Flori de salcâm: beneficii
Datorită conţinutului bogat de flavonoide, glucozide, tanin şi uleiuri esenţiale, florile de salcâm sunt folosite în scop terapeutic pentru tratarea mai multor boli. Iată câteva dintre cele mai cunoscute beneficii pe care le au florile de salcâm asupra organismului uman:
- Reprezintă un remediu împotriva stresului. Florile de salcâm acționează asupra sistemului nervos, având un puternic efect de calmare a nervilor. De aceea, ele sunt de folos pentru reducerea stărilor de anxietate provocate de stres. De asemenea, aceste flori parfumate sunt recomandate împotriva durerilor puternice de cap şi stărilor de greaţă. Așadar, pentru a scăpa de migrene și pentru a combate stresul zilnic, tot ce trebuie să faci este să obții o infuzie de flori de salcâm îndulcită cu miere și să bei o cană sau chiar două, în fiecare zi, timp de o lună.
- Are proprietăți antitusive. Acestea se datorează conținutului de ulei volatil (acacina și robinina). Atunci când te confrunți cu un episod de tuse convulsivă, este recomandat să bei o infuzie de flori de salcâm la temperatura camerei, îndulcită cu miere de salcâm.
- Ajută la tratarea insomniei. Datorită proprietăților sale de calmare, florile de salcâm pot fi de mare folos în cazul în care ai probleme cu somnul. Pentru acest lucru, timp de o lună, încearcă să bei un ceai de salcâm cald înainte de culcare sau fă o baie caldă în care să presari flori de salcâm. De asemenea, poți consuma flori proaspete sau introduse în salate de fructe. Amestecă 2 mere rase, 3 linguri de flori de salcâm, 2 linguriţe de miere de salcâm şi cinci-şase linguri de apă plată călduță și mănâncă în fiecare seară.
- Sunt un aliat de nădejde în tratarea afecțiunilor digestive. Deoarece au un puternic efect de sedativ, florile de salcâm se folosesc adesea în tratarea durerilor abdominale, gastritelor hiperacide, refluxului gastroesofagian şi al ulcerului duodenal. Utilizate ca pansament gastric, florile de salcâm se mărunțesc sau se transformă în pulbere și se administrează pe stomacul gol, câte o linguriţă rasă de 3-4 ori pe zi. Pentru accentuarea efectului antispastic şi alcalinizant se pot folosi amestecuri de diverse plante, cum ar fi: salcâm, lemn-dulce, dud sau muşeţel.
- Te scapă de constipație. Pentru acest lucru, trebuie să prepari o pastă din flori de salcâm, amestecând 10 linguri de floare de salcâm uscate și măcinate foarte bine cu 5 lingurițe de miere de salcâm.Consumă zilnic această pastă timp de 2 luni, câte o lingură dimineața, pe stomacul gol și nu vei mai avea probleme cu constipația.
- Salcâmul este bun pentru igiena orală. O anumită specie de salcâm, cunoscută sub numele de Acacia catechu, uneori numită și khair negru, poate fi utilizat în produse dentare precum apa de gură pentru a preveni gingivita. Salcâmul sub formă de pudră poate fi folosit și ca pastă de dinți peentru a curăța dinții și placa dentară, fără să strice smalțul.
- Sunt folosite în tratarea rănilor. Datorită substanțelor conținute (flavonoide, alcaloizi și glicozide), florile de salcâm se folosesc și în tratamentul rănilor, grăbindu-le vindecarea.
Citește și: Remedii pentru tuse, din grădină
Ceai de flori de salcâm
Ceaiul de flori de salcâm este foarte indicat pentru răceală, tuse sau alte afecțiuni pulmonare, calmând accesele de tuse, durerile de cap, de piept și febra, datorită proprietăților sale emoliente, antiiritative și expectorante. Infuzia se prepară foarte simplu, turnând 500 ml de apă fiartă peste o ceșcuță de plantă uscată. Acoperă vasul timp de aproximativ zece minute, apoi strecoară-l și bea-l de trei ori pe zi, după mesele principale.
O altă metodă de a prepara infuzia este următoarea:
- Pune la macerat (timp de 10 ore) într-o jumătate de litru de apă, 3-4 linguri de flori mărunțite, apoi filtrează, iar lichidul rezultat lasă-l deoparte.
- Planta care rămâne după filtrare se fierbe 5 minute într-o jumătate de litru de apă.
- După răcire, filtrează din nou și amestecă cu lichidul rămas de la macerat. Bea-l pe parcursul întregii zile.
Florile de salcâm se mănâncă?
Da, florile proaspete se mănâncă, putând fi adăugate în salate sau înmuiate în miere. Înainte de a le consuma, trebuie să le speli bine în apă rece pentru a îndepărta praful, impuritățile sau insectele de pe ele. Apoi le așezi pe un prosop curat să se usuce. Este bine să-ți faci provizii de flori proaspete de salcâm ca să ai pe tot parcursul anului. Pentru acest lucru, pune-le în pungi de hârtie, pe care le învelești apoi în plastic și le păstrezi astfel la congelator.
Dulceață de flori de salcâm
Florile de salcâm se pot folosi și sub formă de dulceață, aceasta având un gust deosebit de bun și fiind foarte simplu de preparat.
Ingrediente:
- 100 de grame de flori de salcâm (înflorite și boboci)
- 1 kg de zahăr
- 1/2 lămâie tăiată felii
- sucul de la 1/2 de lămâie
- 200 ml de apă
Mod de preparare:
- Spală florile în apă rece, apoi lasă-le să se usuce bine. Separă florile de ciorchine și apoi lasă-le deoparte.
- Fierbe apa cu zahărul și amestecă bine până când se formează un sirop, apoi adaugă feliile de la 1/2 de lămâie și amestecă în continuare ca să nu se lipească zahărul.
- Fierbe apa până se dizolvă zahărul bine de tot și apoi scoate lămâia și spuma formată cu o paletă.
- Stoarce peste apa dată în clocot cealaltă jumătate de lămâie și adaugă florile de salcâm. Amestecă bine și lasă la fiert timp de 5 minute. Oprește focul, amestecă în continuare, apoi ia dulceața de pe foc, acoper-o cu o cârpă uscată și las-o să se răcească peste noapte. În acest fel florile de salcâm devin confiate.
- A doua zi pune din nou dulceața la fiert timp de 5 minute. Culoarea ei este acum aurie.
- După aceste 5 minute, oprește focul și transferă dulceața în borcane curate și sterilizate.
Sirop din flori de salcâm
Un alt mod de a folosi florile de salcâm este sub formă de sirop. Acesta este bun pentru digestie, dureri de gât, insomnii și alte afecțiuni ale căilor respiratorii sau sistemului nervos. Îl poți consuma diluat cu apă, în limonadă sau ca atare cu lingurița.
Ingrediente:
- 2 kg de flori de salcâm
- 2 kg de zahăr
- 4 l de apă
- 1 lămâie feliată
- zahăr vanilat
Mod de preparare:
- Spală florile în apă rece, apoi desprinde-le de ciorchine.
- Fierbe florile în apă clocotită timp de 20 de minute, după care lasă-le să se răcească și să macereze peste noapte, acoperind vasul în care au fiert.
- Strecoară lichidul printr-o sită fină și amestecă-l cu zahărul, vanilia și feliile de lămâie.
- Fierbe lichidul până se leagă siropul, ca la dulceață, apoi îl pui la păstrare în sticle sau borcane, învelite în pături, până se răcesc complet (aproximativ 2 zile).
Proprietățile terapeutice ale florilor de salcâm sunt nemaipomenite, încearcă și tu aceste remedii naturiste dacă suferi de o afecțiune menționată în acest articol.
Citește și: 10 tratamente naturiste pentru 10 probleme de sănătate ale copilului
Surse: healthline.com
Surse foto: Pixabay.com