Remedii naturiste pentru afectiunile ochilor

Remedii naturiste pentru afectiunile ochilor

Irina Olteanu - Redactor Senior

Unele remedii naturale entru ochi sunt cunoscute din copilarie (morcovii), altele insa, cu toate ca se cunosc, nu se aplica, conducand la agravarea problemelor oculare. Haideti sa le revedem impreuna pe cele mai importante si sa aflam tratamente naturale noi pentru ochi in articolul urmator.

Remedii naturiste pentru afectiunile ochilor: homeostaza

Fie ca este vorba de senzatie de arsura sau mancarime, uscaciune, inrosire, lacrimare excesiva, modificarea culorii, inflamatia ochiului sau a pleoapei sau amorteala, toate acestea sunt extrem de deranjante deoarece interfereaza cu activitatile noastre zilnice, afactandu-ne vederea. Cauzele sunt printre cele mai diverse, de la o oxigenare defectuoasa, acumulare de toxine, stres, raniri si pana la o alimentatie dezechilibrata. Natura ne-a inzestrat cu o abilitate, denumita homeostaza, un proces de reglare prin care organismul isi mentine diferitele constante ale mediului interior. Acest proces implica majoritatea organelor din corp si prin urmare un dezechilibru intr-o parte a corpului poate conduce la o reactie in lant, afectand alta parte. De aceea, majoritatea specialistilor recomanda in primul rand o alimentatie sanatoasa drept cheia unui organism fara probleme. Nivelele scazute de beta-caroten conduc la un risc de 7 ori mai mare de a dezvolta cataracta (boala care ataca ochiul si se manifesta prin opacifierea cristalinului sau a capsulei lui).

Remedii naturiste pentru afectiunile ochilor: beta-caroten

Primul pas intr-o alimentatie benefica pentru ochi este reprezentat de morcovi. De ce? Dupa cum bine stim, sunt bogati in beta caroten (beta-carotenul este un pigment rosu ce se gaseste in special in plante si fructe de culoare evident rosie, fiind o provitamina - substanta inactiva din alimente care, odata ce este asimilata de organism, este transformata de acesta in vitamina activa). Acesta este un precursor al vitaminei A care are si ea un rol important in mentinerea acuitatii vizuale. Beta-carotenul are si proprietati antioxidante, reducand riscul degenerescentei maculare (o boala ce implica distrugerea vederii) si, in afara de morcovi, se mai gaseste si in gogosari sau rosii.

Remedii naturiste pentru afectiunile ochilor: vitamina A si acizii grasi

Cel mai important nutriment pentru sanatatea ochilor este vitamina A. Adevarata vitamina A este denumita retinol, reprezentand o vitamina lipo-solubila. Totusi, vitamina A isi produce efectul in organism cand este insotita de un alt nutrient esential, cum este vitamina D si grasimi saturate bune ca untul, uleiul de cocos nerafinat, untura etc si cand exista un echilibru de omega 3 si omega 6, alaturi de alti nutrienti (proteine, minerale, alte vitamina etc.). Majoritatea persoanelor consuma prea multi acizi omega 6 asa ca este important sa folosim doar surse naturale ale acestuia, cum este uleiul din ficat de cod.
Somonul si sardinele sunt bogate in acizi grasi omega 3, la fel de importante pentru ochi. Acestia protejeaza vasele fine de sange din ochi. DHA (acid dehidroascorbic) in special este important pentru circulatia sanguina catre ochi si mentinerea sanatatii si integritatii tesutului nervos. Acesta scade in plus efectele stresului si ale tensiunii asupra ochiului.

Remedii naturiste pentru afectiunile ochilor: vitamina C, luteina si zeaxantina

Vitamina C este de asemenea importanta pentru sanatatea ochilor. Broccoli, ardeiul gras si varza de Brussels sunt surse bogate in vitamina C, iar daca nu va plac consumate ca atare le puteti servi cu humus sau iaurt. Si cartofii tratamente naturiste pentru ochidulci sau spanacul reprezinta niste optiuni pline de vitamina C, continand si beta-caroten. Spanacul in plus are in compozitie luteina si zeaxantina care s-au dovedit eficiente in tratamentul miopiei (un defect de vedere), acestea ragasindu-se in concentratii mari chiar si in interiorul tesuturilor ochiului: in cristalin, retina si macula. De aceea luteina si zeaxantina sunt considerate elemente cruciale in sanatatea vederii, pe langa faptul ca protejeaza ochii de lumina ultravioleta, imbunatatind vederea in lumina puternica sau cea difuza, dar si protejand ochii de boli oculare (degenerescenta maculara sau cataracta). In ce alimente le putem gasi? Kale contine o cantitate mare de luteina si in cazul in care consumati 6 mg de luteina pe zi, scadeti cu 43% riscul unei afectiuni oculare (intr-o cana de kale gatita se afla 10 mg de luteina). Ardeiul gras portocaliu este bogat in zeaxantina care ii confera culoarea speciala.

Remedii naturiste pentru afectiunile ochilor: Solutii

Variante de solutii pentru ochi: inmuiati o bucata de tifon in apa de trandafiri in care ati adaugat 2-3 picaturi de ulei de ricin si asezati-o pe pleoapa timp de 15-20 minute. Arsurile oculare si alte probleme vor fi astfel reduse. Puteti incerca si aplicarea unor bucati de tifon inmuiate in ceai de musetel strecurat si racit (timp de 10-15 minute) pentru un efect de curatare si reconfortare.

Conjunctivita

Folositi lapte cald si miere pentru a trata conjunctivita. Pare o solutie ciudata, dar mierea are proprietati anti-bacteriene fantastice. Creati o lotiune de spalare utila in calmarea si tratarea conjunctivitei: folositi parti egale de lapte si miere, asigurandu-va ca laptele nu este fierbinte si amestecati-le pana se dizolva mierea. Picurati 2-3 picaturi in ochi de mai multe ori pe zi sau inmuiati in mixtura comprese din bumbac si folositi-le drept comprese. Se pare ca actiunea acestei mixturi este foarte rapida, in doar 24 ore putand observa o ameliorare.

Cearcanele

Pentru cearcane puteti taia 3 bucati de castravete si sa le stoarceti extragand sucul din ele (castravetii contin acid ascorbic si acid cafeic care previn retentia de apa). Inmuiati doua dischete de bumbac in acest suc pentru 2 minute si plasati-le pe pleoape si zonele mai inchise de sub ochi, relaxandu-va timp de 15 minute. Continuati procedura timp de 2-3 zile pentru rezultate optime. Tot pentru diminuarea cearcanelor, puteti adauga 1 lingurita de pulpa de rosie, 1 praf de turmerinc si jumatate de lingurita de suc de lamaie si 1 lingurita de faina gram, creand o pasta pe care o aplicati cu blandete pe pleoape si cearcane si o lasati sa actioneze jumatate de ora. O indepartati usor cu dischete din bumbac dupa o jumatate de ora si repetati timp de o saptamana.

Ochii infundati

Pentru ochi cu aspect infundat amestecati o lingurita de miere cu o jumatate de lingurita de ulei de migdale si aplicati mixtura usor pe ochi la culcare, repetand o saptamana. Alta varianta este sa curatati 5 migdale si sa le amestecati cu un pahar de lapte mestecandu-le bine, repetand operatiunea 21 de zile dimineata.

Ochii umflati

Pentru ochi umflati taiati un cartof crud si asezati 2 felii pe ochi sau asezati pe pleoape dischete din bumbac inmuiate in lapte racit timp de 15-20 minute. Mai puteti incerca si sa adaugati intr-un castron cu apa rece cateva picaturi de vitamina E si sa inmuiati dischete din bumbac 5 minute ca apoi sa le plasati pe ochi, relaxandu-va astfel 20 minute zilnic.

De retinut!

Nu in ultimul rand, iata si cateva sfaturi care conteaza enorm in sanatatea ochilor: nu cititi la lumina slaba, nu folositi lentile de contact continuu (mai mult de 19 ore), folositi ochelari de soare (va protejeaza impotriva orbirii, a cataractei si a altor afectiuni oculare), nu priviti prea mult monitorul computerului (luati pauze), nu priviti la lumini puternice direct si, mai ales, purtati ochelari de corectie cand este cazul. Cu toate ca multe persoane ii considera inestetici, nepurtarea lor poate conduce la agravarea defectului de vedere. De asemenea, puteti apela si la acupunctura sau la exercitii pentru ochi, unele dintre ele prezentand succes chiar in ameliorarea unor afectiuni care pana in prezent erau considerate incurabile fara interventie chirurgicala/laser, cum este miopia.

Surse:
www.wikihow.com; www.prokerala.com; www.healingnaturallybybee.com; www.webmd.com; www.alternative-medicine-works.com; www.nativeremedies.com

Articolul urmator
Lăcrimarea excesivă: cauze și tratament
Lăcrimarea excesivă: cauze și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Umflături pe limbă: cauze și remedii
    Umflături pe limbă: cauze și remedii

    Limba este un organ ce îndeplinește funcții foarte importante, ajutându-te să înghiți, să mesteci, să simți gustul alimentelor și băuturilor și să vorbești....

    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii
    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii

    Te simți cuprinsă de tristețe, dar nu înțelegi de ce ? Sentimentul este pe cât de uman, pe atât de comun. Motivele din spatele acestuia pot fi nenumărate, fie de...

    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei
    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei

    O mămică din Statele Unite își crește copiii într-un stil de viață complet „bio”. Familia nu merge la medic, nu ia medicamente și nu consumă decât...

    Ajutor, bebelușul meu are ochii roșii! Ce se întâmplă?
    Ajutor, bebelușul meu are ochii roșii! Ce se întâmplă?

    Copilul s-a trezit cu ochișorii roșii sau ați observat pe parcursul zilei că se freacă des în acea zonă și plânge? Nu vă alarmați mai mult decât este cazul! Să...

    Totul despre laminarea genelor
    Totul despre laminarea genelor

    Laminarea genelor este o procedură cosmetică cu efect semi-permanent de volumizare și curbare a genelor. Această metodă nu este același lucru cu extensia de gene și nu presupune...

    Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare
    Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare

    Pleoapele umflate la bebeluși pot fi cauzate de diverși factori, de la iritații minore până la afecțiuni de bază mai grave. Înțelegerea simptomelor și posibilelor cauze...

    Împrietenirea cu alte mame este al naibii de grea! Mai grea ca oricând!
    Împrietenirea cu alte mame este al naibii de grea! Mai grea ca oricând!

    Pentru mame, a se împrieteni cu alte mame reprezintă o misiune dificilă, dar nu imposibilă. Care sunt secretele unei prietenii reușite, lipsite de certuri și de prejudecăți?

    Ce se întâmplă dacă înghiți glicerina
    Ce se întâmplă dacă înghiți glicerina

    Dacă ai folosit sau folosești glicerină în prezent, este bine să știi ce se întâmplă, dacă o înghiți. Află mai multe despre această substanță și despre...

    © 2025 Qbebe