Avantajele si riscurile sarcinii la fiecare varsta

Avantajele si riscurile sarcinii la fiecare varsta

Raluca Cristea

Unele femei devin mame la putin timp dupa ce au incheiat perioada de adolescenta. Majoritatea femeilor insa, hotarasc sa infiinteze o familie atunci cand gasesc partenerul potrivit, atunci cand considera ca au capatat suficienta experienta de viata si deseori, atunci cand situatia financiara le-o permite. Si totusi, care sunt riscurile sarcinii la o varsta frageda si la o varsta matura? Care sunt avantajele sarcinii la fiecare varsta?

Afla care sunt avantajele si riscurile sarcinii pentru fiecare etapa de varsta: 20, 30 sau 40 de ani. Fiecare perioada are frumusetea si incercarile ei, iar sarcina este un eveniment care aduce modificari radicale organismului tau, indiferent de varsta pe care o ai.

Avantajele unei sarcini la 20-30 de ani


Din punct de vedere strict medical, este de preferat ca sarcina sa se instaleze inaintea varstei de 30 de ani. In plus, nu poti ignora ceasul biologic care ticaie din ce in ce mai tare.

 


Un prim avantaj al sarcinii la o varsta tanara este maturitatea fiziologica. Organismul este pe deplin dezvoltat, fertilitatea atinge punctul maxim, toate organele si sistemele organismului functioneaza la capacitate maxima, asigurand cele mai bune conditii pentru formarea embrionului si dezvoltarea fatului.

De remarcat este si faptul ca pana la 30 de ani ai mai multa energie fizica si psihica, ceea ce te va ajuta sa faci fata mai usor unor neplaceri specifice sarcinii: greturi, ameteli, insomnie si alte simptome suparatoare ce pot aparea mai ales in ultimul trimestru de sarcina.

Un alt avantaj al sarcinii la o varsta tanara este ca nu si-au facut inca simtita aparitia "neputintele" varstei mature (migrene, oboseala, dureri musculare sau de oase), iar organismul nu are inca "la activ" afectiuni cronice care pot complica sarcina sau nasterea.
sarcina la 20 de ani

Riscurile unei sarcini la 20-30 de ani

In intervalul de varsta 20-30 de ani probabilitatea de a te confrunta cu eventuale complicatii ale sarcinii (diabetul de sarcina, hipertensiunea arteriala) este redusa. Este foarte posibil insa, mai ales daca sarcina a fost una neplanificata, sa nu iti fi facut un set complet de analize de sange si nici investigatii medicale in ceea ce priveste eventualitatea unor infectii in organism. Asadar, nu amana vizita la medic, pentru ca in joc este viata copilului tau!

Daca esti bine informata si iti faci toate analizele cerute de medic, ai toate sansele sa te bucuri de o sarcina usoara si sa dai nastere unui copil sanatos.

Nu uita ca, desi avantajele conceperii unei sarcini la aceasta varsta sunt evidente, unele masuri sunt totusi esentiale: pana la varsta de 30 de ani poti cadea usor in capcana unui stil de viata dezordonat sau a unor anumite vicii, precum fumatul. Stresul, alimentatia de tip junk food sau fast food, fumatul, influenteaza direct fertilitatea si evolutia sarcinii.

Asadar, mergi la medic in mod regulat, respecta o dieta sanatoasa si echilibrata (piramida alimentara), limiteaza consumul de cafea, renunta la tigari si evita alcoolul!

Avantajele unei sarcini la 30-40 de ani


Exista avantaje ale sarcinii si in intervalul de varsta 30-40 de ani, principalul avantaj fiind maturitatea si responsabilitatea mamei. La aceasta varsta, viitoarea mamica se ocupa din timp de analizele de sange, isi corecteaza alimentatia, isi tine sub control greutatea si consulta medicul pentru a reduce considerabil probabilitatea confruntarii cu complicatii in timpul sarcinii.

Chiar daca o mamica cu varsta peste 30 de ani oboseste mai repede decat o mamica mai tanara, nu este un motiv de ingrijorare, ci doar o ocazie pentru putina menajare in plus. Daca si tu te afli intr-o astfel de situatie, un alt motiv de temeri, nejustificat totusi, va fi acela de a naste prin cezariana si nu natural, pentru a exclude posibilele complicatii din timpul nasterii. Nu este nimic grav in nasterea prin cezariana, doar ca va trebui sa ai grija mai mult de tine dupa nastere si refacerea dureaza putin mai mult decat in cazul unei nasteri normale.
 sarcina la 30 de ani

Cezariana si eventualele mici complicatii nu trebuie sa constituie o piedica in a ramane insarcinata la aceasta varsta. Nu este deloc tarziu sa devii mama, chiar daca intre 30 si 40 de ani riscul aparitiei anumitor complicatii creste. Statisticile arata ca, in ultimii 15 ani, procentul femeilor care nasc pentru prima oara dupa varsta de 30 ani s-a dublat.

Riscurile unei sarcini la 30-40 de ani

Riscurile unei sarcini in intervalul de varsta 30-40 de ani se impart in doua categorii: riscuri minime daca este vorba despre a doua sau a treia sarcina si riscuri medii daca prima sarcina se instaleaza dupa ce mamica a implinit varsta de 35 de ani. Asta deoarece modificarile cauzate de inaintarea in varsta fac ca sarcina sa fie purtata mai greu.

Printre posibilele complicatii ale sarcinii dupa varsta de 35 de ani se numara diabetul de sarcina, hipertensiunea arteriala, varicele, toxicoza, pierderea sarcinii.

Cel mai bine este sa consulti in mod regulat medicul care iti urmareste sarcina, orice motiv de ingrijorare ai avea si sa iti faci un set complet de analize si investigatii specifice acestei perioade pentru a depista eventualele afectiuni care pot afecta sarcina sau viata copilului. Unele dintre aceste afectiuni nu prezinta simptome si deci, neidentificate, pot impiedica evolutia sarcinii sau pot determina nasterea unui bebelus cu probleme de sanatate grave.

Specialistii sustin ca 70% dintre sarcinile instalate dupa varsta de 35 de ani sunt duse la bun sfarsit, insa doar sub o atenta supraveghere medicala. Se impune o monitorizare riguroasa in special in ultimul trimestru de sarcina, atunci cand creste probabilitatea instalarii diabetului de sarcina. Diabetul de sarcina dispare imediat dupa nastere, insa in timpul sarcinii riscul consta in cresterea cantitatii de lichid amniotic, ceea ce ii poate dauna fatului.

sarcina la 40 de ani

Avantajele sarcinii dupa 40 de ani

Exista avantaje intr-o sarcina instalata dupa varsta de 40 de ani? Se pare ca da. La 40 de ani esti mult mai bine informata decat la 20 sau chiar decat la 30 de ani, stii deja complicatiile care ar putea aparea si in plus, ai o situatie materiala mult mai buna decat in tinerete. Ai ceva mai multa experienta de viata si nu te mai preocupa atat de mult consolidarea statutului socio-profesional, asa ca vei putea acorda mai multa atentie evolutiei sarcinii si cresterii bebelusului. Iar daca si inainte de instalarea sarcinii ai urmat un stil de viata sanatos, complicatiile care ar putea aparea vor fi minore.

Afla ca posibilitatea de a ramane insarcinata scade cu 20% cand ai peste 30 de ani, cu 50% cand ai peste 35 de ani si cu 80% cand ai peste 40 de ani. Chiar daca sarcina dupa 40 de ani nu mai este o raritate, ar trebui sa stii si care sunt riscurile ce pot sa apara in timpul sarcinii.

Riscurile sarcinii dupa 40 de ani

Principala cauza a complicatiilor nu este varsta inaintata, aceasta afectand doar nivelul fertilitatii, ci mai degraba cumularea efectelor bolilor pe care le-ai avut de-a lungul anilor, pana la instalarea sarcinii. Aceste efecte, mai mult sau mai putin grave dar cumulate, pot afecta fatul. Posibilele complicatii ale sarcinii dupa varsta de 40 de ani sunt: diabetul gestational, hipertensiunea arteriala, probleme placentare, malformatii congenitale, toxicoza si sindromul Down.

Daca te bucurai de o stare de sanatate buna si inainte de instalarea sarcinii, daca nu exista nicio afectiune genetica in familia ta sau a partenerului tau si daca respecti un stil de viata sanatos si in timpul sarcinii, poti oricand sa concepi un copil sanatos si sa mentii o sarcina cu complicatii minore.
riscurile sarcinii la 40 de ani

Ce anume afecteaza capacitatea de concepere dupa varsta de 40 de ani?

Intr-o prezentare succinta, iata principalele motive pentru care conceperea unui copil si mentinerea unei sarcini sunt ingreunate dupa varsta de 40 de ani:

- varsta inaintata - scade gradul de fertilitate al ambilor parteneri;
- antecedentele de afectiuni genetice in familiile partenerilor;
- alimentatia si stilul de viata al partenerilor;
- consumul de cafea, tigari si alcool - provoaca incetiniri in dezvoltarea fatului;
- greutatea prea mica sau prea mare a mamei;
- stresul si nerespectarea programului de somn.

Tu la ce varsta ai nascut? Cand ti-ar placea sa nasti?

Articolul urmator
12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici
12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Pierderea sarcinii de la vârsta de 20 de ani mi-a confirmat ce am crezut mereu: că nu-mi doresc să fiu mamă
    Pierderea sarcinii de la vârsta de 20 de ani mi-a confirmat ce am crezut mereu: că nu-mi doresc să fiu mamă

    Menirea fiecărui om pe acest Pământ este diferită. Dacă unele persoane aleg să nu aducă pe lume copii, este o decizie care le aparține și trebuie respectată. Te invit să...

    Părinții răspund mai sincer ca niciodată: care sunt avantajele de a avea un singur copil?
    Părinții răspund mai sincer ca niciodată: care sunt avantajele de a avea un singur copil?

    Părinții cu un singur copil fac declarații surprinzătoare, despre avantajele de a avea o familie restrânsă. Mărturiile sunt cu adevărat unice, pline de înțeles și de...

    Cea mai potrivită diferență de vârstă între frați
    Cea mai potrivită diferență de vârstă între frați

    Când e cel mai bun moment să faci al doilea copil? Descoperim împreună care sunt avantajele și dezavantajele de a avea doi copii cu o diferență de vârstă mică,...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă
    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă

    Complimentele ne pot face ziua mai bună și ne pot da o doză de încredere, mai ales atunci când aceasta ne lipsește. Mai mult, complimentele spuse din suflet apropie oamenii...

    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor
    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor

    Stând la coadă la cafea, observ adidașii femeii din fața mea. Sunt mișto - alb-negru, Adidas poate, cu șireturi desfăcute. Are poate în jur de 30 de ani, poartă jambiere...

    De la ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă?
    De la ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă?

    Una dintre cele mai importante dovezi ale faptului că micuțul tău a dobândit mai multă independență este să constați că îl poți lăsa singur acasă. Înainte de a...

    © 2024 Qbebe