogramele in plus pe care le-ai acumulat pe parcursul sarcinii o vei da jos destul de repede dupa nastere. Mamele pierd, de obicei, jumatate din kilogramele in plus in primele sase saptamani de la nastere. Un copil cantareste la sarcina 3,4 kg (mai mult sau mai putin), la care adaugi si lichidul amniotic, placenta, lichide, sangele eliminat la nastere si mai poti scadea inca aproape 5 kilograme.

Pentru restul, aminteste-ti ca a fost nevoie de noua luni pentru a lua in greutate si poate dura la fel de mult pentru ca sa dai jos. O dieta sanatoasa, combinata cu exercitii regulate este cel mai bun mod pentru a slabi dupa sarcina.

Nu te apuca sa tai caloriile din meniu imediat ce ai nascut, totusi. Cu un nou-nascut acasa acum, ai nevoie de o multime de energie - ceea ce inseamna ca trebuie sa furnizezi corpului tau toti nutrimentii de care are nevoie. Daca ai rabdare si ii oferi corpului tau sansa de a scapa de kilogramele in plus sanatos, vei fi surprinsa cat de mult pierzi in greutate in mod natural, mai ales daca ales daca alaptezi.

Pentru mai multe informatii, urmareste un interviu video cu medicul nutritionist Mihaela Bilic.

Intrebari la care medicul nutritionist ofera gravidelor raspunsuri:
1. O gravida trebuie sa-si satisfaca orice pofta?
2. O gravida trebuie sa manance cat doi?
3. Cu cat este mai mare necesarul caloric in sarcina?
4. Ce excese culinare trebuie evitate in sarcina?
5. Ce se intampla daca o mamica se ingrasa prea mult in sarcina?


Articolul urmator
Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului
Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta
    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta

    O femeie de peste hotare povestește pe Reddit motivele pentru care a ales să-și ascundă sarcina de mama sa vitregă. Parcurge articolul pentru a afla toată povestea.

    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund
    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund

    Copiii ai căror mame au consumat cofeină în timpul sarcinii s-au dovedit a fi, în medie, mai scunzi decât copiii femeilor care nu au consumat cofeină în timpul...

    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum
    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum

    O femeie de peste hotare povestește că în timpul sarcinii, a sângerat intensiv până la 27 de săptămâni. Din fericire, bebelușul este bine acum.

    Sunt însărcinată și extrem de anxioasă, după ce am pierdut altă sarcină, iar soțul meu nu mă susține deloc
    Sunt însărcinată și extrem de anxioasă, după ce am pierdut altă sarcină, iar soțul meu nu mă susține deloc

    O mămică din Marea Britanie a postat pe un forum situația dificilă în care se află cu soțul ei, fiind însărcinată și anxioasă, după ce a pierdut o sarcină cu puțin...

    A reușit să-și aducă tripleții pe lume în ciuda diagnosticului dat de medic: „Mi s-a spus că sunt prea „mare” ca să duc sarcina la bun sfârșit”
    A reușit să-și aducă tripleții pe lume în ciuda diagnosticului dat de medic: „Mi s-a spus că sunt prea „mare” ca să duc sarcina la bun sfârșit”

    O femeie în vârstă de 38 de ani din Weston-super-Mare a reușit să nască tripleți, deși medicii i-au spus că nu are nici o șansă. Parcurge articolul pentru restul...

    I-am spus soției că încă are câteva kilograme rămase de la sarcină, deși au trecut doi ani de când a născut și s-a simțit jignită
    I-am spus soției că încă are câteva kilograme rămase de la sarcină, deși au trecut doi ani de când a născut și s-a simțit jignită

    După ce aduc pe lume un copil, ultimul lucru la care proaspetele mămici se gândesc este la cum să scape de kilogramele acumulate în sarcină. Principala lor grijă este să se...

    Cea mai mare obsesie din sarcină a Cristinei Cioran. Vedeta se pregătește să devină mama a doua oară
    Cea mai mare obsesie din sarcină a Cristinei Cioran. Vedeta se pregătește să devină mama a doua oară

    Cu un ordin de restricție împotriva fostului partener de cuplu, Alex Dobrescu, încă activ, Cristina Cioran și-a surprins urmăritorii în perioada Sărbătorilor de...

    © 2025 Qbebe