Beneficii naturiste ale ardeilor

Beneficii naturiste ale ardeilor

Irina Olteanu - Redactor Senior

Ardeii reprezinta niste legume care trebuie privite nu doar prin prisma gustului delicios, ci si prin cea a beneficiilor extraordinare conferite. Continand nutrimente din cele mai diversificate in functie de colorit, si respectiv de soi, sunt de ajutor atat in tratamentul, cat si in prevenirea unor afectiuni ale sanatatii. Haideti sa aflam impreuna in ce mod ajuta concret fiecare din componentele sale.

Aspecte nutritionale

Ardeii grasi contin o lista impresionanta de nutrimente si, spre deosebite de ardeii iuti (chili) dispun de putine calorii si grasimi, si anume 100 g au doar 31 calorii. Capsaicina este un alcaloid benefic din compozitia lor cu proprietati antibacteriene, anticancerigene, analgezice si antidiabetice demonstrate prin studii de laborator, care poate reduce inflamatia din intregul organism. Ardeii (rosii sau verzi) sunt si o sursa de vitamina C (concentrata in special in cei rosii), 100 g conferind 127.7 µg sau aproximativ 213% din DZR (una din cele mai bogate surse din aceasta vitamina), cunoscuta drept un antioxidant hidrosolubil puternic, necesar pentru sinteza colagenului (este pieleutil pentru integritatea vaselor de sange, pielii, organelor si oaselor), dar si cu rol impotriva agentilor infectiosi si a radicalilor liberi cauzatori de inflamatie. Conform medicului David Hever profesor de medicina si sanatate publica si director fondator al Centrului pentru Nutritie Umana din Divizia de Nutritie Clinica a UCLA, unele fitochimicale actioneaza ca transmitatori in corp, in mod similar hormonilor si, deoarece exista multe culori in care se gaseste aceasta leguma in natura (verde, rosu, galben, portocaliu, mov, maro si negru), fiecare culoare desemneaza o alta familie de fitochimicale.

Si vitamina A se regaste in compozitie, 100 g au 3131 UI sau 101% din DZR, dar si flavonoide antioxidante cum sunt beta-caroten, luteina, zeaxantina si criptoxantina (protejeaza si acestea corpul de efectele devastatoare ale radicalilor liberi in timpul stresului si al perioadelor de boala). Iata si mineralele ce pot fi gasite in ardei: fier, cupru, zinc, potasiu (ajuta la echilibrarea fluidelor si mineralelor din corp, stimuland functia musculara si regland tensiunea-o cana de ardei verde contine 261 mg de potasiu), mangan (folosit de corp drept cofactor pentru ezmina antioxidanta superoxid dismutaza), magneziu, molibden si seleniu (microelement antioxidant care actioneaza tot drept cofactor asupra enzimei superoxid dismutaza). Nu in ultimul rand, ardeii au in compozitie si complexul de vitamina B cum sunt niacina, piridoxina (vitamina B6), riboflavina si tiamina (vitamina B1) care faciliteaza metabolismul celular prin variate functii enzimatice; mai contin si fibre. Retineti ca, conform specialistilor, cea mai abundenta cantitate de antioxidanti o gasiti in ardeii de culoare rosie.

Beneficii asupra sanatatii

Colesterol si obezitate - capsaicina, folosita in mod rational, care actioneaza asupra receptorilor durerii, predomina in membranele albe ale ardeilor, dar si in seminte. Capsaicina din ardeii iuti s-a demonstrat a reduce trigliceridele si colesterolul LDL in cazul persoanelor obeze (conform unui studiu din Jurnalul Britanic de Nutritie); cercetatorii au constatat faptul ca aceasta substanta impiedica dezvoltarea celulelor adipoase imature. In plus, colesterolsubstante continute atat de ardeii grasi cat si de cei iuti sporesc producerea de caldura din organism si consumul de oxigen timp de aproximativ 20 minute dupa consum (activeaza termogeneza si cresc rata metabolica), ceea ce inseamna ca veti arde calorii suplimentare (ajuta la scaderea in greutate); un studiu prezentat in luna aprilia a acestui an a identificat carbohidratul CH-19 care este sim asemanatoare acesteia. Datorita fibrelor (3 g intr-o cana), este reglat nivelul colesterolului si sustinut procesul de digestie.

Ulcere - tot capsaicina poate reduce riscul de ulcere stomacale, desi s-a considerat mult timp ce le agraveaza (cea din ardeii iuti); de fapt distruge bacteriile din stomac care cauzeaza ulcere.

Cancer - beta-carotenul din ardei poate proteja impotriva anumitor tipuri de cancer, cum este cel mamar in cazul femeilor aflate in perioada de dinainte de menopauza (cercetatorii au demonstrat in Jurnalul International de Cancer din 2009 ca femeile aflate la premenopauza care au consumat doua sau mai multe alimente bogate in carotenoide zilnic au prezentat risc redus de cancer mamar cu 17% din cauza abilitatii acestora de a interfera cu abilitatea transmitatoare a estrogenului). Licopenul, de asemenea, care este responsabil pentru coloritul specific al ardeilor rosii, poate reduce riscul de cancer ovarian, dar si de prostata, de vezica urinara, cervical si pancreatic si se gaseste in special in tipul rosu. Beta-criptoxantina s-a demonstrat a preveni cancerul pulmonar legat de fumat si fumat pasiv. Cancerul apare in urma expunerii la stres oxidativ care conduce si la inflamatie cronica excesiva, ambele putand fi prevenite de proprietatile antiinflamatorii si antioxidante ale fitonutrientilor; in baza studiilor preliminare pe animale si de laborator se pare ca tractul digestiv (cancer gastric si esofagian) beneficiaza cel mai mult de pe urma ardeilor. S-a dovedit ca o componenta implicata in metabolismul compusilor de sulf din ardei si in special in cel al aminoacidului cisteina (contine sulf), enzima denumita cisteina S-conjugata beta-liaza si traseul sau metabolic denumit sunt tiometil este responsabila de proprietatile anticancerigene.

Ochi - vitamina A poate ajuta la mentinerea vederii in parametri optimi (mai ales cea nocturna) si la prevenirea infectiilor, iar vitamina C ofera protectie impotriva cataractei. Luteina si zeaxantina pot incetini evolutia bolilor oculare, cum sunt cataracta si degenerescenta maculara.

Imunitate si inflamatie - vitamina B6, importanta pentru reactiile chimice vitale din organism, contribuie la sanatatea creierului si a functiei imunitare. De asemenea, vitaminele A, C si K previn afectarea celulara legata de imbatranire si sutin sistemul imunitar, reducand si inflamatia tesuturilor (cum se intampla in artrita si astm); vitamina K stimuleaza coagularea adecvata a sangelui, intarirea oaselor si protejeaza impotriva deteriorarii imunitateoxidative. Cercetatorii de la Universitatea Manchester din New England au observat ca participantii dintr-un studiu care prezentau cel mai redus nivel de vitamina C prezentau un risc de 3 ori mai mare de artrita decat cei cu aport ridicat al acestei vitamine. Nu uitati ca vitamina C ajuta si la asimilare mai buna a fierului in organism.

Sarcina - Folatul sustine functionarea globulelor rosii si este important mai ales pentru gravide deoarece ajuta la prevenirea anumitor tipuri de defecte la nastere. Acesta poate preveni si cancerul colorectal (studii inexacte).

Inima - fie ca consumati ardei dulci sau iuti, acestia contin din abundenta vitamina B (36% din DZR de vitamina B6 si 10% din DZR de folat-ardei verde, 35% din DZR de vitamina B 6 si 10% din folat- ardei rosu), iar in urma unui studiu japonez recent s-a observat ca intr-un grup de 35 000 femei cu varsta 40-79 ani ca, cu cat era consumul din acestea doua mai ridicat, cu atat era mai mic riscul de deces in urma unui AVC, boala cardiaca si boala arteriala coronariana.

Anxietate si balonare - datorita combinatiei de vitamina B6 si magneziu, este scazut riscul de anxietate, mai ales cel corelat cu simptome premenstruale. Vitamina B6 este in plus un diuretic natural, prin urmare consumul de ardei rosu poate reduce balonarea si preveni hipertensiunea.

De retinut

Ardeii proaspeti pot fi gasiti in magazine in tot timpul anului, insa este bine sa urmariti sa fie de textura ferma si culoare intensa, cu dimensiune mare. Evitati-i pe cei excesiv de moi, fara luciu, de culoare verede pal si pe cei cu taieturi/lovituri, pete. Odata achizitionati, trebuie depozitati in frigider intr-o punga de plastic unde isi vor mentine ardei iuteprospetimea aproximativ 3-4 zile. Nivelul de nocivitate este aproape zero, insa miezul si semintele contin, dupa cum am mentionat, nivele mai mari de capsaicina care ingerata poate cauza la unele persoane iritatie si senzatie de arsura in gura, limba si gat; in cazul ardeilor iuti (in special cei cayenne) apare inflamatia la contactul cu membranele mucoase ale cavitatii orale, gat si stomac, insa consumul de iaurt rece poate ameliora senzatia de arsura (degajata de terminatiile nervoase) prin diluarea concentratiei de capsaicina si prevenirea contactului cu peretii stomacali. Evitati atingerea ochilor cu degetele contaminare cu ardei iute, in caz contrar spalati bine cu apa rece pentru a reduce iritatia. La persoanele sensibile, ardeii pot agrava refluxul gastro-esofagian.

Citeste si:

Varice: cauze, simptome, tratamente naturiste

Remedii naturiste pentru afectiunile ochilor 

Reflux gastroesofagian: tratament naturist si alimentatie 

Surse:

www.nutrition-and-you.com; www.chatelaine.com; www.webmd.com; http://home.howstuffworks.com; www.livestrong.com; www.whfoods.com; www.besthealthmag.ca

Articolul urmator
Germeni de grâu: beneficii și mod de consum
Germeni de grâu: beneficii și mod de consum

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Grâu spelta: beneficii și idei de consum
    Grâu spelta: beneficii și idei de consum

    Surse de proteine, de vitaminele B și E, de minerale, de proteine, de fibre și de carbohidrați, cerealele fac parte din alimentația noastră din cele mai vechi timpuri. Datorită...

    Masaj capilar: beneficii și mod de realizare
    Masaj capilar: beneficii și mod de realizare

    Masajul capilar este o practică terapeutică veche ce are multiple beneficii pentru sănătatea scalpului și a părului. Descoperă, mai jos, care sunt beneficiile acestui tip de masaj și...

    Hamei: beneficii și utilizări
    Hamei: beneficii și utilizări

    Originar din China, hameiul se regăsește printre cele mai cunoscute și mai cultivate plante. Chiar dacă în zilele noastre este asociat mai ales cu producerea berii, de fapt hameiul...

    Must: beneficii și idei de consum
    Must: beneficii și idei de consum

    Obținându-se prin presarea strugurilor roșii, negri sau albi, mustul este asociat cu tradițiile de toamnă. Gustul său depinde de mai mulți factori, printre care tipul de struguri...

    Glucomannan: beneficii și mod de administrare
    Glucomannan: beneficii și mod de administrare

    Fibrele sunt carbohidrații pe care enzimele digestive nu îi pot digera. O dietă bogată în fibre scade riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, digestive,...

    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare
    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare

    Sarea neagră, cunoscută și sub denumirea de "Kala Namak" sau "sare vulcanică neagră," este un ingredient exotic, care adaugă o notă distinctivă de aromă și culoare în...

    Ceai de chimen: beneficii și mod de preparare
    Ceai de chimen: beneficii și mod de preparare

    Semințele de chimen fac parte dintre cele mai apreciate mirodenii, fiind utilizate cu precădere în tradițiile culinare din India, Mexic, Orientul Mijlociu și din regiunea...

    Suc de vișine: beneficii și utilizare
    Suc de vișine: beneficii și utilizare

    Având un gust agreabil, dulce-acrișor, vișinele fac parte dintre cele mai îndrăgite fructe ale verii și, în funcție de preferințe, se consumă proaspete, uscate sau...

    © 2025 Qbebe