Fibromului uterin este o forma de tumora benigna (necanceroasa ) care se dezvolta la nivelul peretilor uterini. Fibromul cauzeaza, de obicei, menstruatie abundenta, dureri pelviene sau presiuni la nivelul vezicii urinare, iar una dintre metodele de tratament este embolizarea. |
In ce consta proceduta de embolizare a fibromului uterin (EFU)?
Medicul se va folosi de un fluoroscop pentru a se ghida atunci cand injecteaza la nivelul fribromului, cu ajutorul unui cateter, asa numitele particule de embolizare.
Particulele blocheaza arterele care conduc sangele in zona in care se afla fibromul. Procedura conduce, astfel, la micsorarea tumorii. Aceasta blocare este importanta pentru ca aceste vase de sange nu fac altceva decat sa hraneasca fibromul.
Ce trebuie stiut inainte de efectuarea embolizarii?
Inainte de a trece printr-un astfel de tratament se va realiza o imagistica prin rezonanta magnetica sau o examinare cu ultrasunete pentru a stabili daca este intr-adevar vorba de un fibrom uterin, pentru a-l localiza si pentru a-i determina marimea.
Ginecologul ar putea, de asemenea, recomanda, realizarea unei laparoscopii, o procedura chirurgicala care presupune introducerea printr-o incizie a unui laparoscop, un aparat care permite vizualizarea in ansamblu a uterului.
Trebuie subliniat ca indicatiile medicului inainte de realizarea embolizarii trebuie respectate cu strictete. Inainte de procedura, doctorul iti va recomanda sa nu mananci si sa nu bei. Daca nu tii cont de aceasta indicatie exista riscul ca procedura sa fie anulata.
La ce trebuie sa te astepti dupa embolizarea fibromului uterin?
Procedura dureaza intre o ora si trei ore, in functie de cat de dificila este pozitionarea cateterului si cat de usoara este plasarea cateterului in zona arterelor din uter.
Dupa efectuarea embolizarii este recomandat sa stai la pat cel putin sase ore.
Post embolizare trebuie sa te astepti la dureri pelviene pentru cel putin 6-12 ore. Daca durerile sunt foarte mari, este posibil ca medicul sa iti recomande sa stai o zi in spital pentru a tine totul sub control.
Senzatiile de greata pot aparea si ele dupa o astfel de procedura. De asemea, exista sanse sa ai si sangerari vaginale pentru cateva saptamani.
La o saptamana-doua, dupa procedura de embolizare de fibrom uterin, trebuie efectuat un consult medical, iar intre trei si sase luni post embolizare este recomandata realizarea unei noi examinari cu ultrasunete sau a unui RMN.