Ce este indicele de masă corporală?
Este raportul dintre greutatea şi înălţimea unei persoane. Este un instrument de identificare a unor probleme de sănătate, însă nu le poate diagnostica.
Indicele de masă corporală (IMC) joacă un rol important în acumularea kilogramelor în sarcină. Acesta se calculează împărţind greutatea exprimată în kilograme, la înălţimea exprimată în metri, la pătrat. Astfel, apar următoarele valori:
IMC mai mic de 18,5 (greutate subponderală). Dacă medicul constată că te aflii în această categorie, nu trebuie să te alarmezi, ci să urmezi indicaţiile date de el. Îţi va recomanda să iei în greutate printr-o dietă echilibrată, care îţi va ajuta bebeluşul să se dezvolte şi nu te va face să te temi de kilogramele în plus.
IMC între 18,5 şi 24,9 (greutate normală). Dacă te situezi între aceste valori este indicat să te menţii pe această linie, pentru că este cea potrivită. Corpul tău dispune de grăsime, dar în limite normale, asigurându-ţi o stare de sănătate bună.
IMC între 25 şi 39,9 (greutate supraponderală). Raportul dintre greutate şi înălţime depăşeşte cifrele normale, ceea ce semnalează un surplus de grăsime în organismul tău. Nu trebuie să te îngrijorezi dar trebuie să urmezi sfaturile medicului tău. Acesta va lua cele mai bune decizii pentru sănătatea ta şi a copilului tău.
IMC mai mare de 40 (obezitate morbidă). Este de preferat ca nicio persoană să nu atingă aceste cote, cu atât mai puţin femeile însărcinate. În această situaţie, există riscul apariţiei unor boli de inimă, hipertensiune sau chiar diabet.
Kilogramele în primul trimestru de sarcină
O sarcină sănătoasă presupune o dietă echilibrată, bazată pe alimente bogate în proteine şi nutrimente necesare pentru dezvoltarea bebeluşului. În primul trimestru de sarcină, mămicile nu iau foarte mult în greutate. În mod normal, vei lua în greutate 1 kilogram sau 2 pe durata primelor 3 luni de sarcină. Există şi cazuri în care se acumulează până la 3 kilograme în primul trimestru, totul depinzând de la femeie la femeie.
Kilogramele nu îţi vor da bătăi de cap în primul trimestru de sarcină. Nu ai nevoie de calorii în plus, dar trebuie să ai grijă la alimentele pe care le consumi. Există produse precum ouăle, anumite brânzeturi sau fructele de mare care conţin toxine şi bacterii care pot afecta evoluţia fătului.
Important! Discută cu medicul tău în legătură cu numărul total al kilogramelor din sarcină. Acesta îţi va spune cu aproximaţie care va fi greutatea din fiecare trimestru şi se va asigura că ai parte de numărul de calorii zilnic, pentru dezvoltarea armonioasă a bebeluşului tău.
Kilogramele în al doilea trimestru de sarcină
Începând cu luna a 3 a de sarcină vei vedea că lucrurile încep să se schimbe. Bebeluşul începe să crească în greutate, dar nu va fi singurul. Burtica începe să devină din ce în ce mai vizibilă, iar tu vei începe să asimilezi mai multe kilograme.
Astfel, în trimestrul al doilea al sarcinii te vei îngrăşa aproximativ 500 de grame/săptămână, ajungând la un total de 5-6 kilograme adunate în luna a 6 a.
Odată cu kilogramele în plus, în timpul acestui trimestru vei experimenta şi o serie de alte modificări ale corpului tău. Sănii vor începe să se mărească, pentru că se pregătesc pentru alăptare. Uterul va începe să facă presiune asupra organelor, iar greutatea acumulată se va manifesta prin glezne şi picioare umflate.
Kilogramele în al treilea trimestru de sarcină
Cursa celor 9 luni a început numărătoarea inversă. Kilogramele în plus acumulate până în acest moment încep să se resimtă din ce în ce mai mult. Te simţi obosită, ai dureri de spate şi toate activităţile zilnice devin mai greu de îndeplinit.
Începutul trimestrului al treilea nu va fi cu mult mai diferit faţă de cel anterior. Vei acumula 500 de grame/săptămână, însă spre finalul sarcinii asimilarea va începe să stagneze. Astfel, vei încheia ultimul trimestru cu 3-4 kilograme în plus.
Calculând kilogramele de la sfârşitul celor trei trimestre se ajunge la un număr de 10-12 kilograme. Nu trebuie să te îngrijorezi pentru că acestea sunt esenţiale pentru dezvoltarea bebeluşului tău. Te întrebi unde ajung acestea? Iată cum sunt distribuite kilogramele în sarcină:
- 3-4 kg- copilul;
- 1-1,5 kg- placentă;
- 1-1.5 kg- lichid amniotic;
- 1-1,5 kg- ţesut mamar;
- 2 kg- volum de sânge;
- 2-4 kg- depozite de grăsime pentru alimentație şi alăptat;
- 2 kg- uter mărit.
Surse: babyyourbaby.org, webmd.com, babycentre.co.uk, americanpregnancy.org, parents.com, whattoexpect.com, sfatulmedicului.ro.