- Ceai de sânziene - prospect și indicații terapeutice
- Beneficiile ceaiului de sânziene
- Când se culeg florile de sânziene pentru ceai
- Ceai de sânziene galbene (Galium verum)
- Ceai de sânziene albe (Gallium mollugo)
- Ceai de sânziene pentru slăbit
- Ceai de sânziene pentru noduli tiroidieni
- Ceai de sânziene pentru glanda salivară
- Ceai de sânziene - contraindicații
- Ulei de sânziene - beneficii
Pe lângă faptul că este foarte aromat, ceaiul de sânziene este bun pentru numeroase afecțiuni și ajută și la slăbit. Iată cum ajută acest leac din bătrâni pentru sănătate!
Ceai de sânziene - prospect și indicații terapeutice
Știai că florile de sânziene tratează peste 70 de afecțiuni? Ceaiul de sânziene este un bun diuretic, are un ușor efect laxativ, antispastic, astringent, cicatrizant și depurativ fiind, totodată, eficient în ameliorarea simptomelor asociate infecțiilor urinare. Este întrebuințat îndeosebi în cistite, litiază urinară, edeme (acumulare de apă în țesuturi), afecțiuni ale pielii, eczeme, erupții cutanate. De asemenea, ceaiul de sânziene are un efect detoxifiant, având proprietatea de a regenera organismul, deci poate fi un aliat de nădejde în curele de slăbire.
Intern, minunatul ceai de sânziene contribuie la funcționarea normală a glandelor tiroide, a sistemului nervos și a aparatului urinar prin eliminarea diurezei, iar extern contribuie la eliminarea disconfortului care apare la nivelul pielii.
Beneficiile ceaiului de sânziene
Proprietățile terapeutice ale ceaiului de sânziene depind de tipul de floare folosit. Există flori albe de sânziene (Gallium mollugo), cunoscute pentru efectul diuretic și antireumatic, și flori galbene de sânziene (Galium verum), care sunt mai populare fiindcă au mai multe proprietăți curative.
Potrivit webmd.com, ceaiul de sânziene acționează asupra mai multor afecțiuni:
- împotriva nodulilor tiroidieni, tumorilor ganglionare și altor afecțiuni ale glandelor tiroide;
- în bolile digestive: diaree, enterite, enterocolite, icter, calculoză biliară, curățarea ficatului și a pancreasului de toxine;
- în bolile renale-genitale: cistite, eliminarea nisipului și a deșeurilor toxice din rinichi și vezica urinară, edeme renale, colibaciloză urinară, nefrite cronice, pielonefrite, tulburări de menopauză;
- în bolile sistemului nervos: stări de oboseală și epuizare, insomnie, epilepsie, nevroze, vertij, isterie;
- în boli de metabolism: anemie, obezitate;
- împotriva durerilor reumatismale și artrozice;
- contra cancerului limbii, al laringelui și al organelor genitale.
Când se culeg florile de sânziene pentru ceai
Florile de sânziene cresc pe suprafețe mari, în Europa și Asia, pe coaste însorite, pe pajiști aride, în poieni, fânețe, la margini de pădure, de drumuri și căi ferate. În scopuri terapeutice, de regulă se recoltează vârfurile înflorite ale tulpinilor, din luna iunie până în septembrie, adică în toată perioada înfloririi.
Citește și: Ce ceaiuri poți să îi dai bebelușului
Dar de obicei, florile de sânziene se culeg după 24 iunie, conform tradiției populare, când se celebrează Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, dar și sărbătoarea populară Sânziene sau Drăgaica. Se spune inclusiv că florile de sânziene au un efect și mai mare dacă sunt culese chiar în noaptea de Sânziene, motiv pentru care acest obicei este păstrat în multe zone ale țării.
Ceai de sânziene galbene (Galium verum)
O cană de ceai de sânziene galbene face minuni pentru sănătate! Sânziana galbenă este o plantă răspândită în toată Europa, are tulpină înalta, în patru muchii și frunzele înguste, alungite și grupate câte 8-12 în jurul unui nod.
Perioada de înflorire este în lunile iulie-august, iar în România aceste flori sunt răspândite mai peste tot, mai ales în zonele de câmpie și în cele de munte. Mirosul lor este asemănător cu cel al mierii de albine, însă gustul este destul de amar, ceea ce explică beneficiile plantei în tratarea bolilor de bilă și ficat.
Sânzienele galbene se recoltează între lunile mai și august și trebuie tăiate la 3-5 cm de sol pentru a beneficia de proprietățile sale terapeutice. Se usucă, apoi, la umbră, iar după aceea se păstrează în recipiente închise ermetic sau în pungi de hârtie sau săculeți de pânză. Ai grijă să le ferești de soare, umiditate sau căldură excesivă. Păstrează florile uscate de sânziene în locuri întunecoase și răcoroase.
Infuzia de ceai de sânziene galbene se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugat la 250 ml apă clocotită. Lasă-l timp de 15 minute, apoi strecoară și bea ceaiul pe stomacul gol pentru a te bucură de beneficiile sale. Îl poți bea și cu 30 de minute înainte de mese, nu mai mult de 3 căni pe zi.
Ceai de sânziene albe (Gallium mollugo)
Sânziana albă, numită și drăgaica, are florile delicate și un parfum care amintește de mierea de albine. Seamănă foarte mult cu floarea-miresei și este răspândită, că și sânziana galbenă, în zone de câmpii, munte, precum și la margini de drum. În timpul înfloririi sunt mai mult culcate la sol decât drepte.
Sânzienele albe au efecte diuretice, antireumatice și antispastice. Sunt folsite în tulburări circulatorii, gută, icter, pleurezie, poliartroze şi reumatisme cronice.
Sânzienele albe se culeg că și cele galbene și se usucă în același mod, la umbră, iar apoi se păstrează departe de căldură sau lumina soarelui, în recipiente sigilate (borcane, pungi de hârtie) în locuri uscate și întunecate.
Infuzia de ceai de sânziene albe se prepară dintr-o lingură de plantă uscată și zdrobită adăugată la o ceașcă de apă în clocot. Se lasă acoperit 10-15 minute, se strecoară și se bea călduț.
Ceai de sânziene pentru slăbit
Combinat cu ceaiul de păpădie sau de urzică, ceaiul de sânziene ajută la slăbit. Contribuie la arderea rapidă a grăsimilor și la purificarea organismului, întrucât sânziene are efect detoxifiant.
Citește și: Cele mai indicate ceaiuri pentru a obține un abdomen plat
Ceaiul de sânziene ajută la drenarea şi detoxifierea limfei, tulburările sistemului limfatic manifestându-se prin celulita, retenție de lichide în organism, exces de greutate și mâini și picioare umflate.
Ceai de sânziene pentru noduli tiroidieni
Minunatul ceai de sânziene este recomandat persoanelor cu probleme tiroidiene, fiind indicat atât în hipotiroidism, cât și în hipertiroidism. Florile de sânziene reglează funcia glandei tiroide și pot reduce riscul de apariție a nodulilor tiroidieni și a cancerului tiroidian.
Pentru hipertiroidie, hipotiroidie și noduli tiroidieni poți folosi atât ceai de sânziene, cât și tinctura de sânziene, care se găsește la Plafar și costă undeva în jur de 12-13 lei.
Ceai de sânziene pentru glanda salivară
Glandele salivare sunt acele glande exocrine din cavitatea bucală care produc salivă. Infecția glandelor salivare, care se mai numește și sialadenita, apare atunci când o bacterie sau un virus pătrunde la nivelul acestora. O astfel de infecție poate apărea din numeroase cauze: igienă orală precară, deshidratare severe, flux redus de salivă din cauza unor probleme medicale, un blocaj la nivelul glandei salivare cauzat de un abces sau o tumoră. Însă în cele mai multe cazuri bacteriile sunt responsabile pentru infecțiile glandelor salivare.
O infecție a glandei salivare se manifestă prin gust neplăcut în gură, incapacitatea de a deschide complet gura, puroi, uscăciune, dureri la nivelul cavitații bucale, disconfort la deschiderea gurii sau în timpul mestecarii alimentelor, febră, frisoane. Dacă ai de-a face cu astfel de simptome, cel mai bine este să apelezi la ajutorul unui medic.
Ce poți face pentru a preveni astfel de infecții ale glandei salivare este să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi, să folosești apă de gură în mod regulat, dar și ață dentară ori de câte ori simți nevoia.
Hidratarea corespunzătoare pe tot parcursul zilei este, de asemenea, esențială. Consumă lichide, printre care și ceai de sânziene, pentru a stimula producția de salivă. Poți face și gargară cu ceai de sânziene zilnic, de trei ori pe zi, cu infuzie cocentrata de sânziene, care se prepară din 3 lingurițe de sânziene uscate și 250 ml apă clocotită.
Ceai de sânziene - contraindicații
Ceaiul de sânziene nu este recomandat persoanelor cu intoleranță la sânziene și nici femeilor însărcinate sau care alăptează, fără acordul medicului. Nu se cunosc încă suficiente informații cu privire la consumul de ceai de sânziene în timpul sarcinii sau alăptării.
Nici copiii sub 12 ani nu ar trebui să consume ceai de sânziene fără părerea medicului pediatru, la fel cu nici persoanele cărora le este interzis sau limitat consumul de alcool. De asemenea, ceaiul de sânziene trebuie administrat cu prudență persoanelor diagnosticate cu hipocalcemie, fiindcă ar putea dizolvă calciul.
Ulei de sânziene - beneficii
Nu putem să încheiem acest articol fără să îți vorbim și despre uleiul de sânziene, care are o mulțime de beneficii pentru piele. Este un puternic antiinflamator, regenerant și cicatrizant, cu excelență capacitate de a vindeca anumite afecțiuni ale pielii.
Calmează și grăbește vindecarea rănilor, ulcerațiilor, eczemelor, acneei, psoriazisului, furunculelor și a altor erupții de piele. De asemenea, uleiul de sânziene este eficient și în bolile dermatologice canceroase, precum și în artroze, reumatisme sau junghiuri intercostale.
Uleiul de sânziene poate fi folosit și în cosmetică, având capacitatea de a stimula sinteză și contracția fibrelor de colagen. Are efect de tonifiere și redare a țesutului cutanat. În același timp, uleiul de sânziene netezește ridurile și previne adâncirea lor. Poți cumpăra ulei de sânziene de la Plafar sau din magazinele online și fizice care comercializează produse bio. Costă în jur de 100 lei, în funcție de producător, dar merită toți banii.
Aromatul ceai de sânziene are, după cum vezi, o mulțime de beneficii pentru sănătate! Tu știai toate aceste lucruri despre ceaiul de sânziene?
Citește și: Ceaiurile pentru copii: Ghid de la fitoterapeut
- Surse: webmd.com, wildlifetrusts.org, wikipedia.org, rxlist.com, healthbenefitstimes.com
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com