Remedii pentru tuse, din gradina

Remedii pentru tuse, din gradina

Roxana Cristea

Remediile pentru tuse nu inseamna neaparat medicamente, mai ales cand vorbim despre copii. Daca bebelusul tau tuseste nu ar fi rau sa apelezi la sfatul unei bunici, sau mergi la o farmacie naturista sa gasesti niste ceaiuri pentru cel mic. Indulcite cu putina miere, acestea vor ameliora senzatia de iritatie pe care puiul tau o simte in gat. Trebuie sa stii ca nu toate plantele care sunt bune pentru tine pot fi remedii pentru tusea celor mici.

remedii pentru tuseRemedii naturale pentru tuse

Remediile pentru tuse pot fi gasite usor in gradina bunicilor sau la farmaciile naturiste. Daca le folosesti cu grija, copilul tau se va simti mai bine si tu vei fi multumita ca nu ai apelat la dulapul cu medicamente. Iata cateva remedii naturale care te vor ajuta sa calmezi tusea copiilor, dar care sunt la fel de bune si pentru adulti.

Socul trateaza tusea
In medicina populara ceaiul din flori de soc se poate lua contra tusei (indeosebi la bolnavii cu astm bronsic). De asemenea, coaja verde fiarta cu lapte dulce, in care se pune putin zahar, se poate bea de catre cei cu afectiuni respiratorii si tuse. Socul este expectorant si antiinflamator. Copiii mai mari pot bea si 3 cani pe zi, bebelusii doar cateva lingurite.
 
Salcamul
Un antitusiv eficient si usor de gasit (chiar si in gradina casei tale) este salcamul. Mai exact... florile de salcam au in componenta robinina si acaclina. Acesti compusi impreuna cu uleiurile volatile calmeaza tusea convulsiva. Ceaiul din aceste flori se indulceste cu putina miere si constituie un remediu delicios pentru tuse.

Cimbrul si cimbrisorul
Doua plante care trateaza cu succes tusea si la copii sunt cimbrul si cimbrisorul. Efectele cimbrului sunt: expectorant, calmant respirator, bronhodilatator, antimicrobian, imunostimulator. La copii se poate administra sub forma de infuzie sau ulei esential de cimbru. Cimbrisorul calmeaza tusea convulsiva si se administreaza sub forma de tinctura.

Ceapa
Ceapa este recunoscuta din batrani ca fiind un leac "miraculos" pentru raceala. Aceasta amelioreaza tusea, dar si durerile de gat. Cel mai usor este sa prepari un ceai de ceapa la care adaugi cateva lingurite de miere. In farmaciile naturiste gasesti si sirop de ceapa. Consumul de ceapa cruda ajuta in prevenirea racelilor si implicit a tusei.

Usturoiul
Usturoiul este un antimicrobian si expectorant eficace si acest lucru il face un agent de valoare in lupta cu tusea. Usturoiul zdrobit si incalzit un pic in tigaie, consumat cald te poate vindeca de tuse. Include usturoiul in felurile de mancare care permit acest ingredient si toata familia va fi ferita de raceala. Usturoiul cald calmeaza gatul si ajuta la lichefierea mucusului gros, facand mai usoara eliminarea sputei.

Ridichea neagra
Siropul de ridiche neagra vindeca orice fel de tuse (seaca sau productiva), avand si proprietati imunostimulatoare. Este excelent si pentru copii.

Nuca
Ceaiul de nuci este deosebit de eficient pentru orice fel de tuse. Acesta se bea caldut si neindulcit.

Bradul
Exista sirop din mugur de brad usor de gasit la farmaciile naturiste sau in gospodariile de la tara, dar exista si un sirop facut din ace de brad care trateaza tusea persistenta si creste imunitatea. Ambele sunt adjuvante recunoscute in tratarea tusei si pot fi administrate la copii.

Lamaia si mierea
Desi nu le gasesti in gradina, ceaiul de lamaie cu miere este o modalitate foarte buna de a alina o durere în gat si calma o tuse. Mierea te ajuta sa elimini mucusul si lamaia iti aduce un aport important de vitamina C.
Alte plante medicinale, cum ar fi radacina de lemn dulce, lumanarica, frunze de salvie, coaja de cires salbatic si ulm te pot ajuta sa tratezi o tuse care te sacaie de zile bune. Ceaiul din aceste plante imbogatit cu putina miere te va face cu siguranta sa te simti mai bine. Cum nu toti avem in casa aceste plante si uneori ne este destul de greu sa le gasim, la o farmacie naturista exista cu siguranta un sirop care contine aceste plante.

Plantele medicinale: remedii pentru tuse

Sunt recomandate infuziile cu flori de soc, podbal, salcam, bujor (petale), mac rosu (petale), trandafir de dulceata (petale), lavanda, nalba mare, ciubotica-cucului, lumanarica, piersic, porumbar, frunze de menta, patlagina, salvie, iarba de isop, cimbru, cimbrisor, busuioc, trei-frati-patati, sunatoare, cimbru de cultura, busuioc salbatic, catuse, sovarv, brancuta, toporasi, unguras, muguri de brad si pin, fructe zdrobite de ienupar, maces si fenicul (pentru copii).

Ca remedii pentru tuse putem folosi si amestecuri de plante:

- patlagina, lumanarica, podbal, soc si mierea ursului;
- lumanarica, ciubotica- cucului, nalba mare;
- tei, ciubotica-cucului, nalba de gradina, cimbru de cultura, isop, trei-frati-patati, fenicul;
- patlagina, tei, podbal, coada-soricelului, limba-mielului, limba-cainelui, muschi-de-piatra.

De retinut faptul ca NATURA este cea mai buna sursa de sanatate si iti ofera in mod sigur si remedii pentru tusea sacaitoare.

Surse: www.gorj-domino.com, revista-tratamente-naturiste.ro, www.kidsloveacupuncture.com

Articolul urmator
Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O fetiță a fost mușcată de un lup la grădina zoologică din Sibiu
    O fetiță a fost mușcată de un lup la grădina zoologică din Sibiu

    O fetiță de 8 ani a fost mușcată de lup la grădina zoologică din Sibiu. Un echipaj SMURD a intervenit imediat, iar micuța a fost dusă la spitalul de pediatrie, unde a primit...

    De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani
    De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani

    Când copiii noștri sunt răciți și, pe deasupra, se mai confruntă și cu o tuse chinuitoare, suntem tentați să le administrăm siropuri de tuse pentru a le alina disconfortul....

    Am furat piticul de grădină al vecinei mele pentru că îmi sperie copilul
    Am furat piticul de grădină al vecinei mele pentru că îmi sperie copilul

    Un bărbat a recunoscut că a furat piticul de grădină al vecinei sale pentru că îl înspăimânta pe fiul său, iar acum vecina este furioasă.

    5 moduri în care îți poți amenaja grădina cu flori și piatră
    5 moduri în care îți poți amenaja grădina cu flori și piatră

    Vrei să îți amenajezi grădina, dar duci lipsă de inspirație? Îți prezentăm câteva idei ușor de pus în practică prin care îți poți decora grădina cu...

    Epidemie de tuse convulsivă în România. Cel puțin 10 copii ajung zilnic la Urgențe
    Epidemie de tuse convulsivă în România. Cel puțin 10 copii ajung zilnic la Urgențe

    România se confruntă cu o explozie de cazuri de tuse convulsivă. În ultimele luni s-au înregistrat cele mai multe cazuri din ultimul sfert de secol. Această boală...

    Apel deschis pentru artiștii pasionați de reciclare, la Grădina cu Artiști, ediția cu numărul 35
    Apel deschis pentru artiștii pasionați de reciclare, la Grădina cu Artiști, ediția cu numărul 35

    Pe 1 august se dă startul concursului Viață în plastic – reciclează și transformă în artă, organizat de echipa mini-festivalului urban Grădina cu Artiști, ce...

    Maraton de teatru pentru copii și ateliere creative, pe 11-12 iunie, la Grădina cu Artiști
    Maraton de teatru pentru copii și ateliere creative, pe 11-12 iunie, la Grădina cu Artiști

    În weekendul 11-12 iunie, Grădina cu Artiști, cel mai relaxat și relaxant mini-festival urban, se întoarce în spațiul său de desfășurare cu tradiție, Parcul...

    Vecinul meu vrea să le spun copiilor mei să nu se mai joace în grădina casei, pentru că îl deranjează
    Vecinul meu vrea să le spun copiilor mei să nu se mai joace în grădina casei, pentru că îl deranjează

    O mamă de peste Ocean povestește, într-o postare pe forumul Mumsnet, că s-a enervat teribil în momentul în care vecinul ei i-a cerut să nu își mai lase copiii...

    © 2025 Qbebe