- În cât timp își face efectul pastila de a doua zi?
- Cum acționează contracepția de urgență?
- Îmi întârzie ciclul de la pastila de a doua zi?
- Am luat pastila de a doua zi și mi-a venit menstruația
- Menstruație abundentă după pastila de a doua zi
- Reacții adverse după pastila de a doua zi
- Care sunt efectele asupra unei sarcini deja existente sau asupra alăptatului?
Contracepția de urgență cunoscută și sub denumirea de contracepție postcoitală este o terapie utilizată pentru a preveni apariția unei sarcini care ar putea rezulta în urma unui act sexual neprotejat sau prea puțin protejat. Deși noțiunea de “pastila de a doua zi” există de peste 60 ani, abia în anul 1998 acest tip de terapie a fost aprobat ca fiind sigur .
De la început trebuie menționat faptul că o contraceptie de urgența nu este același lucru cu avortul. Scopul contracepției de urgență este împiedicarea apariției unei sarcini nedorite sau neplanificate, pe când avortul presupune terminarea unei sarcini deja existente. Contracepția de urgență poate împiedica apariția unei sarcini nedorite, dar nu este eficientă dacă sarcina deja s-a implantat în uter.
Contracepția de urgență se poate folosi în cazul în care au avut loc “accidente” de tipul ruperii prezervativului în timpul contactului sexual, administrarea dozelor greșite de anticoncepționale pe cale orală sau lipsă totală de protecție în cadrul actului sexual. Din informațiile următoare vom afla dacă întârzie și cât întârzie ciclul după pilula de a doua zi.
Există mai multe metode de contracepție de urgență, dintre care “pastila de a doua zi” este cea mai cunoscută. Sunt disponibile pilule care conțin doar progesteron, modulatori selectivi de receptori de progesteron; inserția unui dispozitiv intrauterin care conține cupru reprezintă o altă variant disponibilă.
Istoria “pastilei de a doua zi” începe în anii ‘70, când pilule care conțineau estrogen și progesteron au fost disponibile pentru a fi administrare oral ca și metodă de contracepție postcoitală. Tot atunci a fost momentul în care a început și studiul terapiei care conținea doar progesteron.
În cât timp își face efectul pastila de a doua zi?
Cea mai cunoscută “pilulă de a doua zi” este cea care conține Levonorgestrel 1.5mg, un hormon sintetic asemănător progesteronului și poate fi cumpărată de la farmacie fară a avea nevoie de o prescripție medicala și din anul 2013 este disponibilă fară a avea o limită de vârstă. Administrarea ei se poate face în primele 72 ore de la momentul contactului sexual, dar ideal este să fie administrată chiar imediat după contactul sexual neprotejat. Mai există o variantă a administrării a două pastile, fiecare conținând 0.75 mg levonorgestrel, însă s-a dovedit că o pastilă unică de 1.5mg își face treaba la fel de bine.
Alte variante regăsite pe piață sunt pilulele care conțin 30 mg ulipristal acetat, dar pentru această terapie va trebui să apelați la un consult medical de specialitate, iar farmacistul vă va solicita o prescripție medicală. Față de pilulele care conțin 1,5mg levonorgestrel, cele care conțin ulipristal acetat pot fi administrate până la 120 ore de la contactul sexual neprotejat.
În ceea ce privește administrarea de contraceptive orale combinate care conțin atât estrogen, cât și progesteron, s-a renunțat la administrarea lor ca și metodă de contracepție de urgență.
O ultimă variantă disponibilă ar fi inserția unui dispozitiv intrauterin cunoscut ca și sterilet, care să conțină cupru. Dispozitivul intrauterin care conține cupru are eficacitate dacă este inserat în primele 5 zile de la contactul sexual neprotejat, unele studii acceptând și varianta de 10 zile de la contactul sexual neprotejat ca și moment al inserției. Dispozitivele intrauterine care conțin levonorgestrel încă sunt în etapa de studiu pentru folosirea ca și metodă contraceptivă de urgență.
Cum acționează contracepția de urgență?
Încă nu s-a demonstrat faptul că există un singur mecanism de acțiune al contracepției de urgență. Acestea acționează condiționate de numeroși factori cum ar fi momentul ciclului menstrual în care a avut loc contactul sexual, tipul contracepției de urgență utilizate sau momentul ciclului menstrual în care a fost administrată contracepția de urgență.
Ovulația este inhibată sau întârziată de administrarea de levonorgestrel sau de ulipristal acetat.
Levonorgestrel întârzie dezvoltarea foliculară, pe când ulipristal acetatul împiedică ruptura foliculară.
Dispozitivul intrauterin care conține cupru împiedică fertilizarea prin acțiunea cuprului asupra viabilității spermatozoidului sau chiar a ovocitului sau a endometrului. Un lucru important este de notat: contracepția de urgență este foarte puțin probabil să împiedice implantarea sarcinii.
Îmi întârzie ciclul de la pastila de a doua zi?
Multe femei știu prea puține informații despre cum se administrează “pilula de a doua zi”, care sunt variantele disponibile pe piață, cât întârzie menstruația după administrarea unei astfel de terapii sau dacă nu întârzie deloc și care sunt reacțiile adverse pe care le poate cauza.
După administrarea “pilulei de a doua zi”, menstruația întârzie, de obicei, cu o săptămână față de ziua preconizată, dar acest lucru nefiind o regulă. Trebuie să reținem că menstruația poate veni mai repede, poate întârzia sau poate dura mai mult ca de obicei în cazul administrării contracepției de urgență.
Am luat pastila de a doua zi și mi-a venit menstruația
O reacție adversă des întâlnită a contracepției prin “pastila de a doua zi” este sângerarea vaginala care apare foarte frecvent în prima săptămână de la administrarea ei, acest fenomen fiind influențat de momentul ciclului menstrual în care s-a administrat contracepția. Deci este frecvent să apară menstruația după administrarea pilulei spre sfârșitului ciclului.
Menstruație abundentă după pastila de a doua zi
Conform unui studiu care a analizat reacțiile adverse apărute după administrarea contracepției de urgență care conținea doar levonorgestrel, 16% din femei pot experimenta sângerări vaginale sau spotting în prima săptămână sau în prima lună de la administrarea pilulei, fară a avea legătură cu menstruația. De asemenea, orice metoda contraceptivă poate da o menstruație cu sângerare mult mai abundentă sau care poate să dureze mai multe zile ca de obicei. Ceea ce este de reținut este faptul că, de obicei, modificările menstruației sau sângerările vaginale date de administrarea “pilulei de a doua zi” se rezolvă spontan, fără a avea nevoie de un anumit tratament.
Reacții adverse după pastila de a doua zi
Cele mai frecvente reacții adverse întâlnite sunt:
- greața și vărsăturile,
- sângerările vaginale,
- durerile de cap,
- dureri pelviabdominale sau la nivelul sânilor,
- oboseală sau amețeală.
Care sunt efectele asupra unei sarcini deja existente sau asupra alăptatului?
Majoritatea studiilor efectuate au arătat faptul că “pastila de a doua zi” nu influențează negativ o sarcină deja existentă și un făt aflat în dezvoltare și că de asemenea, se poate administra în perioada în care alăptați.
Contracepția de urgență reprezintă un subiect de actualitate care merita atenția noastră. Toate femeile ar trebui să știe de existența unei astfel de metode, o metodă sigură, cu o eficacitate destul de mare și care poate fi administrată chiar și de mai multe ori pe perioada unui singur ciclu, atâta timp cât se face cât mai aproape sau în primele zile de la contactul sexual neprotejat. Trebuie să reținem că o metoda de contracepție de urgență nu înseamnă terminarea unei sarcini deja existente, ci doar poate împiedica apariția unei sarcini nedorite.
Sursa: acog.org/clinical/clinical-guidance/practice-bulletin/articles/2015/09/emergency-contraception
Surse foto: pixabay