Grijile femeii insarcinate sunt variate. Ele pornesc de la intrebari la care nu li se ofera un raspuns prompt si sigur, dar mai ales de la teama ca ceva ar putea sa nu mearga bine cu sarcina lor, cu sanatatea lor sau a bebelusului pentru care se simt responsabile.
1. Avortul spontan
Una dintre grijile majore este daca vei putea duce sarcina la termen sau, mai rau, teama de un avort spontan. Chiar daca avortul spontan nu este o raritate, adevarul este ca majoritatea sarcinilor sunt duse la termen. De asemenea, este gresit sa crezi ca avorturile spontane sunt provocate de ceva ce face viitoarea mamica. Desi sunt factori care pot duce la pierderea unei sarcini (cum ar fi ingrjirea necorespunzatoare a bolilor cronice pe care le ai, practicarea sporturilor de contact, fumatul excesiv, alcoolismul, abuzul de medicamente si droguri), cele mai multe avorturi survin din cauza anomaliilor fatului. Cu alte cuvinte, avortul spontan nu este ceva de care te poti feri ingrijorandu-te.
2. Simptomele neplacute
Unele femei incep sa se ingrijoreze de simptomele neplacute ale sarcinii, chiar daca nu au aparut inca. Daca te afli si tu printre ele trebuie sa stii ca, desi majoritatea femeilor insarcinate sufera de greturi matinale , schimbari de temperament, umflarea dureroasa a sanilor si alte asemenea neplaceri, aceste simptome nu reprezinta un motiv de ingrijorare. In afara de faptul ca sunt normale, in prezent exista multe modalitati de a le ameliora.
3. Deficitul de vitamine si acid folic
In ultima vreme auzi vorbindu-se despre importanta acidului folic pentru dezvoltarea bebelusului si a aportului corespunzator de vitamine in perioada preconceptiei. Chiar daca sarcina ta este una neplanificata, asa cum sunt majoritatea, nu trebuie sa te ingrijorezi, ci sa actionezi. Medicii spun ca suplimentele de acid folic luate in primele 12 saptamani de sarcina reduc riscul defectelor de tub neural.
4. Alcoolul si alimentele nesanatoase
Stii si tu deja ca alcoolul este interzis in perioada sarcinii, la fel cum sunt interzise si unele alimente (pate de ficat, maioneza, carne sau peste crud etc.) Daca ai consumat astfel de alimente sau o cantitate mai mare de alcool inainte sa afli ca esti insarcinata, nu trebuie sa iti faci prea multe griji. Este foarte putin probabil ca bebelusul tau sa fi fost afectat, dar este bine sa le eviti de acum incolo. Informeaza-te ce alimente ai si ce nu ai voie sa mananci in perioada sarcinii.
5. Medicamentele si vaccinurile
Au fost ocazii in care, fara sa stii ca esti insarcinata, ai luat medicamente impotriva racelii sau ai facut un vaccin contra unor boli inainte de a calatori in strainatate. Desi este de preferat sa nu o fi facut, contractarea unor boli exotice este mult mai periculoasa pentru fat decat vaccinul in sine. Ar trebui sa iti informezi, totusi, medicul despre medicamentele pe care le-ai luat sau vaccinurile pe care le-ai facut.
6. Calatoria cu avionul
Sunt situatii in care o calatorie cu avionul nu poate fi evitata sau este planificata dinainte sa ramai insarcinata. Inainte de a calatori, cere sfatul medicului obstetrician care iti monitorizeaza sarcina. Mai trebuie sa stii ca toate companiile de zbor au reguli foarte clare in ceea ce priveste imbarcarea femeilor insarcinate: cer certificate medicale care sa ateste in cate saptamani esti, avizul medicului pentru calatorie la o sarcina mai mare de 24-28 saptamani si nu permit imbarcarea femeilor cu o sarcina mai mare de 34-36 saptamani.
7. Sexul
Multe femei insarcinate, dar si partenerii lor se tem ca actul sexual ar putea dauna bebelusului. In realitate, bebelusul este bine protejat in interiorul burticii tale, asa ca in cazul unei sarcini normale nu aveti de ce sa va faceti griji. Daca ai insa o sarcina cu risc medicul tau te va avertiza in acest sens. De asemenea, anunta medicul daca in timpul sau dupa un act sexual ai simtit dureri sau contractii, daca ai avut sangerari sau scurgeri anormale.
Grijile sunt normale atunci cand esti insarcinata, cu conditia sa nu iti perturbe activitatea normala. Ele apar din dorinta ta fireasca de a face tot ce e mai bine pentru bebelusul tau. Nu uita insa ca perioada sarcinii este foarte speciala. Informeaza-te cat mai mult, dar asteapta cu bucurie venirea bebelusului tau.