Ce trebuie să știi despre ambliopie la copii

Ce trebuie să știi despre ambliopie la copii

Bianca Geica - Redactor Senior

Ambliopia, sau „ochiul leneș”, este o problemă de sănătate care apare relativ frecvent în rândul copiilor și este caracterizată de vederea slabă a unuia dintre ochi, în ciuda structurii normale a globului ocular. Practic, în caz de ambliopie, imaginile pe care ochiul le transmite creierului sunt încețoșate. Acesta începe să le ignore și să le proceseze doar pe cele clare, primite de la ochiul sănătos.

Cu cât ambliopia este diagnosticată mai devreme, cu atât șansele de tratare sunt mai crescute. Află ce este ambliopia, cum se manifestă, care sunt cauzele, dar și care sunt cele mai indicate metode de tratament!

Ce este ambliopia (ochiul leneș)

Ambliopia, numită și „ochiul leneș”, este o boală a sistemului vizual caracterizată prin slăbirea simțitoare a vederii. Afecțiunea se poate dezvolta încă de la naștere, până la vârstă de 6-7 ani, iar copilul cu ambliopie nici nu realizează că nu vede bine cu un ochi, motiv pentru care este și foarte greu de depistat.

Deși din punct de vedere anatomic, ochiul nu are nicio leziune, imaginile pe care le transmite creierului sunt încețoșate. Astfel, creierul ignoră ima­ginile de la nivelul ochiului cu probleme și percepe numai imaginile de la ochiul sănătos.

Există mai multe forme de ambliopie, dar cele mai frecvente fiind ambliopiile insoțite de vicii de refracție (miopia, hipermetropia și astigmatismul) sau de strabism.

Cauzele ambliopiei

Există mai multe cauze pentru ambliopie, însă cel mai frecvent această afecțiune apare că urmare a unei diferențe refractive între cei doi ochi. Ochiul cu defect mai mare de refracție poate deveni ambliop.

O altă cauză importantă a ambliopiei este strabismul. În acest caz, dacă ochii nu sunt aliniați, imaginea proiectată pe retină de ochiul deviat va fi ignorată.

Cataracta congenitală, ptoză palpebrală congenitală, sunt alte cauze ale ambliopiei, precum și istoricul familial. Dacă un membru al familiei a suferit de această afecțiune, există riscul că și copilul să dezvolte ambliopie.

Nerespectarea recomandărilor medicului oftalmolog legate de tratamentul prescris și frecvența controalelor la clinică reprezintă un alt factor care poate favoriza apariția ambliopiei.

Simptomele ambliopiei

Ambliopia, ochiul leneș, este destul de greu de depistat, întrucât apare din copilărie. Micuții care suferă de această afecțiune nici măcar nu realizează că nu văd bine cu un ochi, crezând că așa este normal să vadă. Există, totuși, câteva semne care pot sugera ambliopia:

  • ochii nu se mișcă în același timp, în aceeași direcție și nu fixează același punct;
  • dificultăți de orientare în spațiu, lipsa de apreciere corectă a distanței față de obiecte;
  • copilul își ține capul întors într-o parte, mai ales la activitățile de aproape;
  • copilului nu îi place să scrie sau să citească (preferă să i se citească);
  • nu are vedere stereoscopică, 3D (cinema).

Cum se pune diagnosticul de ambliopie

Diagnosticul de ambliopie se pune în urma unui examen oftalmologic complet, atunci când există diferențe de acuitate vizuală între cei doi ochi. În cazul în care acuitatea vizuală nu poate fi măsurată, medicul oftalmolog va sugera diagnosticul de ambliopie în urma unor teste de binocularitate sau a unui examen refractiv al ochiului.

Odată ce s-a stabilit existența ambliopiei, se impune vizită la o clinică specializată în tratarea acestei afecțiuni.

Cum se tratează ambliopia

Ambliopia sau boala ochiului leneș nu dispare de la sine, iar tratamentul este cu atât mai eficient cu cât este început mai devreme. Cele mai bune rezultate au fost obținute, de-a lungul timpului, la copiii care au beneficiat de tratament adecvat înainte de vârsta de 10 ani.

La Clinica Optisan, ambliopia se tratează cu ajutorul unui concept complex de Terapie Vizuală care constă în exerciții și tehnici pleoptice și ortoptice, specifice de dezvoltare a vederii. Terapia vizuală se recomandă atât copiilor, cât și adulților și are scopul de a antrena atât ochiul, cât și creierul și capacitățile cognitive. 

Eficiența terapiei vizuale este mare, indiferent de vârstă, însă rezultatele excepționale depind în foarte mare măsură de implicarea pacientului, de motivația lui și de respectarea indicațiilor și recomandărilor specialiștilor.

Terapia Vizuală este recomandată atât persoanelor diagnosticate cu ambliopie (ochi leneș), cât și celor cu strabisme cu grad mic (10-15 grade), strabisme cu grad mare (terapie combinată pre și post-operator) și alte tulburări de vedere binoculară.

Cum decurg ședințele de terapie vizuală la Optisan?

După ce medicul oftalmolog stabilește protocolul de tratament, ședințele de terapie vizuală sunt efectuate atât în clinică, cât și la domiciliu, cu monitorizarea specialistului. Ședințele de terapie vizuală în clinică se desfășoară cu îndrumarea și sub supravegherea terapeutului.

În timpul fiecărei ședințe, specialistul ajustează toate tehnicile în funcție de necesitățile pacientului. În cazul terapiei vizuale la domiciliu, fiecare pacient va primi informațiile și explicațiile necesare pentru buna lor desfășurare, iar evoluția va fi monitorizată de terapeut.

Când apar primele rezultate ale terapiei vizuale?

Primele rezultate ale terapiei vizuale pot apărea chiar după prima săptămână de tratament la clinică, unde se obțin creșteri ale acuității vizuale a pacienților între 5% și 20% (în funcție de gradul ambliopiei și alte aspecte legate de pacient).

Specialistul monitorizează apoi de la distanță evoluția recuperării prin terapia vizuală la domiciliu și adaptează parametrii din program în funcție de performanțe. De asemenea, tot specialistul stabilește, alături de pacient, respectarea cu conștiinciozitate a protocolului recomandat de medic pentru a-și atinge obiectivul – cel de a-și recupera vederea.

Peste 1000 de pacienți cu ambliopie și strabism au fost tratați până în prezent cu succes la Clinica Optisan. Pacienți cu vârste cuprinse între 5 și 56 de ani au obținut o îmbunătăţire a acuităţii vizuale de minimum 30%. Peste 98% dintre pacienții Optisan și-au recuperat parțial sau complet vederea ochiului leneș cu ajutorul protocoalelor personalizate de terapie vizuală oferite în clinică, iar drept dovadă stau testimonialele acestora.

Pentru mai multe informații despre cum se poate trata ambliopia, vizitează site-ul www.optisan.ro și stabilește împreună cu specialiștii Clinicii Optisan o programare pentru consultație și pentru investigații inițiale!

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

    Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    Ce trebuie să știi despre metalele grele în alimentele pentru copii
    Ce trebuie să știi despre metalele grele în alimentele pentru copii

    Metalele grele au densitate ridicată și se găsesc în aer, în apă și în sol. De aceea, pot ajunge cu ușurință în alimente și, pe măsură ce se acumulează...

    Copilul se bâlbâie și clipește excesiv. Ce trebuie să știi
    Copilul se bâlbâie și clipește excesiv. Ce trebuie să știi

    Bâlbâiala este un simptom comun în copilăria mică, care face parte din procesul de învățare al limbajului. Totuși, atunci când copilul se...

    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi
    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi

    Recent, Colegiul Farmaciștilor din România a anunțat că mai multe farmacii din țara noastră sunt incluse într-un program pilot. Scopul acestui program este ca vaccinarea...

    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor
    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor

    Te gandesti sa devii mamica? Atunci probabil ca mintea iti zumzaie de preocupari legate de vitamine prenatale si teste de ovulatie. Exista insa multe alte lucruri pe care e bine sa le stii...

    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi
    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi

    Fierea este cunoscută și sub denumirile de vezică biliară sau colecist, având rolul de a stoca bila, o substanță care ajută corpul să digere grăsimile. În cazul în...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    © 2025 Qbebe