Beneficiile calciului în sarcină
Calciul este un mineral important din viața oamenilor, mai ales în timpul sarcinii când lucrează simultan pe două fronturi. Acesta este consumat de mamă, dar efectele sale miraculoase sunt resimțite și la nivelul dezvoltării fătului.
Întărește sistemul osos. Încă de la începutul sarcinii, trebuie să-și faci provizii de calciu. Oasele tale trebuie să se întărească pentru a face față kilogramelor în plus pe care le vei acumula pe perioada celor 9 luni. În primul trimestru de sarcină, bebelușul tău nu va cere foarte mult calciul, doar 30% din cantitatea consumată va ajunge la micuț. Lucrurile se schimbă în trimestrul al doilea și mai ales în al treilea, când sistemul osos al copilului nu doar că se dezvoltă, dar trebuie să se și întărească.
Menține sănătatea dentară. Este cunoscut faptul că în timpul sarcinii există riscul ca unele viitoare mămici să aibă probleme cu dinții. Acest lucru este cauzat de lipsa calciului, care în mod normal este cel ce poate asigura duritatea smalțului dinților.
Rol important în sistemul muscular. Beneficiile acestui mineral sunt întâlnite și la nivelul mușchilor. Acesta influențează contracția mușchiilor și îi menține puternici până la sfârșitul sarcinii, când trebuie să fie pregătiți pentru naștere.
Influențează funcțiile inimii. Calciul face minuni și la nivelul inimii. Atunci când corpul primește cantități suficiente de calciu, ritmul cardiac este mai puternic și mai rapid. Mai mult decât atât, mineralul trece și la mica inimă ce se dezvoltă în pântecul tău, pe care o ajută să-și îndeplinească funcțiile cu succes.
Ajută sistemul nervos. Calciul este mineralul care echilibrează funcțiile nervoase. Are un rol important în transmiterea impulsurilor nervoase. Astfel, pentru a evita amorțirea degetelor, crampele musculare și asa-zisa zbatere a ochilor trebuie să-ți asiguri doza zilnică de calciu.
Surse de calciu în sarcină
Nivelul optim al acestui mineral te ajută să duci sarcina cu succes la final. Te va ajuta să faci față surplusului de greutate adus de creșterea burticii și de kilogramele acumulate. Acest mineral „bun la toate", cum este cunoscut calciul, este prietenul de încredere al mamelor în timpul sarcinii. Doza de calciu recomandată pentru femeile cu vârsta de peste 18 ani este de 1000-1200 de mg. Pentru acelea care devin mămici mai devreme de 18 ani, aportul de calciul trebuie să fie de 13000 mg zilnic.
Produsele bogate în calciul nu trebuie să lipsească din alimentația ta niciodată, cu atât mai puțin în timpul sarcinii. Aceste 9 luni în care bebelușul se află în interiorul tău sunt ca o cursă, la finalul căreia trebuie să turezi motoarele la capacitate maximă. Ultimul trimestru de sarcină înseamnă faza în care fătul are nevoie de mult mai multe minerale și vitamine. Micuțul se apropie de terminarea fazei de dezvoltare din burtică și va consuma mai multe resurse de vitamine și minerale.
Iată o listă de produse bogate în calciul, care nu trebuie să lipsească din alimentația ta în timpul sarcinii:
- produse lactate (iaurt, brânză de vaci, mozzarella, lapte);
- semințe de susan;
- migdale uscate;
- varză creață;
- sardine;
- somon;
- spanac.
Important! Dacă vrei să încerci suplimentele alimentare pe bază de calciul trebuie mai întăi să ceri părerea medicului. Vitaminele prenatale îți pot asigura aportul necesar de calciu, însă numai specialistul îți poate spune dacă organismul tău are nevoie de intervenția lor.
Sfaturi pentru viitoatele mămici
Nu trebuie depășită doza recomandată de suplimente alimentare;
Trebuie să te asiguri că doza acumulată din alimente și suplimente de calciu nu depășește 2500 de mg;
Este indicat să bei un pahar de lapte la fiecare masă;
Calciul se fixează mai bine cu ajutorul vitaminei D, pe care o poți lua din razele solare;
Calciul trebuie consumat în doze mici, de mai multe ori pe zi pentru a nu provoca afecțiuni ale rinichilor și constipație;
Surse: babycenter.com, whattoexpect.com, parents.com, livestrong.com, momjunction.com, sfatulmedicului.ro.