Cum calculezi perioada fertila

Cum calculezi perioada fertila

Raluca Cristea

Calculul perioadei fertile este esential fie ca vrei sa ramai insarcinata, fie ca vrei sa eviti o sarcina nedorita. Poti stabili cu exactitate perioada fertila daca stii ce este si cum se desfasoara ovulatia, care este durata ciclului tau menstrual, cand atinge fertilitatea punctul maxim, care sunt simptomele ovulatorii si cum se foloseste metoda calendarului.

Despre calculul perioadei fertile si despre multe altele vei afla din randurile de mai jos!

De ce este importanta desfasurarea ovulatiei?

Ovulatia consta in procesul prin care in fiecare luna ovarul (o luna ovarul stang, apoi o luna ovarul drept) elibereaza unul sau mai multe ovule in trompa uterina aferenta, acolo unde ovulul "asteapta" spermatozoidul pentru a-l fecunda.

Perioada fertila, cand poti ramane cel mai usor insarcinata, coincide cu o perioada  de 5 zile inainte si 2 zile dupa ovulatie. Daca ai facut dragoste in aceasta perioada, este posibil sa fi avut loc fecundarea si nidarea ovulului, ceea ce inseamna ca ai ramas insarcinata.

Cand atinge fertilitatea apogeul?

Fertilitatea se declanseaza odata cu instalarea pubertatii, atinge apogeul intre 18-30 de ani si se incheie la menopauza.

Daca incerci fara succes de cateva luni bune sa ramai insarcinata, nu te descuraja si nu te gandi la ce este mai rau, adica infertilitatea. Afla mai intai care este perioada ta fertila si incearca sa ai mai multe contacte sexuale in acea perioada.

 perioada de fertilitate

 

Calculul perioadei fertila daca ai un ciclu menstrual regulat?

Daca ai un ciclu menstrual regulat (durata ciclului menstrual este constanta), perioada fertila este usor de calculat prin metoda calendarului, astfel:

- ciclul tau menstrual dureaza 28 de zile, ziua 1 a ciclului menstrual fiind si prima zi de menstruatie;
- incepand cu prima zi a menstruatiei (ziua 1), daca numeri 14 zile, vei afla ziua exacta a punctului maxim de fertilitate din acea luna. Asadar, ovulatia are loc in a 14-a zi a ciclului menstrual;
- perioada fertila se desfasoara pe o durata de 5 zile inainte de ovulatie si 2 zile dupa, astfel ca esti fertila incepand cu ziua 9 a ciclului menstrual si sfarsind cu ziua 16.

Metoda calendarului este folosita de milioane de femei pentru a ramane insarcinate sau, dimpotriva, pentru a sti care sunt zilele in care pot face dragoste neprotejat si fara sa ramana insarcinate. Totusi, metoda calendarului nu ofera 100% siguranta impotriva unei sarcini nedorite, caci uneori organismul iti poate juca feste si poti descoperi ca ai ramas insarcinata intr-una din zilele in care nu credeai ca poate fi posibil.

perioada fertila

Cum calculezi perioada fertila daca ai un ciclu menstrual neregulat?

Perioada fertila se calculeaza mult mai greu in cazul unui ciclu neregulat, cu ajutorul mai multor metode si simptome ovulatorii: metoda calendarului, testele de ovulatie, temperatura bazala, modificarea mucusului cervical, cresterea apetitului sexual.

Metoda calendarului in cazul ciclului neregulat - desi este mult mai greu de precizat, perioada fertila poate fi calculata si in acest caz. Iata ce ai de facut:

- timp de 6 luni noteaza durata fiecarui ciclu menstrual;
- din valorile notate, ia durata cea mai mica si durata cea mai mare, apoi stabileste ziua 14 a fiecaruia dintre aceste doua cicluri;
- astfel, urmatoarea ovulatie va avea loc intre ziua 14 a celui mai mic ciclu menstrual si ziua 14 a celui mai mare ciclu menstrual;
- in acelasi timp, iti vei da seama ca perioada fertila va fi mult mai lunga decat in mod normal, desfasurandu-se pe o perioada cu 5 zile inainte de ziua 14 a celui mai mic ciclu menstrual pana la 2 zile dupa ziua 14 a celui mai mare ciclu notat.

Sa luam un exemplu: presupunem ca timp de 6 luni durata ciclurilor tale menstruale a fost 28, 30, 29, 31, 25, 27. Din aceste valori, vei alege 25 si 31 si vei afla ca urmatoarea ovulatie va avea loc intre zilele 11 si 17 ale ciclului menstrual, deoarece ai scazut 14 zile din durata ambelor cicluri menstruale. Ca urmare, perioada fertila va fi intre zilele 6 si 19 (11-5=6 si 17+2=19).

Daca vrei sa ramai insarcinata, trebuie sa ai mai multe contacte sexuale neprotejate intre zilele 6 si 19 ale ciclului menstrual, iar daca vrei sa eviti o sarcina, trebuie neaparat sa te protejezi in aceasta perioada fertila.

 ciclu menstrual


Temperatura bazala - una dintre cele mai la indemana metode de verificare a ovulatiei. Temperatura bazala este de fapt temperatura corpului dimineata, imediat dupa ce te trezesti, inainte de a te ridica din pat sau de a manca ceva. Imediat dupa momentul ovulatiei temperatura bazala va creste usor cu jumatate de grad, asadar, daca iti verifici temperatura bazala timp de cel putin 10 zile, iti vei putea da seama cand incepe ovulatia.

Modificarea mucusului cervical - o alta metoda prin care poti determina perioada fertila daca ai un ciclu menstrual neregulat. In acest sens, trebuie sa observi modificarile de aspect ale mucusului cervical, secretiile vaginale fiind mai abundente si mai vascoase in apropierea ovulatiei. Imediat dupa ovulatie secretiile ar trebui sa revina la normal. Daca nu se intampla astfel, este posibil sa suferi si de o infectie vaginala, ceea ce la randul ei poate provoca dereglarea ciclului menstrual.

Testele de ovulatie - sunt destul de sigure si la indemana, caci le poti gasi in orice farmacie. In plus, au pret la indemana si sunt usor de folosit. Aceste teste de ovulatie detecteaza nivelul LH urinar si determina astfel perioada fertila.


Cresterea apetitului sexual - instinctele ancestrale isi spun din nou cuvantul. Suntem creati pentru a procrea si oricat de evoluata ar fi viata noastra, organismul ne trimite semnale clare in ceea ce priveste procreerea si ceasul biologic. Astfel, in apropierea momentului ovulatiei, femeile se aranjeaza mai mult, se simt si se comporta mai sexy si mai ales, au un apetit sexual ridicat.

 test de ovulatie


Ciclul tau menstrual este regulat? Ce metode folosesti pentru a-ti afla perioada fertila?

Articolul urmator
Cum mi-am găsit puterea și optimismul după ce am pierdut sarcina
Cum mi-am găsit puterea și optimismul după ce am pierdut sarcina

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Haz de necaz sau cum să ne păstrăm simțul umorului ”pe perioadă nedeterminată”
    Haz de necaz sau cum să ne păstrăm simțul umorului ”pe perioadă nedeterminată”

    Uneori pare că perioadele dificile nu se mai termină. Chiar dacă spunem aproape obsesiv „lasă că o să treacă”, suntem permanent în căutarea unei soluții. Pentru...

    Nu-mi amintesc de perioada de bebelușie a copiilor mei. Mă simt o mamă groaznică
    Nu-mi amintesc de perioada de bebelușie a copiilor mei. Mă simt o mamă groaznică

    O mămică de peste Ocean a vorbit despre sentimentul de vinovăție pe care îl simte fiindcă nu își mai amintește nimic din perioada în care copiii ei erau bebeluși....

    Zodiile care vor scoate la lumină demonii ascunși în următoarea perioadă
    Zodiile care vor scoate la lumină demonii ascunși în următoarea perioadă

    Trei din cele 12 semne zodiacale vor fi stăpânite de sentimente negative în următoarea perioadă! Mânia și impulsivitatea îi vor caracteriza, iar relațiile cu cei...

    Studiu: perioada prenatală ar putea prezice ADHD-ul la copii
    Studiu: perioada prenatală ar putea prezice ADHD-ul la copii

    Un studiu recent realizat în SUA demonstrează că semnele ADHD-ului la copii pot fi prezise chiar de la naștere. Eșantionul a cuprins 10.000 de copii din SUA, care au fost...

    S-a confirmat: mama este părintele de bază în perioada sărbătorilor. „Fără ele nu ar exista magie”
    S-a confirmat: mama este părintele de bază în perioada sărbătorilor. „Fără ele nu ar exista magie”

    Se pare că mamele au superputeri nu doar atunci când vine vorba de îngrijirea sau educarea copiilor, ci și atunci când vine vorba de a le oferi cel mai frumos Crăciun.

    Zodiile care se vor vindeca de „blestemele" generaționale în următoarea perioadă
    Zodiile care se vor vindeca de „blestemele" generaționale în următoarea perioadă

    Finalul anului vine cu finalul unui ciclu greu pentru trei dintre nativii zodiacului. Aceștia se vor elibera de blestemele generaționale și se vor bucura de un nou început prosper...

    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor
    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor

    Stând la coadă la cafea, observ adidașii femeii din fața mea. Sunt mișto - alb-negru, Adidas poate, cu șireturi desfăcute. Are poate în jur de 30 de ani, poartă jambiere...

    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului
    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului

    Fiecare perioadă din dezvoltarea copilului vine cu multe provocări, însă un sondaj de opinie recent arată că vârsta de 8 ani este cea mai dificilă.

    © 2024 Qbebe