Fibromul uterin se dezvolta din tesutul muscular al uterului denumit, tesut denumit si miometru. El se formeaza atunci cand o celula incepe sa se reproduca in mod repetata pana cand genereaza o formatiunie distincta de miometru.
|
Fibroamele odata formate vor avea un parcurs propriu. Unele dintre ele vor ramane la dimensiuni extreme de mici, altele, insa, pot determina chiar si o marire a uterului. De asemenea, se poate forma un singur fibrom sau mai multe.
Care sunt cauzele aparitiei fibromului uterin?
Medicii nu stiu cu precizie care sunt cauzele aparitiei fibromului uterin, insa cercetarile facute in domeniu au scos la iveala o serie de factori care pot explica formarea tumorilor:
• Modificari genetice. Multe fibroame contin modificari in gene diferite de cele identificare de obicei in celulele musculare uterine normale.
• Hormonii. Estrogenul si progesteronul contribuie la dezvoltarea endometrului, o mucoasa care sufera modificari in pregatirea uterului pentru o posibila sarcina. Cei doi hormoni ar constribui, potrivit cercetarilor medicale, si la cresterea fibroamelor. S-a stabilit ca un fibrom contine un nivel de receptori de estrogen si progesteron mai ridicat decat celulele musculare uterine normale.
• Alte substante chimicale de tipul celor care ajuta organismul in inmultirea unor tipuri celulare. Insulina ca factor de crestere este unul dintre exemple. Ea poate determina si o crestere a unui fibrom.
Care ar fi simptomele care indica existenta unui fibrom uterin?
- Sangerari vaginale neregulate sau o crestere a fluxului menstrual, crestere cunoscuta si sub denumirea menoragie
- Presiune la nivelul vezicii, ceea ce poate duce si la urinari frecvente
- Constipatie
- Presiune in zona pelviana
- Dureri abdominale
Cum se poate trata un fibrom uterin?
Odata identificat fribromul, in urma unui examen perlvian, a unei ecografii sau a unei histeroscopii se va stabili metoda de interventie. Cel mai indicat tratament pentru a elimina un fibrom uterin este interventia chirurgicala.
Interventia chirugicala variaza si ea de la operatie deschisa in zona abdominala pana la chirurgie cu ultrasunete si particule (embolizarea de fibrom uterin).
Medicul specialist, insa, va stabili, in functie de marimea si numarul fibroamelor care este cea mai buna metoda de interventie.