Ceaiurile la bebeluș
Ceaiul este oferit bebelușilor încă din cele mai vechi timpuri, fiind preparat din diverse plante, începând de la mentă, care în spaniolă are semnificația de iarbă bună, până la mărar folosit pentru a calma stomacurile agitate ale bebelușilor din Egipt și Grecia, precum și în vremea vikingilor. Numele său în limba engleză este tradus drept a calma. Menta poate ajuta la spasmele intestinale, iar feniculul poate dilata vasele de sânge, facilitând digestia. Există chiar studii care au demonstrat o reducere a plânsului în cazul bebelușilor agitați care au primit ceaiuri din plante. Un raport israelian a descoperit că un ceai care conține mușețel, fenicul, verbină, lemn dulce și mentă a reușit să reducă gradul de agitație al copiilor mai mult decât placebo. Iar un studiu italian a descoperit că niște picături din extract balsamic de mușețel, fenicul și lămâie au avut unele beneficii.
Informații importante despre ceaiurile la bebeluși
Cele mai comune motive pentru care mamele oferă ceaiuri din plante bebelușilor au fost agitația, problemele digestive, colicile și problemele cu somnul. Atâta timp cât bebelușul tău a ajuns la vârsta de 6 luni, specialiștii consideră că este în regulă să îi oferi ocazional ceai din plante neîndulcit. Acest tip de ceai conține de obicei plante care ajută digestia. Din păcate însă nu există prea multe cercetări cu privire la efectele pe care le au ceaiurile din plante asupra bebelușilor. Cele menționate anterior sunt considerate în general sigure pentru micuțul tău, în cantități moderate. Oferă-le ocazional; dacă observi că apelezi la ele prea des pentru a le liniști stomacul, trebuie să discuți cu medicul pediatru pentru remedii suplimentare.
Există ceaiuri în comerț destinate bebelușilor care conțin zahăr ce le maschează gustul înțepător. Verifică dacă ceaiul pe care îl oferi copilului tău nu este îndulcit, deoarece zahărul îi poate afecta dantura. Ceaiurile din plante nu sunt potrivite pentru bebelușii cu vârsta sub 6 luni. Bebelușul tău nu are nevoie decât de lapte matern sau de lapte praf până atunci. Dacă nu a împlinit această vârstă și pare să aibă colici, este tentant să încerci astfel de ceaiuri pentru a-l liniști. Însă nu există o garanție că vor ameliora colicile. Iar oferirea de ceai de băut în loc de lapte poate să îi afecteze creșterea și dezvoltarea.
Dacă bebelușul tău este alăptat, oferind bebelușului tău băuturi în plus poți conduce la scăderea producției de lapte, deoarece lactația funcționează pe un principiu de cerere-ofertă. Indiferent de vârsta bebelușului, nu este indicat să îi oferi ceai din anason. Această plantă reprezintă un tratament tradițional pentru colici, însă anasonul poate fi uneori contaminat cu planta japoneză, ușor diferită, care poate fi otrăvitoare.
De asemenea, nu trebuie să îi oferi copilului ceai negru sau ceai englezesc. Chiar dacă l-ai preparat slab și îi adaugi mult lapte, acest tip de ceai conține taninuri, care pot reduce cantitatea de fier pe care bebelușul tău o absoarbe din mâncare. Cafeina din ceaiul negru poate de asemenea să tulbure somnul bebelușului tău. Ceaiul rooibos conține mai puține taninuri și nu conține cofeină, dar laptele cu care îl hrănești de obicei continuă să rămână o alternativă mai bună. Dacă ești în dubiu cu privire la tipul de ceai care este sigur pentru bebelușul tău, discută cu medicul.
Surse: https://www.ecoparent.ca, https://www.babycentre.co.uk, www.webmd.com, https://www.happiestbaby.com
Vezi galeria foto »