Balonarea, sanii sensibili sau umflati, extenuarea si oboseala, dureri de cap, pofte alimentare, crampe, anxietate si depresie sunt simptome ale sindromului premenstrual insa sunt aproape identice cu primele indicii ale unei sarcini. Femeile care nu au avut niciodata o sarcina confunda cu usurinta aceste semne daca nu cunosc diferentele.
1. Oboseala
Oboseala si extenuarea sunt simptomele cele mai intalnite ale sindromului premestrual. Din pacate, oboseala este in acelasi timp un prim semn al sarcinii. Cauza oboselii este nivelul ridicat al progesteronului (hormon care ajuta la sustinerea sarcinii).
Confuzia apare deoarece starea de oboseala apare in termen de o sapatamana dupa conceptie si cu doua saptamani inainte de ciclul mentrual.
2. Greata sau raul de dimineata
Greturile matinale, sunt foarte cunoscute ca semne de sarcina si apar aproximativ in saptamanile 2-8 dupa conceptie. Exista femei norocoase care nu au aceste stari de greata, iar alte femei mai putin norocoase care resimt aceste senzatii neplacute pe toata perioada sarcinii.
Din nefericire senzatia de greata poate sa apara si ca simptom al menstruatiei. Diferenta este data de faptul ca greata insotita de varsaturi este un semn clar al sarcinii, ceea ce nu este cazul sindromului premenstrual.
3. Sani mai sensibili
Sanii pot fi afectati de o serie de simptome in cazul sarcinii: sani mariti, putin durerosi, sensibili la atingere, mameloane mai colorate, mai retrase sau mai moi.
Aceste simptome apar cam la o saptamana sau doua de la conceptie, femeile putand observa micile modificari ale sanilor. In mod normal si menstruatia este precedata de unele simptome asemanatoare (sani durerosi si foarte sensibili) iar femeile cu bust mediu pot observa o usoara modificare ale glandelor mamare care revin la normal in timpul saptamanii perioadei de menstruatie.
In acest caz nu exista o diferenta care sa delimiteze semnele sarcinii de simptomele sindromului premestrual, singura optiune fiind testul de sarcina.
4. Crampele si durerile abdominale
Crampele, durerile abdominale sau "durere de mijloc") pot aparea in jurul perioadei de ovulatie dar si in cazul graviditatii (desi sunt mai rare, nu trebuie sa le ignori).
Ca simptom al sindromului premenstrual durerea poate fi usoara sau severa, dar de scurta durata iar in cazul conceptiei femeile simt o senzatie neplacuta atunci cand ovulul fertilizat se fixeaza pe membrana uterina.
5. Acneea
Acneea este recunoscuta ca indicator al sindromului premenstrual insa ea este intalnita si in timpul debutului conceptiei. Multe femei descopera ca perioada de sarcina le produce o schimbare in bine asupra aspectului pielii, altele insa pot avea probleme cu acneea ca urmare a tenului gras.
Diferenta trebuie facuta cu atentie deoarece ea dispare dupa aparitia menstruatiei sau in cea de-a doua luna de sarcina.
6. Balonarea
Atat ca simptom al sindromului premenstrual dar si ca semn al sarcinii, balonarea este un indiciu suparator. Pentru femeia gravida constipatia si balonarea sunt probleme destul de frecvente.
7. Schimbarile de dispozitie
Fluctuatiile hormonale sunt responsabile pentru anxietatea, depresia, tristetea, nervozitatea sau sensibilitatea emotionala accentuata care apare atat la inceputul sarcinii cat si in perioada premenstruala.