10 intrebari si raspunsuri despre celulele stem

10 intrebari si raspunsuri despre celulele stem

Alexandra Negreanu

Prelevarea celulelor stem din cordonul ombilical la nastere a devenit o metoda de conservare a sanatatii nou-nascutului, dar si a intregii familii. De aceea pe tot parcursul sarcinii viitorii parinti sunt framantati, pe langa lucrurile normale legate de sarcina si de intrebari cu privire la recoltarea celulelor stem la care isi doresc raspunsuri clare.

1. Ce sunt celulele stem?

Celulele stem sunt celule care pastreaza proprietatea de a se reinnoi continuu prin diviziune celulara si care se pot diferentia intr-o varietate larga de celule specializate.

Exista trei mari categorii de celule stem:
celule stem embrionare
- celule stem adulte
- celule stem din cordonul ombilical.

S-a dovedit ca celulele stem au potentialul de a se transforma in celule inalt specializate care, ulterior, pot forma practic orice tesut si organ din corp. Cercetatorii au cautat modalitati de a creste astfel de celule, de a dezvolta tesuturi si de a le transplanta pacientilor suferinzi de boli considerate pana nu demult incurabile sau netratabile.

2. Aceste celule au proprietati diferite?

Pentru ca nu toate celulele stem poseda aceeasi capacitate de replicare, au fost impartite in mai multe clase:
totipotente - din care se poate forma embrionul,
pluripotente (termenul care le inglobeaza este de celule stem embrionare) si care sunt capabile sa genereze orice tip de tesut adult
multipotente, care au proprietati de regenerare a unor tesuturi specifice, cum ar fi pielea, ficatul, tractul intestinal.

3. Trebuie sa fac analize inainte de prelevare?

Atunci cand te-ai decis sa faci acest pas, discuta cu medicul care iti monitorizeaza sarcina. Acesta iti poate recomanda, dupa caz efectuarea analizelor de virusologie:
- HBs - Ag;
- Anti - HCV ;
- Anti - HIV1,2;
- Testul Lues
- IgM cytomegalovirus al sangelui mamei. In ultimul trimestru de sarcina, la nastere si la 3 luni dupa nasterea copilului.
De asemenea, mai pot fi utile teste pentru toxoplasma, rubella, herpesvirus, parvovirus, HPV si hemoleucograma.

4. Cine va face recoltarea?

Recoltarea celulelor stem se va face de catre medicul care te asista la nastere. Firma cu care ai incheiat contractul de recoltare si pastrare iti va da un kit (o trusa speciala de recoltare) pe care trebuie sa-l ai la tine cand nasti; asta binenteles daca nu cumva deja exista in spital o trusa de acest fel. Procedura dureaza intre 30 de secunde (pentru un medic experimentat), pana la 3 minute (pentru un medic cu mai putina experienta) si nu este dureroasa pentru fat sau mama.

5. Cum aleg banca in care le pastrez?

Acest lucru depinde de consideratiile proprii. Sfatul nostru este sa te informezi si sa studiezi preturile, ofertele a mai multor banci. Prima decizie pe care trebuie sa o iei este aceea daca doresti sa apelezi la o firma romaneasca sau straina. Apoi mergi si cere detalii la fiecare in parte despre conditiile de pastrare, recoltare si prelevare. Nu uita la sfarsit, inainte de a semna contractul sa verifici daca banca are probleme finaciare sau se afla in insolventa.

6. Recoltarea are aplicabilitate practica si in Romania sau doar in strainatate?

Din februarie 2010 are aplicabilitate practica si in Romania. Pana anul trecut terapia cu acest tip de celule stem putea fi aplicata doar in strainatate, insa acum pacientii pot beneficia de acest mod de tratament si in spitalele publice din Romania.

7. Celulele stem pot fi eliberate un regim de urgenta?

Transplantul de celule stem este considerat o urgenta medicala extrem de rara, deoarece pregatirea pacientului pentru aceasta interventie presupune pregatire prealabila, datorita specificului terapiei ce implica cel mai adesea chimio si radio-terapie. Totusi, bancile de pastrare pun celulele stem la dispozitia beneficiarului in termen de 24 de ore de la sesizare.

8. Care sunt bolile care pot fi tratate prin terapia cu celule stem?

Transplantul de celule stem da rezultate in principal in cazul maladiilor maligne ale sangelui de tip leucemii, deficiente imune (cand corpul isi ataca propiile celule), dar cercetarile in acest domeniu promit sanse de reusita in tratarea unor boli precum cancer, Parkinson. In prezent sunt certificate 70 de boli care pot fi solutionate prin tratamentul cu celule stem.

9. Care este metoda de aplicare a terapiei?

Prima conditie pentru inceperea terapiei este aceea de a avea celule stem proprii sau compatibile. Sarcina biologica a celulelor stem este de a repara si regenera celulele deteriorate. Terapia cu celule stem se realizeaza prin administrarea acestor celule sistematic, in concentratii ridicate direct in tesutul deteriorat, pentru a avansa auto-vindecarea. De multe ori nu este necesara spitalizarea, depinde foarte mult de starea pacientului si de boala care este tratata.

10. Este posibila prelevarea celulelor stem din dintii de lapte?

Da. Celulele stem se pot recolta nu numai din cordonul ombilical ci si din dintii de lapte.
Acum exista aceasta facilitate de a extrage celule stem din dintii de lapte ai copiilor, de care poti profita in cazul in care regreti ca nu ai facut prelevarea cand ai dat nastere. Celulele stem extrase din dintii de lapte au capacitatea de vindeca diverse afectiuni dentare, dar vor ajuta la vindecarea mai rapida a fracturilor de oase si a inlocuirii tesutului inimii dupa un infarct.

Recoltarea se face din pulpa dintilor de lapte, iar parintii trebuie sa se prezinte la clinica atunci cand dintele copilului incepe sa se miste, adica in jurul varstei de aproximativ 5-7 ani.

Prelevarea celulelor stem la nastere este un subiect in top in randul viitorilor parinti. Tu ai folosit aceasta optiune sau nu? Daca da ofera detalii si celorlalti parinti pe forumul nostru.

Articolul urmator
Ce descoperire am făcut după ce ne-am luptat cu infertilitatea timp de ani buni
Ce descoperire am făcut după ce ne-am luptat cu infertilitatea timp de ani buni

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Autismul se poate trata cu celule stem? Ce spun datele primului studiu clinic din țară
    Autismul se poate trata cu celule stem? Ce spun datele primului studiu clinic din țară

    În România, peste jumătate de milion de persoane sunt diagnosticate cu autism. Asta înseamnă 1 din 54 de copii. Numărul ar putea fi chiar unul mai mare, având...

    Celule stem: ce sunt și cum se recoltează
    Celule stem: ce sunt și cum se recoltează

    În ultimii ani, auzi vorbindu-se tot mai des despre terapii ce revoluționează medicina, promițând, pe viitor, noi opțiuni de tratament pentru boli grave, precum diverse...

    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația
    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația

    Indiferent de durata relației în care te afli, nu poți niciodată să îl cunoști pe celălalt în totalitate. Oamenii se schimbă și evoluează constant, așa că...

    Ce întrebări au românii pentru psiholog?
    Ce întrebări au românii pentru psiholog?

    V-ați întrebat vreodată care sunt cele mai comune întrebări pe care le au românii pentru psiholog? Ne spune specialistul Mirona Păun.

    De ce ador că nu am copii: trendul care a rupt TikTok-ul cu milioane de răspunsuri
    De ce ador că nu am copii: trendul care a rupt TikTok-ul cu milioane de răspunsuri

    Libertatea de a se trezi oricând doresc, mai mulți bani pentru ei înșiși, pace și liniște. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pe care oamenii au spus că le...

    8 întrebări esențiale pentru interviul cu o viitoare bonă, conform experților
    8 întrebări esențiale pentru interviul cu o viitoare bonă, conform experților

    În multe familii, o dădacă este indispensabilă. Totodată, angajarea unei bone nu este un lucru ușor, până la urmă e o misiune grea să găsești un om în...

    Un consultant în lactație răspunde la 5 întrebări inconfortabile despre alăptare
    Un consultant în lactație răspunde la 5 întrebări inconfortabile despre alăptare

    Chiar dacă aștepți cu nerăbdare să-ți alăptezi micuțul și știi cât de benefic este acest demers pentru amândoi, iei în calcul și anumite aspecte mai puțin...

    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său
    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său

    Sportul este, poate, cea mai benefică activitate pe care o poate practica copilul tău. Sportul de echipă îl dezvoltă pe copil atât din punct de vedere fizic, cât și...

    © 2025 Qbebe