Aspecte importante
In mod simplist, melanina (cunoscuta si drept pigment al pielii) coloreaza pielea, parul si ochii (irisul) si protejeaza pielea de soare, fiind principalul determinant al culorii pielii; persoanele cu piele de culoare inchisa dispun de un nivel mai ridicat de melanina in comparatie cu cei cu piele deschisa. Melanina este creata de niste celule denumite melanocite care intensifica productia sa ca raspuns la expunerea solara. Pistruii, care apar la persoane de toate etniile, reprezinta portiuni mici si concentrate cu productie crescuta de melanina. Desi nu multe persoane cunosc acest lucru, melanina este produsa de glanda pineala si este prezenta si in vascularizatia striata a urechii interne, dar si in creier (medulla, locus coeruleus si substantia nigra), in zona reticulata a glandei adrenale, in timus, in glanda tiroida si in glanda pituitara. Aceasta substanta este localizata in plus in toate zonele functionale principale inclusiv in inima, ficat, artere, muschi si tract gastrointestinal, practic in toate organele corpului.
Melanina este formata in cadrul procesului de metabolizare a unui aminoacid denumit tirozina, la nivelul pielii fiind creata, dupa cum am mentionat, de melanocite. In anumite cazuri insa (cum se intampla in albinism), melanina lipseste, aceasta problema putand aparea nu doar la oameni, ci si la animale sau plante. Acest hormon reprezinta una dintre marile variabile ale trasaturilor umane si sunt implicate multe poligene (o gena al carei efect individual asupra fenotipului este prea mic pentru a fi observat, dar care poate actiona alaturi de altele pentru a produce variatii observabile).
Grupurile de populatie au fost in urma cu multa vreme clasificate in functie de culoarea pielii in: negri (nubieni), albi (caucazieni), galbeni (oriental) si rosii (americanii aborigeni), trebuie sa stiti insa ca culoarea pielii depinde de mai multi factori si nu doar de melanina. In primul rand, bineinteles, este vorba de cantitatea de melanina din straturile exterioare ale pielii care previne asemenea unui filtru deteriorarea straturilor profunde ale pielii cauzata de penetrarea razelor UV. Astfel, in unele locuri din Africa, India si Australia depozitele de melanina din piele sunt semnificative deoarece oamenii au fost expusi timp de mai multe generatii unei lumini solare intense (spre deosebire cu europenii nordici care au cele mai mici depozite; vremea este racoroasa si noroasa). De asemenea, joaca un rol important si grosimea pielii, astfel cei cu piele inchisa au straturi mai groase de melanina (la cei cu piele fina, vasele de sange le confera o culoare rozalie). Cand un individ se adapteaza la intensitatea luminii solare, pielea isi inchide culoarea aparand bronzul (pielea se ingroasa si creste cantitatea de melanina).
Rol
Acest pigment biologic (biocrom) dispune de un rol ce nu a fost pe deplin elucidat. Melanina este evidenta in alunitele inchise ale oamenilor sau in melanocitele dermale negre ale majoritatii persoanelor de culoare si are uneori culoare maro in cazul binecunoscutilor pistrui. Melanina confera multe beneficii putin cunoscute oamenilor in afara de protectia ultravioleta. Trebuie sa stiti insa ca persoanele cu piele mai inchisa nu sunt complet protejate de razele solare, ci mai degraba tolereaza mai bine expunerea la soare, fara a dobandi arsuri solare (cei cu piele deschisa prezinta arsuri solare doar dupa cateva minute). Retineti ca si cancerul de piele este legat de expunerea la soare (si cataracta) si de un nivel redus de pigment. Melanina constituie insa si un mecanism pentru absorbtia caldurii solare, fiind extrem de importanta pentru animalele cu sange rece (pentru a-si stabiliza temperatura corpului), dar si pentru acuitatea vizuala, minimizand numarul de raze care patrund in ochi (si pentru lumina dispersata din ochi, pigmentatia conferind o vedere fina). Nu in ultimul rand, datorita structurii moleculare, ofera rezistenta la abraziune.
Un studiu recent sugereaza chiar faptul ca melanina dispune si de alte roluri in afara de cel fotoprotector si anume ligaturarea ionilor metalici prin gruparile carboxil si hidroxil fenolic, in multe cazuri chiar extrem de eficienta; in consecinta poate servi drept captarea ionilor metalici toxici pentru a proteja restul celulelor (s-a observat in acest sens in boala lui Parkinson ca pierderea neuromelaninei este insotita de nivele crescute de fier in creier).
Citeste si:
Cand si cum stii ce culoare vor avea ochii copilului tau
Sinteza
Mai multe etape sunt implicate in biosinteza melaninei, primul fiind denumit cataliza substantei L-3,4-dihidroxifenilalanina de tirozinaza, lipsa tirozinei putand conduce la albinism (tirozina se afla numai in melanocite in care se gasesc mici granule de pigment in vezicule denumite melanozomi). Acesti melanozomi parasesc melanocitele si trec in alte celule din epiderma; depozitele de melanina sunt maro sau negre si determina pigmentul pielii in fnctie de distributia melanozomilor. Melanocitele urmeaza instructiunile din ADN si creeaza enzime producatoare de melanina si tirozina. In interiorul melanozomilor enzimele actioneaza ca niste catalizatori si incep o serie de reactii chimice pentru a converti tirozina in cele doua tipuri de melanina umana: eumelanina (maro sau neagra) si feomelanina (rosie sau galbena). Odata ce se umplu cu melanina, melanozomii o trimit la cheratinocite (celule bariera din stratul superior al pielii, iris si ochi). Odata transportati, pigmentii determina culoarea pielii, ochilor si parului. Cand melanocitele din foliculii de par nu produc suficienta melanina, culoarea poate varia de la alb, galben, maro, fara vreun impact asupra starii de sanatate. In interiorul cheratinocitelor, melanozomii raspund la razele solare acoperindu-si nucleul si protejand ADN-ul. Razele UV insa il pot deteriora, dar melanina absoarbe razele.
Iata in mod concret si unde anume sunt localizate tipurile de melanina mentionate: eumelanina in par, piele si zonele inchise din jurul sfarcurilor (abundenta la populatia de culoare si la cea cu pigment maro in par, piele si ochi; cand nu are nivele ridicate parul devine blond), feomelanina se gaseste in par si piele (confera coloratia roz si rosie si este principalul pigment la persoanele roscate; nu protejeaza la fel de bine de razele UV), neuromelanina se gaseste in zone diferite din creier (cand se pierde pot aparea tulburari neurologice multiple).
Probleme
Cea mai cunoscuta problema asociata melaninei este albinismul (o boala autozomal recesiva), in cazul persoanelor afectate nu exista suficienti melanozomi pentru a lupta impotriva razelor nocive, lasand pielea vulnerabila (lipsa pigmentatiei) si crescand riscul de arsuri solare si de cancer de piele. Aceasta boala poate exista in mai multe grade, implicand pielea, parul, ochii sau toate trei (cand este vorba de ochi, este afectata si calitatea vederii). In unele situatii, albinismul este asociat cu o rata crescuta de mortalitate (din cauza melanomului, dar si la cei care sufera de sindromul Hermansky-Pudlak si Chediak-Higashi). Conform studiilor, albinismul poate cauza si pierderea auzului, cum se intampla in sindromul Waardenburg. In cazul bolii lui Parkinson (o boala in care este afectata functionarea neuromotorie) s-a constatat un nivel scazut de neuromelanina in substantia nigra si locus coeruleus. Nivele ridicate de eumelanina pot fi de asemenea nocive, cauzand printre altele, un risc crescut de deficienta de vitamina D. Nicotina are o afinitate pentru tesuturile ce contin melanina (din cauza functiei in sinteza ei) prin urmare s-a sugerat ca poate contribui la persistenta dependentei de fumat, respectiv la reducerea procentului de renuntare la fumat in cazul persoanelor cu piele inchisa la culoare.
Exista si situatii in care melanina apare patologic sub forma melanomului malign, o tumoare canceroasa compusa din celule pigmentate cu melanina. Literatura de specialitate mentioneaza si melanismul industrial care presupune o "decolorare" a pielii animalelor din cauza evolutiei speciilor care a avut loc in mai putin de 100 ani.
Citeste si:
Expunerea la soare in timpul sarcinii
7 lucruri esentiale pentru o sarcina usoara vara
5 probleme ale pielii in sarcina si dupa nastere
Toxicitate
Melanina prezinta si un potential toxic, astfel prin consumul alimentelor nepotrivite sau prin supraalimentare se poate bloca legatura cu energia solara (cand nu poate ajunge la melanina, apar o serie de boli). Astfel persoanele cu nivele toxice se vor comporta intr-un mod primitiv, animalic, barbar. Se pare ca vitamina B mentine puritatea ei, alaturi bineinteles de bunele obiceiuri alimentare. Aceasta substanta actioneaza asemenea unui superconductor (ca o baterie de masina) si este mereu incarcata cand este expusa la lumina, sunet, culoare si raze solare, corpul uman fiind capabil sa o creeze in conditiile mentionate pentru a supravietui, reincarcandu-se constant si suplimentar de fiecare data cand este stimulat. Persoanele cu piele inchisa sunt drept urmare sensibile la anumite tipuri de unde radio sau la tipare environmentale, prin urmare retineti ca si stilul vostru de viata poate infuenta aceasta substanta importanta din corp.
Surse:
www.sankofa.ch; www.news-medical.net; www.britannica.com; www.nlm.nih.gov; www.wisegeek.org; www.medterms.com/
http://health.howstuffworks.com; http://en.wikipedia.org