Definitie
Tetanosul este o boala toxiinfectioasa care afecteaza sistemul nervos. Aceasta apare in urma infestarii cu bacteria Clostridiun Tetani. Sporii acestui microb se gasesc in sol, dar si in fecalele animalelor. Este o bacterie anaeroba care nu se poate transmite de la persoana la alta. Microbul poate supravietui timp de cativa ani, este rezistent la anumiti dezinfectanti si la fierbere, timp de 20 de minute.
Boala apare in urma contactului unei plagi cutanate, chiar si a unor rani superciale al caror tesut nu primeste suficient oxigen, cu obiecte murdare (foarfece, pamant, ace, bucatii de lemn).
Important! Trebuie sa stii ca si nou-nascutii sunt predispusi acestei boli, daca sunt folosite ustensile nesterilizate la taierea cordonului ombilical.
Simptome
Perioada de incubatie este intre 5 si 10 zile. Tetanosul este intalnit sub 3 forme:
Forma localizata - este o forma destul de rara; se afla in vecinatatea plagii infestate.
Forma cefalica - este o forma rara care de regula afecteaza nervii cranieni; apare in urma infectarii unei plagi la nivelul capului.
Forma generalizata - este cea mai intalnita forma (80% dintre cazuri); se manifesta prin spasme ale muschilor corporali si faciali, dificultati de respiratie si deglutitie (inghitire), tahicardie, frisoane si trimus (rigiditatea maxilarelor).
In timpul spasmelor, corpul poate transpira excesiv si apare imposiblitatea de a vorbi coerent si de a respira normal. In aceste situatii, creierul nu este oxigenat suficient si unghiile si buzele pot deveni albastre. De asemenea, este sesizata o rigiditate si la nivel intestinal, aparand astfel constipatia si retentia urinei.
De retinut! In cazul nou-nascutilor, simptomele tetanosului apar dupa 4-14 zile de la infestare. Forma bolii este generalizata si netratata, poarte deveni fatala.
Tratament
Tetanosul este o boala care necesita un tratament complex. Trebuie sa stii ca cel mai grav lucru in cazul acestei boli este blocarea respiratiei. Astfel, copilul necesita spitalizare si o monitorizare continua. Aici va avea parte de asistare a respiratiei si de tratament corespunzator.
In primul rand, se va urmari eliminarea sursei toxice, neutralizarea ei si combaterea spasmelor. Urmatorul pas este curatarea plagilor si indepartarea corpurilor straine si drenarea secretiilor purulente. Totul se face cu ajutorul ustensilelor si compreselor sterile. Medicatia pe care o va primi va fi bazata pe antibiotice, antitoxina si nu in ultimul rand, vaccinul.
Pentru ca o astfel de afectiune afecteaza intregul sistem imunitar al copilului. Astfel, pe langa masurile de tratare trebuie luate in calcul si cele de intarire a mecanismului de aparere. Pentru asta este nevoie de Feroglobin, siropul pe baza unei formule unice de fier citrat, complex de vitamine si minerale. Acesta contribuie si la formarea celulelor rosii in sange si creste absorbtia zincului si fierului.
Prevenire
Una dintre cele mai intalnite forme de prevenire a infestarii cu tetanos este vaccinarea. Acesta poate asigura o protectie pe termen lung si este recomandat de catre medicii, mai ales in cazul copiilor.
In mod normal, copiii primesc o serie de vaccinuri, la varsta de 2 ani, apoi intre 4-6 ani si 11-12 ani. Ulterior, vaccinarea se repeta la fiecare 10 ani, odata ajunsi la maturitate. Vaccinul este unul complex care poate preveni tetanosul, difteria, pertussis (tusea convulsiva) si poliomielita.
Vaccinul este recomandat si in cazul femeilor insarcinate. Acesta poate fi facut in cea de-a doua jumatate a perioadei de sarcina, indiferent de data la care a fost facut anterior.
In cazul nou-nascutilor, tetanosul poate fi prevenit prin asigurarea conditiilor optime sanitare, inainte de a aduce pe lume bebelusul. Este importanta o discutie intre mama si medic cu privire la acest aspect.
Surse: romedic.ro, kidshealth.org, emedicine.medscape.com, aboutkidshealth.ca, sfatulmedicului.ro, vaccinologie.ro.
www.vavianpharma.ro