Aspecte importante
Trebuie sa stiti ca un sistem osos sanatos confera o structura stabila corpului si in acelasi timp protectie organelor interne ancorand muschii, dar este esential si pentru o postura corecta, echilibru si rezistenta sau pentru depozitarea calciului din organism. Este important sa aflati ca oasele voastre se afla in continua modificare (oasele noi sunt create si oasele vechi sunt descompuse), iar in functie de varsta acest proces se desfasoara mai rapid sau mai lent. Dupa varsta de 30 ani (punctul culminant al masei osoase) apare o descrestere in proces si creste riscul de aparitie al osteoporozei.
Pentru a beneficia de oase puternice, anumite nutrimente esentiale trebuie consumate, cum sunt calciu, fosfor, vitamine, beta-caroten, fibre, magneziu, proteine si minerale (mai ales vitamina D) care se regasesc intr-o serie de alimente. Acestea odata ingerate pot spori atat masa, cat si densitatea osoasa la orice varsta si reduc sansele de dureri sau de inflamatii articulare, artrita etc. Pe de alta parte, exista si o serie de factori care influenteaza in mod negativ sanatatea oaselor, si anume: cantitatea de calciu din alimentatie, nivelul de activitate fizica, utilizarea alcoolului si a tutunului, varsta/greutate/sex, etnia si istoricul familial, nivelele hormonale, tulburarile de alimentatie (anorexie, bulimie) si anumite medicamente (cum sunt corticosteroizi).
Exista o serie de alimente si bauturi care au deja incorporat necesarul zilnic de vitamine si minerale, cele mai cunoscute fiind sucul de portocale, laptele si cerealele pentru micul dejun. Pentru a interpreta corect etichetele produselor, respectiv informatiile nutritionale ale acestora si a afla ce cantitate de calciu, de exemplu, consumati intr-o portie trebuie sa adaugati inca un zero la procentul indicat (daca se specifica calciu 50% inseamna ca o portie contine 500 mg de calciu).
Somon
Este un tip de peste gras care contine o gama larga din nutrimentele mentionate anterior, cum sunt calciu, proteine, vitamina D si acizi grasi omega 3 care ajuta la asimilarea calciului in organism. Consumul regulat de somon imbunatateste densitatea osoasa si acumularea de substanta osoasa, dar ajuta si inima. Puteti pregati somonul la gratar sau la cuptor si il puteti incorpora intr-o varietate de preparate sanatoase.
Lapte
Cea mai cunoscuta sursa de calciu, se gaseste, bineinteles, in lapte. Acesta contine insa si alte nutrimente utile cum sunt potasiu, magneziu, riboflavina, fosfor si vitaminele D, A si B12 (pentru sanatatea oaselor). Specialistii considera ca este indicat un consum zilnic de doua pahare de lapte (o cana ofera pana la 300 mg calciu), iar copiii, adolescentii si varstnicii chiar mai mult (persoanele sub 50 ani necesita 1000 mg calciu zilnic, iar cei peste 50 ani 1200 mg zilnic). In functie de varsta, dar si de preferinte, puteti alege intre lapte integral, partial degresat si degresat sau il puteti utiliza chiar sub forma de shake-uri cu ciocolata, fructe etc.
Branza
Ca si laptele, aceasta contine calciu din abundenta, alaturi de vitaminele D, A, B12, potasiu, magneziu, riboflavina, fosfor si proteine. Un beneficiu conferit de branza se adreseaza persoanelor intolerante la lactoza si anume, contine un nivel redus de lactoza. O puteti achizitiona sub diverse forme cum este cheddar, mozzarella, branza de capra, parmezan sau branza de vaci, iar prin consum regulat veti contribui la sanatatea oaselor.
Iaurtul
Tot un produs lactat, contine o cantitate indestulatoare de calciu, specialistii considerand ca o cana de iaurt zilnic este suficienta pentru a indeplini necesitatile organismului; este si o sursa buna de calciu pentru persoanele intolerante la lactoza. Acest produs are in compozitie si vitaminele D, A, B12, potasiu, magneziu, riboflavina, fosfor si proteine. Retineti ca exista sortimente de iaurt cu un continut ridicat de proteine si nivel redus de vitamina D sau calciu comparativ cu cele traditionale. Sunt disponibile si variante degresate pentru persoanele ce intampina probleme cu greutatea.
Nucile
Oasele nu sunt puternice precum niste bucati de metal, fiind alcatuite din celule vii care contin lichid. In fiecare zi celulele vechi mor si altele noi le iau locul, dezvoltandu-se si vindecand eventualele fracturi. Nucile constituie cele mai bogate surse de minerale ce sustin sanatatea si rezistenta oaselor, datorita acidului alfa linoleic si acizilor grasi omega 3 (previn fracturile). Si nucile braziliene reprezinta o sursa buna de magneziu, iar acid alfa linoleic contin si semintele de in/uleiul, boabele de soia si uleiul de canepa. O alternativa la fel de sanatoasa este untul de arahide, un studiu recent asupra nutritiei si osteoporozei demonstrand rolul esential al magneziului in intarirea, mentinerea si refacerea oaselor; 2 lingurite de unt de arahide va vor asigura necesarul zilnic.
Seminte de susan
Constituie cea mai bogata sursa de magneziu si alte minerale, putand fi procurate pe intreaga durata a anului. Acestea dispun de o aroma cu gust de nuca si contin o gama de nutrimente cum sunt calciu, fosfor, vitamina K si vitamina D. Este indicat sa consumati cel putin ¼ cana de seminte prajite sau uscate sau le puteti presara pe preparate (legume, salata etc.) O alternativa la acestea este reprezentata de untul de susan, insa la fel de benefice sunt si semintele de dovleac sau de in.
Legumele cu frunze verzi
Aceste legume cu frunze (cum sunt varza chinezeasca si broccoli) contin o cantitate semnificativa de calciu, dar si maganeziu, acizi grasi omega 3 si vitamina K, toate fiind esentiale pentru un sistem osos sanatos; o alta alternativa potrivita pentru persoanele intolerante la lactoza. Dispun in plus si de proprietati anticarcinogene, antidiabetice si antibacteriene. O cana de legume de acest tip contine ¼ din necesarul zilnic de calciu. Cea mai potrivita modalitate de consum este sa fie fierte usor cu usturoi sau ceapa sau sub preparate forma de salate si supe.
Un exemplu in aceste sens este spanacul, o alta legume usor de procurat, bogata in calciu, dar si fibre, fier, potasiu, magneziu si vitaminele A si C. Acesta poate fi consumat crud, la gratar, fiert, sub forma de conserva /congelat in functie de preferinte. Alte variante la fel de beneficice: kale si conopida.
Fasolea
Fasolea uscata este un superaliment pentru oase, continand calciu, proteine fara grasime, fibre si minerale esentiale cum sunt magneziu, fosfor si potasiu. In functie de tipul pentru care optati, o cana de fasole gatita poate oferi o multime de calciu; poate fi inclusa in supe, salate, tocanite existand multe tipuri de fasole la fel de bune.
Tofu
Este un tip de produs pe baza de soia care contine o cantitate importanta de calciu (1/2 cana de tofu contine mai mult de 800 mg calciu) si izoflavone care sustin sanatatea si rezistenta oaselor (conform unui studiu sunt necesare pentru a spori densitatea osoasa), reprezentand o alternativa potrivita pentru persoanele intolerante la lactoza sau care nu doesc produse lactate. De asemenea, soia contine si proteine denumite fitoestrogeni care actioneaza asemenea unui estrogen slab si pot ajuta femeile sa-si redobandeasca rezistenta osoasa.
Sardinele
O alta sursa excelenta de calciu si vitamina D sunt sardinele, chiar mai buna decat produsele lactate. In plus, au si acizi grasi omega 3, fosfor si vitamina B12. Deoarece sunt destul de perisabile, cel mai intalnit mod de consum este la conserva si pot fi adaugate in pizza, salate si alte preparate (paste, sosuri).
Banana
O banana contine intreaga DZR de potasiu si calciu, putand ajuta sistemul imunitar, metabolizarea proteinelor si prevenirea pierderii de calciu. Carbohidratii din ele va ajuta sa va reveniti dupa efort fizic si confera energie, dar ajuta si la intarirea oaselor (conform studiilor, femeile cu diete bogate in potasiu au beneficiat de oase mai puternice in zona coloanei vertebrale si a soldurilor; se considera ca are legatura cu abilitatea potasiului de a sprijini santatea sangelui si a echilibra organismul, ajutand si la comunicarea dintre nervi si muschi pentru a indeparta materiile reziduale si chiar a neutraliza acizii care indeparteaza calciul din corp). O varianta la fel de sanatoasa precum bananele sunt si fructele de kiwi care nu ajuta doar la prevenirea imbatranirii, ci au proprietati similare primelor, fiind bogate si in vitamina C si luteina (ajuta la reducerea riscului cardiac).
Sfaturi
In final, in afara de consumul alimentelor mentionate, este important sa reduceti consumul de sare/cofeina/alcool/tigari (pentru a beneficia la maxim de calciul din alimentatie; acestea reduc abilitatea corpului de asimilare a calciului), sa va expuneti regulat la soare (in mod rational), sa efectuati constant exercitii fizice pentru a va intari oasele si muschii si a stimula regenerarea tesuturilor.
Surse:
www.top10homeremedies.com; www.webmd.com; www.mayoclinic.org; www.medindia.net; www.homeremedyshop.com; http://health.howstuffworks.com; http://healthland.time.com/