Care este urmatorul pas? Fara nicio ordine speciala, mai jos sunt unele lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a-ti pregati corpul pentru sarcina.
Viziteaza medicul de familie si medicul ginecolog
Da o fuga pana la medicul de familie, elibereaza-ti adeverintele necesare pentru a-ti putea realiza unele teste prenatale: un examen ginecologic complet, inclusiv un test Papanicolau, o verificare amanuntita a sanilor.
Intreaba-ti medicul despre vaccinurile pe care ti le-ai facut anterior.
Daca nu sunt facute corespunzator, medicul iti va sugera ca vaccinarile
tale sa fie actualizate, in special:
- vaccinul contra pojarului, oreionului si rubeola (RUR)
- vaccinul contra varicelei
- vaccinul contra tusei convulsive
- vaccinul contra gripei si bolilor pneumococice.
Incepe o cura cu acid folic
Deoarece poate fi dificil sa obtii toata cantitatea de acid folic de care ai nevoie doar din dieta ta, este recomandat sa incepi o cura pe baza de acid folic, care ajuta la prevenirea defectelor de tub neural - una dintre cele mai comune probleme cu care se confrunta bebelusii inca de la nastere. In mod ideal, ar trebui sa incepi sa iei acid folic cu trei luni inainte de conceptie, dar daca ai ramas insarcinata mai devreme decat sperai nu e o problema, continua. O doza de 400ug pana in saptamana a 12 de sarcina este ideala - este cel mai important administrarea de acid folic in primul trimestru pentru ca si maduva si creierul bebelusului sunt in curs de dezvoltare.
Cele mai multe multi-vitamine prenatale
ar trebui sa contina acid folic si de aceea este recomandat sa iei
aceste vitamine prenatale. Insa, asigura-te ca ele contin necesarul de
acid folic, nu doar o cantitate mica.
Vei gasi, de asemenea acid folic si in urmatoarele produse alimentare:
- Spanac - Broccoli - Varza de Brussel - Fructe de padure |
- Oua - Fulgi - Naut - Fasole - Soia |
- Portocale
- Avocado |
Fumatul
Nu exista nici un nivel sigur de fumat, indiferent daca incerci sa concepi sau daca esti gravida sau nu. Daca esti fumator de sex feminin, gradul tau de fertilitate este redus, comparativ cu cel al unei nefumatoare. Fumatul poate creste, de asemenea, riscul de avort spontan si nasterea unui copil mort.
Barbatii care fumeaza si-au redus volumul de material seminal si numarul de spermatozoizi. Iar sperma lor este mai slab calitativa in comparatie cu cea a unui non sau fost fumator. Toxinele existente in fumul de tutun, cum ar fi cadmiu, nicotina, plumb si elementele radioactive pot fi direct toxice, deoarece acestea circula prin sange si ajung in testicule.Fumatul in timpul sarcinii si expunerea bebelusilor la fumul de tigara in primul an de viata este unul din factorii de risc major pentru sindromului mortii infantile subite (SIDS).
Deci, daca esti fumatoare, acum este momentul sa te ppresti. Poti discuta acest lucru cu medicul tau de familie sau poti apela la organizatii ce sprijina persoanele care se lasa de fumat
Spune stop consumului de alcool
Specialistii recomanda ca barbatii sa nu bea mai mult de 5 zile pe saptamana, adica sa nu consume alcool deloc cel putin doua zile pe saptamana si pentru femei se interzice consumul de alcool pe tot timpul sarcinii. Consumul excesiv de alcool poate duce la avort spontan sau la nasterea unui copil mort. De asemenea, copiii nascuti de o mama care consuma alcool in cantitati exagerate sunt expusi risului de a suferi un handicap, probleme comportamentale si totodata cresterea lor va fi incetinita.
Fii mult mai atenta la medicamentele pe care ti le administrezi
Studiile sugereaza ca anumite medicamente pot avea efecte adverse asupra organismului, inclusiv o reducere considerabila a numarului de spermatozoizi si totodata calitatea ovulatiei, cauzand anomalii si o crestere in general a problemelor de fertilitate. Unele medicamente pot provoca hemoragii, avort spontan sau nasterea unor bebelusi subdezvoltati. Inainte de a incepe un tratament cu orice fel de medicamente, consulta farmacistul sau medicul de familie pentru a te asigura daca acestea au efecte adverse in cazul conceperii sau a sarcinii in curs.
Un regim alimentar si o viata sanatoasa
Nu este nevoie sa urmezi un regim strict cu care sa fie imposibil sa tii pasul, dar scopul dietei tale este acela de a avea o greutate optima pentru organismul tau - fiind subponderala sau supraponderala poate afecta fertilitatea cuplului, doarece pot aparea probleme cu ovulatia. Esti, de asemenea, mai predispusa la hipertensiune arteriala in timpul sarcinii daca ai o greutate mai mare.Bea multa apa, urmeaza o dieta echilibrata bazata pe mai mult de cinci grupe de alimente, inclusiv o multime de fructe si legume proaspete. Mergi la o plimbare cu partenerul tau! Este o idee buna, in timpul plimbarii poti vorbi cu el despre idealurile voastre si cand ajungi acasa, te pui pe treaba. Alternativ, ai putea sa te inscrii impreuna cu partenerul tau la o sala de fitness - exista o multime de exercitii pe care le poti face si care te vor ajuta sa iti pregatesti corpul pentru conceptie.
Consulta un medic stomatolog
Este recomandat sa-ti faci un control la dentist, pentru a afla starea de sanatate a dintilor si gingiilor inainte de a ramane insarcinata. Atunci cand vei fi gravida, nu numai ca poti intampina dificultati si probleme deoarece ginigiile sunt sensibile, dar nici nu iti pot fi aplicate tratamentele de care ai avea nevoie. Pentru majoritatea interventiilor stomatologice este necesara administrarea anestezicului, iar sarcina ta nu permite acest lucru. De asemenea afectiunile dintilor sunt dureroase si se trateaza cu antibiotic, pentru ameliorarea durerii si infectiilor ginigivale. Nu uita ca in perioada sarcinii nu poti lua antibiotice sub nicio forma.
Redu consumul de cofeina
Exista atat de multe concluzii diferite formulate cu privire la efectul cofeinei asupra fertilitatii. Unele studii arata cum consumul de cofeina poate scadea sansele de concepere, iar altele sustin ca are un efect nociv nesemnificativ.
Un studiu recent a indicat ca aportul de cafeina moderat, de 150-300 mg (aproximativ una-doua cesti de cafea tare pe zi) este un factor de risc major in fertilitatea umana. S-a observat ca femeile care beau mai mult de o ceasca de cafea tare pe zi erau pe jumatate susceptibile de a concepe in orice ciclu menstrual dat, comparativ cu cele care beau mai putin de o ceasca pe zi, iar cele care au consumat 2.5 cesti de cafea pe zi au fost de 4.7 ori mai putin fertile.
Conform raportului dat de Autoritatea pentru Alimente din Noua Zeelanda,
privind aspectele legate de siguranta consumului de cafeina acestea
sunt cantitatile sigure ce trebuie consumate de o femeie care doreste sa
ramana insarcinata:
- Cafea sau nes (1 lingurita / cana), 60 - 80 mg/250 ml
- Ceai 10-50 mg/250 ml
- Coca-Cola 36 mg/375 ml
- Ciocolata cu lapte 20 mg/100g
- Energizantele (de exemplu, Red Bull) 80 mg/250 ml
Calculeaza ovulatia
Qbebe dispune de un calculator de ovulatie, care poate parea la prima vedere complicat, dar este la fel de usor de invatat sa-l folosesti ca mersul pe bicicleta! Calcularea ovulatiei online este atat de usor de facut si iti ofera un mare avantaj - poti afla imediat periodele in care esti cea mai fertila.
Mult succes si sarcina usoara!