Informatii despre indepartarea steriletului
Renuntarea la contraceptie poate avea diferite efecte asupra organismului, respectiv asupra hormonilor, menstruatiei si fertilitatii in functie de metoda folosita; indepartarea steriletului constituie una dintre cele mai putin perturbatoare modalitati de a va redobandi fertilitatea naturala si ciclul menstrual. Odata ce a fost indepartat dispozitivul, nu ar trebui sa dureze prea mult timp pana veti putea ramane din nou insarcinate.
In principiu, steriletul constituie una dintre cele mai eficace si sigure forme de contraceptie disponibile in lume, fiind usor atat de inserat, cat si de indepartat si nu necesita vreo intretinere deosebita odata inserat. Cand este extras, fertilitatea revine rapid si nu ar trebui sa existe niciun fel de intarziere in abilitatea de a ramane insarcinate (de fapt, fertilitatea nu a fost niciodata afectata, steriletul doar a impiedicat aparitia conceptiei, in mod similar rolului pe care il joaca prezervativele); nivelul fertilitatii revine la cel de dinainte de sterilet. De asemenea, nici voi si nici copilul nu sunteti expusi vreunui risc dupa indepartare, indiferent de durata pentru care a fost mentinut.
Steriletul poate fi indepartat in orice punct al ciclului menstrual al femeii, dar procedura ar trebui efectuata de un medic cu experienta. Extragerea se realizeaza prin clamparea si rasucirea cu un forceps special conceput; in cazurile in care identificarea acestuia este anevoioasa, este de ajutor ghidajul ecografic sau histeroscopic. Majoritatea femeilor opteaza pentru acelasi medic care a si inserat steriletul.
Din moment ce niciun fel de hormon nu a fost introdus in organism, nu exista perioada de ajustare pentru ca functionarea corpului sa revina la normal si puteti ramane insarcinate extrem de rapid dupa ce renuntati la un sterilet fara hormoni. Exista si versiuni de sterilet care contin hormoni incorporati si este totusi posibil sa ramaneti insarcinate in timpul primului ciclu menstrual fara sterilet, din moment ce hormonii folositi pentru a impiedica sarcina au fost inlaturati odata cu dispozitivul.
Probleme
In primul rand trebuie mentionat faptul ca exista o sansa, extrem de mica, ca sa ramaneti insarcinate si pe durata folosirii unui sterilet. Daca este cazul, trebuie sa apelati de urgenta la medic deoarece principala preocupare o constituie o sarcina ectopica - ovulul se poate implanta in trompele uterine sau oriunde altundeva decat in uter (steriletul impiedica fertilizarea sa aiba loc in uter, nu in trompe) - care nu este viabila si asociaza multe riscuri, inclusiv de rupere a trompelor uterine (ce conduce la sangerare interna grava, soc si leziuni permanente ale trompei). Daca sarcina nu este ectopica, medicul va recomanda cel mai probabil indepartarea steriletului, deoarece in caz contrar apare riscul de avort; si indepartarea acestuia are asociat acelasi risc, insa nu la fel de ridicat precum mentinerea sa.
Daca ati renuntat la sterilet de o perioada mai lunga si inca nu ati ramas insarcinate, este usor de atribuit vina acestuia, dar putin probabil ca el sa fi cauzat problema. Este important sa discutati cu medicul pentru a descoperi ce anume poate afecta abilitatea de a concepe. De asemenea, daca nu este prezenta o menstruatie dupa indepartarea steriletului, apelati la medic pentru un test de sarcina si examinare.
Citeste si:
15 intrebari despre anticonceptionale
De retinut
Recomandarea generala este sa asteptati pana dupa prima menstruatie pentru a incerca sa concepeti, ceea ce usureaza datarea sarcinii (din moment ce aceasta incepe din prima zi a unei menstruatii normale). Daca nu doriti sa ramaneti imediat insarcinate, asigurati-va ca aveti la indemana o alta metoda de contraceptie; de exemplu, daca ati renuntat la sterilet in timpul menstruatiei (intervalul recomandat de obicei) puteti concepe cand ovulati la o saptamana sau mai tarziu.
In cadrul unui studiu prezentat de Revista Internationala de Fertilitate, 61,5% din femei au ramas insarcinate in decurs de 3 luni de la indepartarea steriletului. Intr-un alt studiu prezentat in Contraceptie, 55,9% din femei au conceput in decurs de 3 luni de la indepartarea steriletului. Procentele de sarcina sunt similare celor asociate femeilor care au renuntat la alte metode de contraceptie. In plus, pentru femeile implicate in relatii monogame, nu exista dovezi de risc crescut de infertilitate dupa utilizarea steriletului.
Surse:
www.medscape.com; www.mom365.com; http://pregnancy.lovetoknow.com