Ce este curcuma sau turmericul?
Turmericul, uneori numit șofran indian sau condimentul auriu, este o plantă înaltă care crește în Asia și America Centrală. El se găsește în comerț sub formă de pulbere, suc sau sirop de curcumă, capsule, ceaiuri sau diverse extracte și este folosit pe post de colorant, condiment sau pentru tratarea diferitele afecțiuni de sănătate.
Curcumina, un polifenol de culoare galben-portocalie, este ingredientul activ din turmeric și are proprietăți biologice puternice. De altfel, turmericul este considerat a fi unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali, fiind utilizat ca adjuvant în tratarea mai multor boli, de la afecțiuni minore precum răceală sau gripă, până la altele mai compexe precum boli de inimă sau prevenirea unor forme de cancer.
Pe lângă curcumină, turmericul mai conține uleiuri volatile, vitamine, săruri minerale, peptide solubile în apă, polizaharide, fier, mangan, potasiu, vitamina B6, aceste ingrediente fiind și ele responsabile pentru unele din proprietățile terapeutice miraculoase ale acestei plante. Dacă nu știi ce să alegi între pulbere sau sirop de turmeric, recomandarea specialiștilor este să folosești sucul deoarece acestea este mai concentrat și se absoarbe mai bine în organism. Pulberea de turmeric este bine să se folosească alături de piper negru deoarece piperina ajută la creșterea biodisponibilității curcumei.
Beneficii suc de curcuma
1. Are efecte antioxidante și antiinflamatorii.
Turmericul este în principal folosit pentru a combate inflamația. Studiile au arătat că, în doza potrivită, curcumina poate fi un tratament antiinflamator mai eficient decât medicamentele obișnuite de combatere a inflamației, cum ar fi Advil (ibuprofen) și aspirina. De asemenea, deoarece inflamația cronică contribuie la multe boli cronice, curcumina poate ajuta la tratarea unor afecțiuni precum boli inflamatorii intestinale, pancreatită și artrită. Turmericul este folosit și pe post de calmant, deoarece are capacitatea de a ameliora durerea.
2. Este bun pentru îmbunătățirea memoriei și funcțiilor creierului.
Studiile arată că curcumina poate crește nivelul factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF). BDNF este un compus care îți ajută creierul să formeze noi conexiuni și promovează dezvoltarea celulelor creierului. Nivelurile scăzute de BDNF pot fi asociate cu tulburări ale creierului, inclusiv boala Alzheimer. Turmericul poate stimula funcția creierului îmbunătățind timpul de reacție și memoria, dar poate ajuta și la întârzierea sau inversarea degenerării creierului.
Citește și: Vitamine pentru memorie: Ce nu trebuie să-ți lipsească
3. Este un adjuvant în tratarea stărilor depresive.
La fel ca și Alzheimer, depresia este asociată cu niveluri scăzute de BDNF în creier, prin urmare, datorită capacității turmericului de a crește nivelul de BDNF, el este folosit și ca un antidepresiv eficient. Cu toate că sunt nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege rolul curcuminei în tratarea acestei afecțiuni, anumite studii efectuate asupra pacienților cu tulburări depresive majore au demonstrat faptul că planta are efecte asemănătoare cu Prozacul (medicamentul folosit pentru tratarea depresiilor cronice).
4. Ajută la menținerea sănătății inimii.
Sucul de turmeric este cunoscut pentru faptul că reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor din sânge, contribuind astfel la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare. De asemenea, el previne depunerea de colesterol pe vasele de sânge și scade tensiunea arterială, putând fi utilizat în caz de hipertensiune arterială.
5. Previne apariția diabetului, reducând nivelul de zahăr din sânge.
Turmericul poate ajuta la tratarea și prevenirea diabetului, precum și la tulburările asociate precum nefropatia diabetică (numită și boala renală diabetică), care afectează persoanele cu diabet de tip 1 și diabet de tip 2. Chiar dacă studiile au fost efectuate în principal pe șoareci, specialiștii sunt de părere că substanța curcumină poate ajuta la prevenirea diabetului prin proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante și poate îmbunătăți mulți dintre factorii care contribuie la instalarea diabetului. Studii clinice au demonstrat că siropul de curcumă scade glicemia, reglează secreția de insulină și ajută la menținerea funcționării pancreasului. Bineînțeles, este recomandat ca acesta să fie consumat împreună cu medicația antidiabetică, deoarece crește efectul benefic al acestor medicamente.
6. Datorită proprietăților antioxidante, turmericul poate ajuta la prevenirea și tratarea cancerului.
Cercetările efectuate pe șoareci au arătat că turmericul ajută la încetinirea răspândirii celulelor tumorale, împiedică formarea tumorilor și poate ucide celulele canceroase. Interesant este faptul că, în India, unde turmericul este un condiment nelipsit din alimentatie, incidența cancerului de colon, de plămân, sân sau prostată este de zece ori mai mică decât în alte părți ale lumii. Speciaiștii recomandă consumul regulat de suc de turmeric dimineața pe stomacul gol.
7. Accelerează procesul de vindecare a rănilor.
Datorită proprietăților antibacteriene, antivirale și antifungice, curcuma sau turmericul este utilizat pentru tratamentul unor infecții și ca antiseptic. Consumat în mod regulat, el îmbunătățește sistemul imunitar, determinându-l pe acesta să lupte în mod eficient împotriva virușilor și infecțiilor cauzate de aceștia.
8. Este folosit pentru tratarea unor afecțiuni ale pielii și ca agent anti-îmbătrânire.
Sucul proaspăt poate fi utilizat în tratamentul eczemelor, dermatitelor alergice, psoriazis, varicelă, zona-zoster, pete pigmentare sau acnee. De asemenea, turmericul ajută la menținerea elasticității pielii, reducând în mod vizibil ridurile. De asemenea, chiar dacă nu există dovezi că turmericul sau curcumina influențează în mod direct longevitatea, datorită capacității sale de a lupta împotriva inflamației, de a proteja corpul împotriva radicalilor liberi și a amâna degenerarea creierului, specialiștii susțin că această plantă poate fi folosită ca agent anti-îmbătrânire și consumată sub formă de supliment.
9. Poate ajuta la protejarea ochilor și prevenirea degenerării vederii.
Glaucomul este una dintre principalele cauze ale orbirii la persoanele cu vârsta peste 60 de ani. Diverse cercetări au arătat că tratamentele topice cu curcumină pot ajuta la protejarea ochilor împotriva degenerării cauzate de vârsta înaintată.
Rețetă de sirop de curcuma
Siropul sau sucul de curcuma poate fi făcut foarte ușor acasă. Spală bine câteva rădăcini de turmeric, curăță-le de coajă, apoi taie-le în bucățele, pune-le într-un storcător pentru a obține sucul. Dacă vrei, poți adăuga zeamă de lămâie, puțin suc de ghimbir și miere de albine. Siropul sau sucul de turmeric îl poți păstra la frigider pentru maxim trei zile. Poți găsi sirop gata preparat și la plafar, este la fel de bun și acesta.
Utilizări pentru siropul de curcuma
Siropul de curcuma se folosește pentru ameliorarea durerilor, pentru întărirea sistemului imunitar și prevenirea apariției și tratarea diverselor afecțiuni medicale, inclusiv răceală și gripă. Se recomandă consumul a 200 de ml de sirop dimineața și seara.
Cum se prepară laptele de turmeric?
Iată cum se prepară o porție (aproximativ o cană) de lapte de turmeric:
Ingrediente:
- 1/2 cană (120 ml) de lapte neîndulcit la alegere
- 1 lingură de turmeric
- 1 bucată mică de ghimbir proaspăt ras sau 1/2 lingură de ghimbir praf
- 1/2 lingură de pudră de scorțișoară
- 1 vârf de piper negru măcinat
- 1 lingură de miere sau sirop de arțar (opțional)
Mod de preparare:
- Amestecă toate ingredientele într-o cratiță mică și pune-o la foc pentru fierbere.
- Lasă focul mic timp de aproximativ 10 minute, apoi strecoară băutura printr-o sită fină în cană.
- Adaugă un vârf de scorțișoară și servește-l proapăt.
- Poți păstra sucul de turmeric în frigider până la 5 zile, dar trebuie să-l încălzești puțin înainte de consum.
Ceai de curcuma
Curcuma se poate consuma și sub formă de ceai. Pentru a-l obține, fierbe într-o oală patru căni de apă, adăugând o linguriță de turmeric ras. Lasă să fiarbă timp de 10 minute, apoi scurge lichidul printr-o sită. Adaugă miere și zeamă de lămâie după ce ceaiul s-a mai răcit, iar pentru o absorbție optimă, presară și un vârf de cuțit de piper negru măcinat. De asemenea, poți adăuga pudră de turmeric și la ceaiurile de fructe, împreună cu puțin piper negru măcinat.
Citește și: Ceai de ghimbir cu miere și lămâie
Care sunt contraindicațiile turmericului?
Turmericul este deosebit de sănătos și este considerat extrem de sigur, însă trebuie consumat în dozele recomandate. Consumul de cantități ridicate de turmeric pentru perioade îndelungate de timp poate conduce la dureri abdominale (datorită creșterii producției de acid gastric) sau poate cauza probleme persoanelor care au pietre la vezica biliară. De asemenea, pentru suferinzii de diabet, turmericul poate conduce la hipoglicemie (nivel prea scăzut de glucoză în sânge).
Deoarece curcuma previne formarea cheagurilor de sânge, acest aliment nu trebuie consumat cu cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală și nu trebuie combinat cu medicație cu rol anticoagulant, deoarece crește riscul de hemoragii.
Totodată, femeile gravide sau care alăptează ar trebui să nu ia suplimente alimentare cu turmeric.
În concluzie, consumă responsabil orice fel de suplimente pe bază de plante, respectând dozele recomandate de medic sau cele înscrise pe instrucțiunile de utilizare.
Surse: everydayhealth.com, healthline.com, medicalnewstoday.com
Surse foto: Pixabay.com