Top 10 cele mai bune alimente pentru conceptie

Top 10 cele mai bune alimente pentru conceptie

Cosmina Ionita

Iti doresti cu ardoare un copil si ai incercat toate metodele sa ramai insarcinata? Exista studii care demonstreaza ca ceea ce mananci imbunatateste sansele sa devii mama. Qbebe iti prezinta top 10 cele mai bune alimente pentru fertilitate si conceptie.

Alimentatia ajuta corpul in efortul sau de a concepe. Un organism sanatos si un sistem imunitar puternic stimuleaza fertilitatea. In perioada de conceptie, atat barbatul, cat si femeia trebuie sa aiba o dieta echilibrata nutritional. Alimentatia sanatoasa ajuta la corectarea dezechilibrelor hormonale din organism, care pot impiedica conceptia si pregatesc corpul pentru sarcina.

O dieta hranitoare si un stil de viata sanatos sunt cuvintele cheie pentru o femeie care doreste sa ramana insarcinata. Cercetatorii au descoperit ca, dincolo de o alimentatie echilibrata, exista anumite alimente extrem de folositoare in incercarea de a concepe, asa-numitele "alimente de fertilitate".

Potrivit unui studiu despre regimul alimentar si fertilitatea elaborat de cercetatorii de la Harvard Medical School, spre deosebire de alti factori care nu pot fi controlati, cum ar fi varsta si genetica, consumarea anumitor alimente si evitarea altora este ceva ce poti face singura, fara intervetnie medicala, pentru a ajuta la imbunatatirea functiilor ovulatorii.

Seminte de chia

Corpul tau are nevoie de grasimi sanatoase astfel incat hormonii sa functioneze corespunzator, iar tu sa poti ramane insarcinata in urmatoarele luni. Introduceti mai multi acizi grasi omega-3 in dieta dumneavoastra in fiecare zi, consumand seminte de chia, seminte de in sau peste gras, precum somon, sardine sau hering. Pe langa restabilirea echilibrului hormonal, acizii grasi omega 3 maresc fluxul de sange la nivelul organelor reproductive si diminueaza stresul, care impiedica de cele mai multe ori conceptia. In plus, deficienta de acizi grasi esentiali determina cresterea nivelului de colesterol la nivelul peretelui celular al spermatozoizilor, ceea ce impiedica maturizarea corecta a acestora.

O portie de 1000 - 2000 mg de acizi grasi omega-3 pe zi, care se regaseste in aproximativ 100 de grame de peste, 2 linguri de nuci, 2 linguri de seminte de chia ori de in. Semintele de in ori de chia sunt foarte bune in piureuri, cu iaurt, pe salate, sau intr-un mix traseu de cereale si fructe uscate.

seminte de chia

Sparanghel

Daca ai de gand sa ramai insarcinata, ai grija sa introduci in dieta acid folic si sa devii proactiva. Sparanghelul este foarte bogat in acid folic, atat de recomandat femeilor in perioada dinainte de conceptie si in primul trimestru de sarcina! Este indicat sa iei 400-600 mg de acid folic pe zi, inainte de sarcina si aproximativ 800 mg in timpul sarcinii, pentru a asigura o sarcina sanatoasa si pentru a minimiza riscul de malformatii congenitale.

Daca nu consumati sparanghel - nu prea este intalnit in bucataria romaneasca- puteti opta pentru cereale fortificate integrale, cereale fortificate, legume si citrice, de asemenea bogate in acid folic.

sparanghel

Lactatele

Bogate in calciu, produsele lactate reprezinta un nutrient esential nu doar pentru sanatatea oaselor, dar si pentru cea reproductiva. In perioada de ovulatie, specialistii recomanda lactatele cu grasime integrala. O portie de lapte integral sau smantana mai grasa - spun ei - poate reduce riscul de infertilitate ovulatorie. Potrivit cercetatorilor, lactatele cu grasime integrala transmit hormoni feminini - estrogen si progesteron. Dupa smantanirea laptelui, raman androgenii, sau hormoni masculini. Cand hormonii masculini nu sunt controlati de hormoni feminini, ovulatia este afectata.

Daca lactatele nu fac parte din meniul tau, iti poti lua calciul si din legume cu frunze verzi, somon la conserva cu tot cu oase, tofu si migdale, brocolli, varza sau portocale. Cand te pregatesti de sarcina, ai nevoie de aproximativ 1.000 de mg de calciu pe zi. Si este bine sa mentii acest coeficient si cand ramai insarcinata, deoarece calciul este crucial si pentru sanatatea (mai ales, oasele si dintii) si dezvoltarea copilului.

lactate

Tofu

Tofu este o sursa excelenta de proteine de inalta calitate, foarte importante pentru fertilitate, conceptie si dezvoltarea fatului, in special de fier. Studiile au demonstrat ca exista o legatura directa intre fier si fertilitate. Femeile care au suficient fier, au o rata de fertilitate mai mare decat femeile cu deficit de nutrieti. Specialistii atrag insa atentia sa nu depasiti doua portii pe zi de proteine animale slabe. Prea multe proteine - fie ele si slabe - pot scadea fertilitatea.

Potrivit expertilor in fertilitate, femeile care nu primesc cantitati suficiente de fier pot suferi de lipsa de ovulatie si de ovule de buna calitate, care pot inhiba sarcina la o rata de 60% mai mare decat cele cu suficient fier in sangele lor.

Proteinele animale, care se regasesc in carnea slaba de curcan, de pui de tara, carne de vita sunt pline de fier. Dar proteinele vegetale regasite in linte, nuci, legume verzi, fasole boabe, seminte si tofu contin grasimi sanatoase si sunt relativ scazute in calorii, un real ajutor pentru mentinerea in greutate. Cercetatorii au constatat ca un indice de masa corporala (IMC) intre 18,5 si 24 este optim pentru fertilitate.

tofu

Cereale integrale

Consumul de carbohidrati complecsi - cereale integrale, fasole, legume si fructe, spre deosebire de glucide rafinate (cum ar fi painea alba, orez alb, sau snacks-uri dulci) poate creste fertilitatea. Digerarea glucidelor rafinate determina o crestere a zaharului din sange si insulina in organism. Specialistii in nutritie sunt de parere ca un nivel ridicat de insulina provoca o multime de tulburari metabolice care afecteaza ovulatia - perturba hormonii de reproducere si interfereaza cu ciclul menstrual, dereglandu-l atunci cand ai nevoie de el reglat. Carbohidratii complecsi se degera mai lent si nu deregleaza nivelul de insulina.

Cerealele integrale contin mai multe substante nutritive, inclusiv acid folic, care cresc fertilitatea si scad incidenta defectelor de tub neural la fat, care pot aparea la inceputul sarcinii - chiar inainte de a sti ca ai ramas insarcinata.

cereale integrale

Stridii

Cu continut redus de calorii si efecte afrodisiace, stridiile contin zinc, esential pentru conceperea unui copil. Zincul stimuleaza ovulatia la femei si imbunatateste calitatea spermei si productia de testosteron la barbati. Deficitul de zinc poate afecta ciclul menstrual si incetineste producerea de ovule de buna calitate. Daca nu esti consumatoare de stridii, incearca alte alimente care contin zinc (desi in cantitati mai mici decat stridiile): carne de vita, de pui, lactate, nuci, oua, cereale integrale si legume.

De asemenea, stridiile sunt o sursa importanta de vitamine, minerale si compusi organici. Pe langa zinc, stridiile contin niveluri mari din vitaminele D, C si B12. Studiile au aratat o legatura intre deficitul de vitamina B12 si niveluri anormale de estrogen, care pot interfera cu implantarea ovulului fertilizat. B12 ar ajuta si la inatarirea mucoasei endometrului in fertilizarea oului, scazand riscul de avort spontan.

stridii

Pere si morcovi

Cunoscuta pentru proprietatile antibacteriene si antiinflamatoare, pectina - regasita in cantitati mari in morcov si pere - protejeaza corpul impotriva toxinelor din mediu care afecteaza fertilitatea. Pectina sprijina echilibrul hormonilor feminini si regleaza tranzitul intestinal, iar intestinele sanatoase mentin echilibrul hormonal al femeii.

De asemenea, pectina are o puternica actiune prebiotica. Fibrele sale hranesc bacteria sanatoasa din stomac, care ajuta la reglarea nivelelor de estrogen si progesteron in pregatirea pentru conceptie si fertilitate. Fibra solubila din pectina inlatura orice toxina care ar putea reduce sansele contraceptiei.

morcovi

Banane

Bananele contin in cantitati considerabile vitamina B6, una dintre cele mai importante vitamine pentru conceptie, deoarece este implicata in reglarea hormonala. Deficienta de vitamina B6 duce la dereglari ale ciclului menstrual si ovocite si spermatozoizi de slaba calitate.

Vitaminele de tip B isi aduc aportul in efortul de conceptie si au rolul de a preveni unele malformatii congenitale care pot aparea la fat, in special cele de tub neural. Vitamina B6 ajuta barbatii care se confrunta cu afectiuni ale spermei (in special cei care au un numar mai mic de spermatozoizi), iar B12 imbunatateste fertilitatea femeilor.

In plus, administrata in dozele zilnice recomandate, vitamina B6 poate preveni simptomele neplacute ale sarcinii din primul trimestru. O cercetare a demonstrat faptul ca femeile care au consumat minimum 10 miligrame de vitamina B6 inainte de sarcina nu au experimentat starile frecvente de greata si ameteala.

Piridoxina, denumirea oficiala a vitamine B6, se gaseste in cereale integrale, vegetale verzi, cartofi, soia, fructe oleaginoase (nuci, migdale, fistic), lapte, oua sau organe de vita.

banane

Lamai

Un studiu in care au fost implicati barbati diagnosticati cu infertilitate a demonstrat ca administrarea unei cantitati suplimentare de 1000mg vitamina C de doua ori pe zi imbunatateste considerabil numarul si motilitatea spermatoziozilor (capacitatea lor de a penetra invelisul unui ovul). De asemenea, se pare ca vitamina C ajuta la mentinerea unui echilibru hormonal optim la femei.

Bogate in vitamina C, lamaile ajuta la protejarea ovulelor si a colului uterin, precum si a spermei impotriva toxinelor. Acidul din lamai ajuta la echilibrarea nivelului acidului alcalin, care este important pentru femei si pentru ca hormonii lor sa functioneze eficient, de altfel asigura un mediu ospitalier si pentru sperma. Lamaile au un rol si in mentinerea unei digestii eficiente, astfel incat sa profiti la maxim de nutrientii din dieta ta.

lamai

Guava

Guava contine un nivel ridicat de nutrienti, incluzand vitaminele C si E, zinc, licopen, proteine si fibre. Dupa cum am amintit, zincul este esential pentru reproducere, mentine hormonii si ovulele sanatoase, creaza celule noi de crestere. Vitamina E este cel mai important antioxidant care protejeaza ovulele impotriva pericolelor, previn deteriorarea si imbatranirea lor, facilitand fertilizarea si implementarea. In plus, guava contine proanthocianidina, care sprijina fluctuatia sangelui in organul de reproducere masculin, activand functia sexuala. Datorita continutului ridicat de folati, consumul regulat de guava are efecte benefice in incercarea de conceptie.

Pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate si nu consuma guava, o sursa importanta de antioxidanti o reprezinta si fructele de padure, in special afinele si zmeura, dar si semintele de dovleac.

guava

Plante care stimuleaza fertilitatea

Anumite plante ajuta ovulatia, restabilesc echilibrul hormonal si stimuleaza hormonii implicati in ovulatie. Fructul castitatii trateaza dereglarile menstruale soldate cu disparitia ovulatiei, radacina de unicorn regleaza ovulatia si repara mucoasa uterului, iar propolisul este eficient in tratarea endometriozei, una din cauzele infertilitatii. Tribulus, pe de alta parte, ajuta la calitatea spermei, iar maca restabileste echilibrului hormonal in organism.

Orice tratament ai incerca pentru cresterea fertilitatii, tine cont de sfatul medicului. Fiecare aliment sau planta actioneaza diferit asupra fiecarui organism in parte.

Alimente pe care trebuie sa le eviti

Dieta joaca un rol important pentru o conceptie de succes, atat in alegerile sanatoase, cat si in evitarea celor nesanatoase. Alcoolul, chiar si moderat consumat, exercita un impact negativ asupra fertilitatii si creste probabilitatea de a avea un avort spontan. Alcoolul afecteaza atat ovulatia, cat si productia de spermatozoizi, reducand la jumatate sansele de a deveni parinti.

Si cafeina si tutunul pot reduce fertilitatea. In schimb, in ceea ce priveste cofeina, specialistii permit consumul moderat. Trei cesti de cafea pe zi au un efect redus asupra probeemelor de ovulatie. Dar, atentie, cafeina impiedica capacitatea corpului de a absorbi calciul si fierul. Fumatul - fie el si pasiv - diminueaza sansele de ovulatie. Daca vrei sa ramai insarcinata, cel mai bine este sa renunti la alcool, tutun si cafea cu cel putin trei luni inainte de concepere.

Printre alimentele pe care trebuie sa le eviti in aceasta perioada, se numara branzeturi moi (care pot transporta listeria), alimente care contin cantitati mari de vitamina A (cum ar fi ficatul), oua crude sau usor fierte (risc de salmonella) si sushi. Trebuie sa stati departe si de indulcitorii artificiali care pot afecta nivelul de zahar din sange, un factor care influenteaza echilibrul hormonal.

Grasimile de tip trans (uleiuri hidrogenate sau partial hidrogenate) care se regasesc in prajeli si alimente procesate, cresc rezistenta la insulina, iar un nivel ridicat de insulina provoaca tulburari metabolice care afecteaza ovulatia.

Este foarte important sa realizati ca dieta nu va garanteaza o sarcina, dar o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos cresc substantial sansele de a ramane insarcinata.

Citeste si:

Alimente care maresc sansele de a ramane insarcinata

Infertilitatea cuplului: 10 cauze nutritionale

Tratamente naturiste pentru fertilitate

Surse:
http://www.fitpregnancy.com/pregnancy/getting-pregnant/get-healthy-get-pregnant-fertility-diet
http://www.parentdish.co.uk/pregnancy-and-birth/10-best-fertility-superfoods-to-help-you-conceive/
http://www.whattoexpect.com/preconception/fertility-foods.aspx
http://www.babycenter.com/0_fertility-diet-the-nutrients-you-need-to-conceive_1460692.bc
http://www.fitpregnancy.com/pregnancy/getting-pregnant/top-5-foods-you-should-be-eating-you-get-pregnant
http://www.early-pregnancy-tests.com/fertility-diet.html

 

Articolul urmator
Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai bune alimente pentru rinichi
    Cele mai bune alimente pentru rinichi

    Rinichii îndeplinesc funcții vitale și sunt expuși la diverse toxine, ceea ce îi poate îmbolnăvi la un moment dat. Din fericire, poți să-i protejezi nu doar prevenind...

    Cele mai bune alimente pentru ochi
    Cele mai bune alimente pentru ochi

    Ca să poți face față numeroaselor provocări din viața de zi cu zi, ai nevoie și de ochi sănătoși. Pentru a-ți îndeplini acest obiectiv, este important să adopți o dietă...

    Am 29 de ani, iar fiica mea are 22. Suntem cele mai bune prietene!
    Am 29 de ani, iar fiica mea are 22. Suntem cele mai bune prietene!

    Odată ce te hotărăști să îți întemeiezi o familie alături de un bărbat divorțat cu copii, una dintre cele mai mari provocări este să fii acceptată de către aceștia....

    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală
    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală

    Printre cele mai importante griji ale unei mămici se numără și aceasta: să se asigure că micuțul ei are parte de nutrienți valoroși. Aceștia sunt esențiali inclusiv pentru o...

    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani
    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani

    Sănătatea este esențială, după cum bine știm, dar aprecierea reală pentru sănătate apare mai târziu în viață, în cazul multora dintre noi. Undeva în jurul...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

    „Ce avem la cină? Ew, te rog, nu pește!”, „Pot să mă uit la asta? Pot să mă uit la asta? Dar mamă! Prietenii mei au voie!” Vă sună cunoscut? Mamele au cea...

    Cele mai bune ceaiuri pentru splină
    Cele mai bune ceaiuri pentru splină

    Splina este localizată între coaste și diafragmă, în partea stângă a abdomenului superior. Pentru a-și menține funcționarea optimă, splina poate fi protejată...

    © 2025 Qbebe