Coronavirusul este un agent patogen care intră în organismul uman pe care aeriană, transmis de la altă persoană infectată prin stropi de salivă eliminați prin strănut sau tuse. Covid-19 este un coronavirus care produce probleme respiratorii și inflamații ale plîmînilor, care pot să devină grave, chiar mortale. Însă principala problemă nu este virusul în sine, ci viteza cu care se propagă, cât și subtilitatea simptomelor la pacienții care nu au semne clare ale infectării.
Simptome frecvente ale Covid-19
Simptomele coronavirusului cele mai frecvente apar, în general, între 2 și 14 zile de la expunere la virus:
- febră
- dificultăți în respirație
- epuizare fizică
- dureri de cap
- tuse seacă cu dureri de piept
- dureri musculare și de oase
- probleme digestive: greață, vărsături, crampe abdominale, diaree
Dacă apar simptome grave, trebuie să apelăm la medic:
- buze albastre, care indică lipsa de oxigen
- tuse care ne împiedică să respirăm
- dificultăți mari de respirație
- dureri intense în piept
- incapacitate de mișcare
- stare de leșin și amețeli severe
"Dacă apar semne că insuficiență respiratorie severă, trebuie sunat imediat la urgențe sau la medicul de familie", spune Dr. Patrice Harris, președintele Asocieției Medicale din SUA.
Trebuie să știm să diferențiem simptomele de gripă sau răceală de cele ale coronavirusului. Astfel, tusea provocată de Covid-19 este la nivelul pieptului, provocând dureri, nu este o tuse cauzată de nevoie organismului de a elimina mucus, ca la gripă. Iar insuficiența respiratorie este cea care este asociată cu coronavirusul, mai ales dacă aceasta se agravează pe zi ce trece.
Simptome neobișnuite ale coronavirusului
Cele mai neobișnuite semne ale infecției cu Covid-19 este lipsa mirosului și a gustului, semne care apar la peste 30% dintre bolnavi.
“Ne dorim să aducem tuturor la cunoștință că acesta este un semn al infecției cu Covid-19, pentru ca toți cei care simt că își pierd aceste două simțuri să se izoleze numaidecât la domiciliu. Este un mic detaliu care poate contribui la încetinirea transmisiei virusului și poate salva vieți.”, declară Prof. Claire Hopkins, președintele Societății Rinologice Britanice.
Un alt semn, de curând semnalat de către medici, este conjunctivita. Aceata este o inflamație a conjunctivei, stratul transparent care acoperă zona albă a globului ocular și pleoapa internă. Practic, coronavirusul este purtat de particule de salivă de la bolnavi în aer și intră organismul uman la nivelul feței - gură, nas și ochi. Se pare că pacienții care au contractat virusul la nivelul ochilor, dezvoltă și conjunctivită, peste 3% dintre cazuri având acest simptom.
Dr. Sanjay Gupta, Managerul corespondenților medicali de la CNN, spune că din acest motiv este acest virus atât de periculos, pentru că este foarte contagios , dar și pentru că simptomele lui pot să fie foarte subtile. "Într-un studiu din China al primilor bolnavi, s-a descoperit că jumătate dintre pacienți au avut numai probleme digestive, nu au febră, tuse sau dificultăți respiratorii. Aceste semne au apărut mult mai târziu.", subliniază acesta.
Sfatul experților este să ne ferim cât putem de ieșiri din casă. Iar dacă apare chiar și un singur simptom al bolii, să ne izolăm de cei din familie într-o cameră separată, eventual cu o baie separată. Să ne asigurăm că dezinfectămm tot după noi și să sunam medicul de familie pentru consiliere. Dacă simptomele se agravează și ridica probabilitatea de infecție cu Covid-19, medicul va solicita testarea și ne va îndruma privind pașii de urmat.
Surse: CNN, CDC, NY Times, The Independent