Coronavirusul se poate răspândi prin aer și rămâne contagios timp de mai multe ore
Oamenii de știință de la Universitatea din Nebraska implicați în studiu au subliniat că descoperirile se dovedesc utile în contextul importanței echipamentelor de îmbrăcăminte de protecție pentru personalul medical. Astfel, s-a descoperit că niveluri ridicate de particule virale persistă în aer mult timp după ce pacienții părăsesc încăperile respective, precum și pe coridoarele spitalelor, unde personalul circulă în mod constant. Anterior au fost desfășurate mai multe studii care sugerau că virusul COVID-19 nu se răspândește doar prin picăturile eliminate de tuse sau strănut. Acest studiu nu a fost încă revizuit de alți specialiști și nici publicat între-o publicație de profil (a apărut pe MedRxiv) și a presupus prelevarea de mostre de la 11 pacienți, după ce au fost introduși în izolare în urma diagnosticului de infectare cu coronavirus.
Particule virale au fost identificate atât în aerul din încăperi, cât și pe holurile din exteriorul camerelor unde se aflaseră bolnavii, conducând la concluzia că virusul poate fi contractat și fără a te afla în proximitatea directă cu o persoană infectată. De asemenea, s-au găsit urme ale virusului pe obiecte folosite la comun, precum toalete, demonstrând că virusul se poate răspândi și pe suprafețe. Temeri că virusul poate supraviețui pe diverse suprafețe au existat încă de la debutul epidemiei în Wuhan, din decembrie 2019. Astfel, oamenii sunt avertizați de specialiști că se pot infecta prin atingerea oricărei suprafețe contaminate și apoi atingere feței cu mâna murdară.
Autorul principal al cercetării, James Lawler, expert în boli infecțioase în cadrul Universității din Nebraska, a declarat că “Echipa noastră a luat precauții cu privire la particulele aeriene în cazul pacienților pe care i-am îngrijit inițial. Raportul reîntărește suspiciunile noastre și din acest motiv am internat pacienții cu coronavirus în încăperi cu flux de aer negativ și vom continua să facem acest lucru, chiar dacă va crește numărul lor. Personalul medical care îi tratează va fi echipat cu un nivel corespunzător de echipament protector. În mod evident, se impune o cercetare suplimentară pentru a caracteriza riscul de mediu.”
“Studii ca acestea sunt necesare pentru a înțelege precauțiile corespunzătoare pentru personalul medical, primii care îi îngrijesc pe bolnavi și care sunt necesari pentru a combate pandemia“ spune co-autorul Joshua Santarpia, profesor asociat de patologie și microbiologie în cadrul Centrului Medical al Universității din Nebraska.
Deși studiul nu evaluează dacă virusul este contagios în aer, autorii susțin că acesta atrage atenția asupra importanței purtării de echipament protector de către personalul medical. Există un deficit în acest sens la nivel mondial, însă personalul trebuie protejat pentru a putea trata în siguranță pacienții.
Surse: dailymail, nypost