Fibromul uterin poate fi de mai multe tipuri: subseros (se dezvolta sub invelisul exterior al uterului), intramural (apare chiar in peretele musculat al uterului), submucos (se formeaza la nivelul mucoasei uterului).
Dimensiunile lui variaza, asa cum am mentionat anterior, de la cativa milimetri, pana la marimi care pun presiune asupra altor organe si deformeaza uterul (fibroamele foarte mari pot mari atat de mult abdomenul incat pot da impresia ca esti in a sasea sau a saptea luna de sarcina).
Cauzele aparitiei fibroamelor nu sunt cunoscute cu exactitate. Formarea
lor a fost legata de factori hormonali (nivel de estrogen si
progesteron ridicate), de dieta sau chiar de factorii genetici.
Pentru a stabili unde este plasat fibromul, dar si dimensiunea lui, pe langa o examinare pelviana, medicul va recurge si la ultrasunete, imagistica prin rezonanta magnetica, tomografii computerizata sau fome mai complexe de verificare precum laparoscopia (introducerea printr-o incizie facuta in abdomen a unui tub subtire luminat care permite examinarea uterului) sau histeroscopie (cavitatea uterina este examinata cu un endoscop, fara a avea nevoie de realizarea unei incizii).
Unele fibroame sunt asimptomatice, insa, in unele cazuri pot aparea diverse semnale care iti atrag atentia ca la nivelul uterului exista o tumoare:
- Menstruatie indelungata si prelungita
- Nevoia de a urina des
- Dureri pelviene
- Dureri de spate
- Constipatie
- Presiune la nivelul vezicii
In ceea ce priveste tratamentul, daca este vorba despre un fibrom mic, el poate scadea in timp in domensiune, si prin urmare nu este nevoie de vreo interventie chirurgicala sau de luarea vreunui medicament.
In unele cazuri, pentru fibroamele mici se pot prescire, mai ales daca exista sangerari, un tratament medicamentos care poate consta in luarea de anticonceptionale, de tablete cu fier (mai ales pentru ca sangerarea poate duce la anemie) sau utilizarea unui dispozitiv intrauterin cu levonorgestrel.
Pentru formele mai complexe de fibrom se recomanda interventiile chirurgicale care, la randul lor variaza, in functie de dimensiunea fibroamelor si de problemele pe care le cauzeaza .
• Miomectomia este o operatie care permite inlaturarea exclusiva a fibromului. Interventia, insa, nu ofera garantia ca nu vor mai aparea fibroame.
• Histerectomia este cea mai radicala solutie. Ea presupune inlaturarea uterului.
Cele doua interventii pot avea mai multe variante de realizare, fie prin operatie deschisa in zona abdominala, fie prin mici incizii, caz in care medicul apeleaza un laparoscop (un tub subtire, luminat) care perimite examinarea cavitatii uterine) sau fara incizii cu ajutorul unui histeroscop operator.
O alta optiune de tratament este embolizarea de fibrom uterin care presupune blocarea accesului sangelui catre fibrom cu ajutorul unor particule de embolizare pentru a determina scaderea in dimensiuni a tumorii.
Medicul specialist va decise, insa, in functie de complexitatea si marimea fibromului, variantele de tratament minim invazive sau operatie deschisa.