Dulciurile in sarcina

Dulciurile in sarcina

Irina Olteanu - Redactor Senior

Dulciurile in sarcina nu sunt contraindicate, insa ele trebuie consumate in cantitati moderate si alaturi de alimente sanatoase. Haideti sa aflam la ce probleme ne pot expune dulciurile in sarcina si cum putem proceda pentru a le evita.

Efectele consumului de dulciuri in sarcina

Dulciurile cum sunt prajiturile, fursecurile, produsele de patiserie si alte asemenea deserturi sunt in mod evident bogate in calorii si grasimi, conducand invariabil la o crestere in greutate. Desi aceasta este necesara in orice sarcina, un castig prea mare in greutate poate conduce la dureri de spate din cauza efortului prea mare imprimat coloanei vertebrale (care are rol de sustinere), probleme dentare cum sunt cariile (acestea nu pot fi tratate pe perioada sarcinii, producand disconfort si durere), chiar diabet, probleme cu tensiunea (preeclampsie) sau o inmultire a candidei (daca exista o infectie in organism cu aceasta bacterie).

Adevarul este ca alimentele cu continut mare de zahar (glucide) si putine alte nutrimente constituie alegeri nesanatoase din punctul de vedere al cantitatii de calorii consumate. In timpul sarcinii, femeile necesita in plus aproximativ 300 calorii zilnic, astfel ca alegerile sanatoase reprezinta o alternativa benefica atat pentru copil, cat si pentru voi (in caz contrar privandu-va de nutrimente importante).

In ceea ce priveste cresterea in greutate, cea mai importanta problema, in cazul consumului de dulciuri in cantitati excesive, poate aparea prea brusc si, drept consecinta, va fi si mai dificil de eliminat dupa nastere. Femeile predispuse la aceasta problema sunt cele care erau deja supraponderale inainte de sarcina. De asemenea, copiii acestora au deseori dimensiuni foarte mari (macrosomie), fapt ce duce la o necesitate a interventiei cezariene. Se pare ca macrosomia apare in cazul in care nivelul glicemiei este deosebit de ridicat, iar copiii prezinta probleme in zona umerilor in momentul nasterii.

Nivelul glicemiei poate creste deseori fara a constientiza, doarece multe alimente contin o cantitate mare de zahar. Astfel, conform unei statistici, un american consuma mai mult de 32 de lingurite de zahar pe zi (adaugate in alimente prin procesare), o singura doza de bautura carbogazoasa continand echivalentul a 10 lingurite de zahar. Exista studii in acest sens in care gravidele cu greutate normala care au consumat bauturi indulcite artificial in primul trimestru au prezentat un risc mai mare de a naste bebelusi de dimensiune mare. Femeile dulciurisupraponderale sau obeze care au consumat mai mult de 20% din caloriile zilnice in dulciuri (deserturi, bomboane, suc) au prezentat de mai mult de 2 ori riscul de a naste bebelusi obezi (pana la 6 luni dupa nastere). De asemenea, femeile care au acumulat prea multe kilograme in timpul sarcinii au prezentat risc crescut de bebelusi mari care au devenit ulterior supraponderali sau obezi.

Dulciurile in sarcina - diabetul gestational si preeclampsia

Cel mai important risc pe care gravidele trebuie sa-l ia in considerare este reprezentat de diabetul gestational care afecteaza in SUA 4% din femeile insarcinate (aproximativ 135 000 cazuri anual). Desi majoritatea nu raman diabetice dupa nastere, exista mai multe sanse ca aceasta boala sa reapara la o sarcina ulterioara si chiar exista riscul de a deveni diabetice mai tarziu in viata conform unui studiu.

Ce presupune de fapt diabetul gestational? Aceasta afectiune apare cand corpul nu este capabil sa creeze si sa utilizeze in mod corespunzator toata insulina necesara sarcinii. In timpul digestiei, majoritatea alimentelor sunt descompuse intr-un tip de zahar denumit glucoza, care, cu ajutorul insulinei, ofera energie pentru celulele organismului. Insa, in timpul sarcinii, hormonii ingreuneaza modul de intrebuintare a insulinei de catre corp, astfel ca pancreasul are nevoie sa secrete aceasta substanta in exces. Cand pancreasul nu poate sustine cererea de insulina iar nivelul glicemiei (glucoza din sange) creste prea mult, apare diabetul gestational.

In cazul preeclampsiei, sunt afectate toate organele din corp si poate fi necesara o nastere prematura, in cazurile grave putand aparea convulsii sau afectarea rinichilor sau ficatului (eclampsie). Desi cauzele nu sunt pe deplin intelese, nutritia deficitara este considerata responsabila pentru aparitia acesteia (in special diabetul zaharat). Preeclampsia este definita ca hipertensiunea arteriala (peste 140/90 mmHg) nou instalata, de obicei dupa 20 de saptamani de sarcina si care asociaza frecvent albuminurie (proteine in urina). In forma cea mai severa, preeclampsia este o afectiune cu potential letal. Desi nu este pe deplin inteleasa, se pare ca totul incepe cu o placenta care are o retea de vase sanguine slab dezvoltata, ducand astfel la un flux sanguin nesatisfacator la nivelul placentei. Pe langa problemele cauzate de hipertensiunea arteriala, preeclampsia duce si la scaderea oxigenarii fatului.

Indulcitori artificiali si sfaturi

Unele dulciuri, cum sunt produsele gatite, budinci, deserturi inghetate, gelatine si bauturi dulci contin indulcitori artificiali care aduc un aport semnificativ din punct de vedere al cantitatii de calorii, conducand indirect la o crestere mare in greutate. In plus, nu toti indulcitorii artificiali sunt considerati sanatosi si pot traversa placenta (aspartamul este considerat sigur in cantitati moderate).

In locul dulciurilor nesanatoase, puteti opta pentru fructe sub forma de suc, care ofera fibre si vitamine in mod natural sau, si mai bine, le puteti consuma ca atare. Beti multe lichide, in special apa, deoarece setea poate crea pofta de alimente dulci. Efectuati exercitii fizice usoare (cu acordul medicului), deoarece s-a demonstrat ca acestea pot preveni sau trata diabetul gestational. Limitati aportul de alimente procesate sub forma de conserve sau semipreparate si verificati etichetele pentru substituenti ai zaharului, iar daca optati totusi pentru ceva dulce, mentineti cantitatile reduse. Ciocolata insa s-a dovedit a reprezenta un beneficiu pentru femeile gravide, astfel ca bebelusii femeilor care au consumat-o zilnic pe perioada sarcinii au prezentat mai putina teama si au zambit mai mult la varsta de sase luni si, in plus, se pare ca poate scadea cu 40% riscul de preeclampsie (daca se consuma 5 sau mai multe portii de ciocolata saptamanal).

Iata si cateva sugestii de gustari dulci sanatoase: ciocolata cu putina grasime si migdale ofera calciu si grasimi nesaturate (din migdale), inghetata semidegresata sau iaurt inghetat garnisit cu fructe de padure ofera un plus de oxidanti sau adaugati nuci/migdale pentru un surplus de nutrimente. Consumati smochine sau curmale alaturi de fulgi de ciocolata neagra pentru un aport de antioxidanti sau cu capsuni pentru vitamina C. Combinati scortisoara cu iaurt fara grasime de vanilie la care adaugati felii de mere sau caise. Inghetati o banana acoperita cu ciocolata neagra si fulgi de cocos sau alune pentru cateva ore si veti obtine o gustare cu potasiu. Taiati o portocala in felii si adaugati 2 lingurite de suc de lamaie, 2 lingurite de suc de portocale, 1 lingurita de zahar si ¼ lingurita de scortisoara pentru perioada rece (sau inlocuiti cu mere).

Sursa imagine:webctor.com

Surse: www.sfatulmedicului.ro; www.divinecaroline.com; http://usatoday30.usatoday.com; www.babymed.com; www.parents.com

Articolul urmator
Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului
Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Vedeta a anunțat că a pierdut sarcina mult dorită. Mesajul emoționant pe care l-a scris pe Instagram
    Vedeta a anunțat că a pierdut sarcina mult dorită. Mesajul emoționant pe care l-a scris pe Instagram

    Una dintre cele mai îndrăgite cântărețe de origine britanică, Jessie J, trece prin momente cumplite. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că a pierdut o...

    Dietă de campioană gravidă: ce mănâncă în fiecare zi Larisa Iordache în primul trimestru de sarcină
    Dietă de campioană gravidă: ce mănâncă în fiecare zi Larisa Iordache în primul trimestru de sarcină

    Multipla campioană la gimnastică, Larisa Iordache are mai multă grijă la alimentație de când a aflat că este însărcinată. Ce mănâncă fosta sportivă și cum...

    A vrut să ascundă sarcina pentru că soacra ei o urăște
    A vrut să ascundă sarcina pentru că soacra ei o urăște

    Îți amintești perfect momentul în care ai aflat că ești însărcinată. Ai fi vrut, încă de la primul test de sarcină pozitiv, să strigi în gura mare că...

    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta
    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta

    O femeie de peste hotare povestește pe Reddit motivele pentru care a ales să-și ascundă sarcina de mama sa vitregă. Parcurge articolul pentru a afla toată povestea.

    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund
    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund

    Copiii ai căror mame au consumat cofeină în timpul sarcinii s-au dovedit a fi, în medie, mai scunzi decât copiii femeilor care nu au consumat cofeină în timpul...

    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum
    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum

    O femeie de peste hotare povestește că în timpul sarcinii, a sângerat intensiv până la 27 de săptămâni. Din fericire, bebelușul este bine acum.

    Sunt însărcinată și extrem de anxioasă, după ce am pierdut altă sarcină, iar soțul meu nu mă susține deloc
    Sunt însărcinată și extrem de anxioasă, după ce am pierdut altă sarcină, iar soțul meu nu mă susține deloc

    O mămică din Marea Britanie a postat pe un forum situația dificilă în care se află cu soțul ei, fiind însărcinată și anxioasă, după ce a pierdut o sarcină cu puțin...

    © 2024 Qbebe