De ce schimbarea de sezon este o provocare pentru organismul copilului
Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: pe măsură ce temperaturile încep să scadă, se vor crea condiții propice pentru anumite virusuri. Printre acestea se numără cu precădere cele care sunt responsabile de apariția infecțiilor tractului respirator, precum sunt rinovirusurile (care favorizează îmbolnăviri pe tractul respirator superior) sau coronavirusul (care afectează cu precădere plămânii). De altfel, aceste două virusuri evoluează cel mai bine în anotimpurile în care nu este foarte frig, ci mai degrabă răcoare, precum toamna și primăvara.
În același timp, specialiștii precizează că un copil va suferi mai mult în timpul tranziției de la un sezon la altul dacă este deja alergic. Astfel, inflamațiile nazale survenite ca urmare a reacțiilor alergice vor „ajuta” virusurile să adere mai ușor la mucoasa nazală și să provoace îmbolnăviri. Mai mult decât atât, odată ce organismul va fi preocupat să contracareze o alergie, sistemul imunitar va avea mai puține resurse pentru a lupta eficient împotriva bacteriilor sau virusurilor.
Alte modificări care însoțesc tranziția de la un sezon la altul și care pot afecta în mod negativ organismul sunt: modificările presiunii atmosferice, vânturile, diferențele de temperatură de la o zi la alta. Cu precădere diminuarea temperaturilor poate avea efecte nedorite asupra capacității de apărare a organismului.
De exemplu, un studiu american a ajuns la concluzia că o scădere cu 4-7 grade a temperaturii poate să diminueze din abilitatea corpului de a se apăra în fața virusurilor care provoacă răcelile. Practic, afirmă specialiștii, sistemul imunitar nu va mai putea răspunde la fel de prompt și le va permite agenților patogeni să se multiplice.
Cum ușurezi traziția copilului de la un sezon la altul
Așa cum s-a menționat anterior, schimbările sezoniere afectează mai ales sistemul imunitar, făcându-l mai vulnerabil în fața infecțiilor de tot felul. Ca să-ți protejezi cât mai mult copilul din acest punct de vedere, pune în practică și sfaturile de mai jos:
Oferă-i o dietă echilibrată, cu alimente care întăresc sistemul imunitar
Una dintre cele mai la îndemână și mai sănătoase metode pentru a întări imunitatea copilului, protejându-l de îmbolnăvirile frecvente din tranzițiile sezoniere, este să ai grijă ce alimente îi vei include în meniul zilnic. Printre cele mai indicate sunt:
• Fructele de pădure- Bogate în antioxidanți, vor ajuta corpul să lupte cu stresul oxidativ creat de radicalii liberi, menținând sistemul imunitar în formă
• Ouăle- Conțin și vitamina D, dar și vitamina B și seleniu, numai bune pentru susținerea imunității
• Peștele- Grație acizilor grași Omega 3, va ține departe inflamațiile și astfel va proteja contra infecțiilor respiratorii
• Spanacul- Este sursă de vitamina C, A, E, de zinc, seleniu, fier, toate cu rol important pentru buna funcționare a sistemului imunitar
• Alimentele care conțin probiotice (precum iaurt, kefir, murături etc.) - Acestea conțin „bacterii bune" (cum ar fi lactobacillus sau bifidobacterii), care asigură o microfloră intestinală sănătoasă, atât de importantă pentru funcționarea normală a sistemului imunitar
• Broccoli- Printre nutrienții remarcabili din această legumă se numără vitaminele A, C și E
• Cartofii dulci- Nu numai că sunt bogați în beta-caroten (care activează globulele albe), dar conțin și vitamina C
• Semințele de in, de floarea-soarelui, de dovleac- Se remarcă prin prezența vitaminei E, a zincului și a acizilor grași Omega 3, toate acestea fiind excelente pentru un sistem imunitar puternic
• Migdalele- Pline de vitamina E și magneziu, au și ele grijă de imunitatea copilului tău
Apelează la suplimente alimentare
Întrucât nu reușești întotdeauna să acoperi nevoile nutriționale ale copilului numai prin intermediul alimentației, este necesar să recurgi și la suplimente. Înainte de a te apuca să i le dai copilului, consultă-te neapărat cu medicul pediatru. Numai acesta va ști exact ce să-i recomande, astfel încât suplimentele să se potrivească vârstei și nevoilor sale, aducându-i beneficiile așteptate.
Printre suplimentele alimentare cele mai indicate pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar, sunt cele pe bază de:
• Vitamina C
• Vitamina D
• Vitamina A
• Vitamina B
• Vitamina E
• Zinc
• Seleniu
De pildă, pentru a-i ușura copilului tău tranziția de la anotimpul cald la cel rece, apelează la suplimente cu o vitamină care are virtuți deosebite în prevenirea îmbolnăvirilor: vitamina D. Aceasta este unică deoarece:
• Influențează pozitiv activitatea celulelor T - Acestea au capacitatea de a recunoaște și de a distruge agenții patogeni, iar vitamina D le poate activa mai bine
• Are capacitatea de a declanșa acțiunea antiinflamatoare din organism și de a-l stimula să dea un răspuns corect în fața „agresorilor"
Un supliment alimentar care îi va furniza copilului tău vitamina D într-o modalitate simplă și eficientă totodată este și Vitoral D Spray Oral pentru copii. Acesta este potrivit și pentru sugari, are un gust plăcut de căpșuni și conține vitamina D3 (colecalciferol), care contribuie la absorbția eficientă a calciului, la dezvoltarea normală a copilului și la menținerea sănătății sistemului osos.
Vitoral D Spray Oral pentru copii nu conține coloranți artificiali, gluten, grăsimi, sare, drojdie sau lactoză, nu are ingrediente care să provoace apariția crampelor abdominale și este adecvat inclusiv pentru cei care suferă de diabet, de boli inflamatorii tranzitorii sau cronice (boala Crohn, boala celiacă) sau care sunt vegetarieni.
În vederea administrării, spray-ul va fi bine agitat și puful poate fi aplicat direct în gurița copilului. Bebelușii vor primi 1 puf pe zi sau la recomandarea medicului, iar copiii între 1 și 5 ani câte 2 pufuri pe zi sau la recomandarea medicului.
Nu în ultimul rând, suplimentele alimentare cu probiotice sunt și ele foarte utile în consolidarea imunității copilului. Dacă pediatrul îți recomandă, îi poți da suplimente cu lactobacili sau bifidobacterii, ambele la fel de prietenoase cu flora sa intestinală.
Citește și: Suplimentele alimentare la copii: sfatul specialistilor
Stimulează-l să se implice în activități fizice
Chiar dacă toamna aduce zile mai scurte, acestea sunt încă plăcute și vă pot îmbia la diferite activități fizice. Acestea vor fi binevenite inclusiv pentru întărirea imunității, ținându-l pe copil departe de prea mult timp petrecut în fața ecranelor.
Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că, dacă un copil va fi antrenat în mod regulat în activități fizice, se va bucura de un sistem imunitar mai bun, în condițiile în care mișcarea contribuie la reducerea proceselor inflamatorii din corp și îmbunătățește activitatea citokinelor (secretate de către celulele sistemului imunitar pentru a contracara agenții patogeni).
Asigură-te că beneficiază de un somn sănătos
Studiile au arătat că există o legătură strânsă între lipsa de somn și apariția îmbolnăvirilor, pe fondul slăbirii sistemului imunitar. De pildă, un studiu american recent (din anul 2017) a ajuns la concluzia că sistemul imunitar al copiilor și adulților funcționează cel mai bine când aceștia beneficiază de suficient somn. Numai în aceste condiții celulele sistemului imunitar se vor activa pentru a respinge agenții patogeni care ar putea declanșa îmbolnăvirile.
Cu alte cuvinte, pentru ca micuțul tău să fie mai puțin expus riscului de a se îmbolnăvi în cadrul tranziției sezoniere, ar trebui să doarmă suficient. Iată de câtă odihnă ar trebui să aibă parte:
• Bebelușii între 1 lună și 4 luni au nevoie de 14-15 ore de somn pe zi
• Bebelușii între 4 și 12 luni au nevoie de 14-15 ore de somn pe zi
• Copiii între 1 și 3 ani au nevoie de 12-14 ore de somn pe zi
• Copiii între 3 și 6 ani au nevoie de 10-12 ore de somn pe zi
• Copiii între 7 și 12 ani au nevoie de 10-11 ore de somn pe zi
• Adolescenții între 12 și 18 ani au nevoie de 8-9 ore de somn pe zi
Obișnuiește-ți copilul să se spele pe mâini
Încă de la o vârstă fragedă, copilul trebuie să se obișnuiască să se spele pe mâini de mai multe ori pe zi. Cu atât mai mult cu cât va crește și va veni în contact cu colectivități tot mai mari, acest demers devine și mai important.
Dacă în primii ani de viață vei apela, pentru a-l determina să se spele pe mâini, la diferite activități ludice, odată ce crește poți începe să-i explici de ce este important să facă zilnic acest gest. De asemenea, insistă să se spele corect, fără să uite să curețe bine degetele, spațiile dintre degete și încheietura mâinii. Procedând așa, posibilitatea de a se îmbolnăvi se mai diminuează.
Nu uita să-i amintești și să se spele pe mâini ori de câte ori a strănutat sau a tușit și a dus mâna la nas sau la gură.
Surse:
www.health.usnews.com, www.livescience.com, www.naturesway.com.au, www.superhealthykids.com, www.time.com, www.webmd.com
Surse poze:
www.pixabay.com