Ca o definitie, embolizarea este folosita in tratarea unei forme de
tumori benigne se dezvolta in zona uterului.
Fibromul nu prezinta, de
multe ori simptome. Uneori, insa, in functie de pozitie, dar si de
marime, poate duce la menstruatie abundenta, dureri pelviene sau chiar
presiuni la nivelul vezicii urinare.
Ce se intampla in timpul embolizarii fibromului uterin (EFU)?
Medicul foloseste fluoroscop pentru a se ghida atunci cand injecteaza la nivelul uterului si a fribromului, cu ajutorul unui cateter, particule de embolizare (particule speciale cu alcool polivinilic).
Particulele blocheaza vasele de sange ale arterei uterine, iar sangele, astfel, nu mai ajunge la fribrom. Procedura determina micsorarea tumorii.
Examinari inainte de embolizarea de fribrom uterin
Inainte de a face o embolizare de firbom uterin este nevoie de o imagistica prin rezonanta magnetica sau o examinare cu ultrasunete pentru a stabili pozitia fribormului si marimea acestuia.
La ce trebuie sa te astepti cand faci o embolizare de fibrom uterin?
Inainte de interventie medicul iti va recomanda un interval orar in care sa nu bei si sa nu mananci.
Procedura propriu-zisa dureaza intre o ora si trei ore, in functie de cat de dificila este pozitionarea cateterului. Dupa efectuarea embolizarii este recomandat sa stai la pat pentru cel putin sase ore.
La ce trebuie sa te astepti dupa embolizarea de fibrom uterin?
Dupa embolizare vei avea ceva dureri dureri pelviene. De asemenea, pot aparea senzatii de greata si sangerari vaginale pentru cateva saptamani din cauza ruperii fibromului.
La cateva saptamani dupa ce ai trecut printr-o astfel de interventie, trebuie realizata o noua examinare ultrasunete sau un RMN pentru ca medicul sa stabileaca daca fibromul a fost eliminat.