Remedii naturale pentru tuse
Socul trateaza tusea
In medicina populara ceaiul din flori de soc se poate lua contra tusei (indeosebi la bolnavii cu astm bronsic). De asemenea, coaja verde fiarta cu lapte dulce, in care se pune putin zahar, se poate bea de catre cei cu afectiuni respiratorii si tuse. Socul este expectorant si antiinflamator. Copiii mai mari pot bea si 3 cani pe zi, bebelusii doar cateva lingurite.
Un antitusiv eficient si usor de gasit (chiar si in gradina casei tale) este salcamul. Mai exact... florile de salcam au in componenta robinina si acaclina. Acesti compusi impreuna cu uleiurile volatile calmeaza tusea convulsiva. Ceaiul din aceste flori se indulceste cu putina miere si constituie un remediu delicios pentru tuse.
Cimbrul si cimbrisorul
Doua plante care trateaza cu succes tusea si la copii sunt cimbrul si cimbrisorul. Efectele cimbrului sunt: expectorant, calmant respirator, bronhodilatator, antimicrobian, imunostimulator. La copii se poate administra sub forma de infuzie sau ulei esential de cimbru. Cimbrisorul calmeaza tusea convulsiva si se administreaza sub forma de tinctura.
Ceapa
Ceapa este recunoscuta din batrani ca fiind un leac "miraculos" pentru raceala. Aceasta amelioreaza tusea, dar si durerile de gat. Cel mai usor este sa prepari un ceai de ceapa la care adaugi cateva lingurite de miere. In farmaciile naturiste gasesti si sirop de ceapa. Consumul de ceapa cruda ajuta in prevenirea racelilor si implicit a tusei.
Usturoiul
Usturoiul este un antimicrobian si expectorant eficace si acest lucru il face un agent de valoare in lupta cu tusea. Usturoiul zdrobit si incalzit un pic in tigaie, consumat cald te poate vindeca de tuse. Include usturoiul in felurile de mancare care permit acest ingredient si toata familia va fi ferita de raceala. Usturoiul cald calmeaza gatul si ajuta la lichefierea mucusului gros, facand mai usoara eliminarea sputei.
Ridichea neagra
Siropul de ridiche neagra vindeca orice fel de tuse (seaca sau productiva), avand si proprietati imunostimulatoare. Este excelent si pentru copii.
Nuca
Ceaiul de nuci este deosebit de eficient pentru orice fel de tuse. Acesta se bea caldut si neindulcit.
Bradul
Exista sirop din mugur de brad usor de gasit la farmaciile naturiste sau in gospodariile de la tara, dar exista si un sirop facut din ace de brad care trateaza tusea persistenta si creste imunitatea. Ambele sunt adjuvante recunoscute in tratarea tusei si pot fi administrate la copii.
Lamaia si mierea
Desi nu le gasesti in gradina, ceaiul de lamaie cu miere este o modalitate foarte buna de a alina o durere în gat si calma o tuse. Mierea te ajuta sa elimini mucusul si lamaia iti aduce un aport important de vitamina C.
Alte plante medicinale, cum ar fi radacina de lemn dulce, lumanarica, frunze de salvie, coaja de cires salbatic si ulm te pot ajuta sa tratezi o tuse care te sacaie de zile bune. Ceaiul din aceste plante imbogatit cu putina miere te va face cu siguranta sa te simti mai bine. Cum nu toti avem in casa aceste plante si uneori ne este destul de greu sa le gasim, la o farmacie naturista exista cu siguranta un sirop care contine aceste plante.
Plantele medicinale: remedii pentru tuse
Ca remedii pentru tuse putem folosi si amestecuri de plante:
- lumanarica, ciubotica- cucului, nalba mare;
- tei, ciubotica-cucului, nalba de gradina, cimbru de cultura, isop, trei-frati-patati, fenicul;
- patlagina, tei, podbal, coada-soricelului, limba-mielului, limba-cainelui, muschi-de-piatra.
De retinut faptul ca NATURA este cea mai buna sursa de sanatate si iti ofera in mod sigur si remedii pentru tusea sacaitoare.
Surse: www.gorj-domino.com, revista-tratamente-naturiste.ro, www.kidsloveacupuncture.com