Infertilitatea poate aparea din mai multe cauze si tocmai de la acestea trebuie sa pronim, atunci cand vrem sa o indepartam. Sa listam cauzele si apoi sa vedem ce remedii ne recomanda specialistii. Cel mai des intalnite sunt dezechilibrele hormonale si infectiile aparatului genital sau ale anexelor. Iar acestea survin, de regula, din cauza alimentatiei noastre si a stilului de viata neatent si suprasolicitant.
Cele mai eficiente arme impotriva infertilitatii
1. Alimentatia: arma impotriva infertilitatii
Ce sa mananci? In primul rand, este necesar un regim alimentar de detoxifiere, din care sa elimini aditivii alimentari, alimentele rafinate si prelucrate si zaharul. Cosnuma legume, verdeturi si fructe in cantitate mare. Pe cat poti, sub forma de suc, pentru ca elementele vitale din ele se asimileaza mai eficient in acest fel. Telina, morcovul, sfecla rosie, patrunjelul si mararul sunt foarte indicate. Si dintre fructe, pe primul loc se numara strugurii si merele. Consuma apoi oleaginoase, adica seminte de dovleac si de floarea soarelui, de susan, arahide, alune si nuci. Toate, pe cat posibil, neprajite.
Ce sa eviti? Nu doar sa eviti ci chiar sa elimini, pe cat poti tu: alimentele rafinate (care contin margarina, faina alba, ulei si zahar), alimentele conservate, cele cu multe condimente si cele care stii ca includ aditivi alimentari. Acestia au efecte nocive asupra sistemului neuro-endocrin, cel care coordoneaza functia de reproducere. La fel, evita carnea - inlocuieste-o cu proteinele vegetale. Si consuma numai ocazional cafea si produse pe baza de cofeina, inclusiv ceai negru si verde.
Ce sa favorizezi? Alimentele care contin fier si vitaminele E si C - foarte importante pentru mentinerea echilibrului endocrin. Medicii recomanda sa iti faci analize care sa iti indice daca ai deficiente in organism. Fierul sub limita in organismul femeii produce infertilitate temporara. Prin urmare, treci pe alimente bogate in fier, dintre cele permise (germeni de grau, spanac si urzica, cimbru si busuioc ucat, patrunjel proaspat, seminte de chimion, linte, masline, soia, seminte de dovleac) si pe remedii naturale care favorizeaza asimilarea lui, cum sunt anghinarea si bitterul suedez.
Vitamina C se gaseste in macese, catina, coacaze negre, citrice. Vitamina E se gaseste in uleiul de soia, de catina, de grau, de masline presat la rece si in seminte de floarea soarelui, migdale, mustar, masline, spanac, varza creata, rosii, ardei gras de culoare rosie, papaia, kiwi, afine.
2. Branca-ursului: arma impotriva infertilitatii
Branca-ursului este o planta recunoscuta pentru efectele ei pozitive in tratarea infertilitatii, atat la femei, cat si la barbati. Se administreaza sub forma de tinctura (din seminte si inflorescente, pentru ca este mai eficienta decat cea din radacini), de obicei cate o lingurita diluata in apa, de 4 ori pe zi, timp de minim 6 luni.
Ce efecte are? Stimuleaza activitatea ovarelor si producerea de ovule, rezolvand problemele de ovulatie. Regleaza ciclul menstrual si este, totodata, un puternic afrodiziac. Creste fluxul de sange de la nivelul aparatului genital si favorizeaza relaxarea mucoaselor uterine, marind astfel cantitatea de secretii vaginale cu rol lubrifiant.
Branca-ursului are efecte la fel de puternice si in cazul barbatilor. Lupta impotriva impotentei vasculare si hormonale si impotriva astenospermiei. Substantele active pe care le contine actioneaza asupra glandelor endocrine, a sistemului nervos si a aparatului cardiovascular, avand un efect benefic global.
3. Radacina de unicorn: arma impotriva infertilitatii
Radacina de unicorn este o alta planta care lupta impotriva infertilitatii, in special la femei. Este un tonic pentru aparatul genital feminin, stimuland activitatea ovariana si are rol in echilibrarea hormonala, normalizand ciclurile menstruale. Se gaseste sub forma de capsule, ceai sau tinctura.
4. Relaxarea si tratamentele naturale externe impotriva infertilitatii
Stresul cotidian poate deveni atat de puternic, incat sa inhibe maternitatea la nivel psihic si chiar fiziologic. Sentimentul ca trebuie sa tragi de tine in fiecare zi si sa duci o lupta pentru supravietuire poate sa traga un semnal de alarma in intreg organismul: abia pot avea grija de mine, cum sa ocrotesc inca o viata!? Prin urmare, degeaba vrei un micut, daca nu capeti putina incredere si nu te relaxezi. Daca ai cum, ia-ti liber de la serviciu sau chiar schimba-l cu unul in care mediul este mai putin competitiv.
Incearca activitati care sa compenseze tensiunea psihica pe care o resimti la munca: pictura, muzica, dans oriental, drumetii, pelerinaje, psihoterapie, aerobic, masaj, gradinarit, puzzle-uri, citit, apuca-te de scris versuri, stai cateva ore pe saptamana cu pustiul unei prietene.
Pentru a spori eficienta relaxarii, incearca si o varianta "2 in 1" impotriva infertilitatii. Fa-ti rezervare la statiunile Techirghiol, Eforie sau Lacu Sarat si incearca aplicarile cu namol de acolo, pentru ca au efect in cazul sterilitatii secundare (adica al infectiilor aparatului genital sau al anexelor). |
Iar in Buzau, la statiunea Sarata Monteoru, poti face spalaturi vaginale cu ape clorurosodice.