Studiu: Vitamina D reduce simptomele autismului

Studiu: Vitamina D reduce simptomele autismului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Vitamina D îți poate feri copilului de numeroase afecțiuni, printre care și tulburările din spectrul autist. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla care poate fi rolul vitaminei D în prevenția și ameliorarea simptomelor ce însoțesc autismul.

Relația dintre nivelul insuficient al vitaminei D și apariția autismului în primul an de viață al copiilor

În cadrul reuniunii anuale a „Societății Internaționale pentru Cercetarea Autismului", de anul trecut, experții au exprimat următoarea concluzie, în urma cercetărilor efectuate de-a lungul timpului: copiii care se nasc având un nivel normal al vitaminei D în sânge sunt mai puțin predispuși manifestărilor din spectrul autist, prin comparație cu cei care au un nivel scăzut al acesteia.
Un studiu din anul 2017 a presupus prelevarea unor probe de sânge de la 3370 de nou-născuți suedezi, unii având un nivel normal al vitaminei D și alții un nivel insuficient. Ulterior, în anul 2018, 1341 dintre ei au fost diagnosticați cu autism, având și deficit de vitamina D.
Coordonatorii acestuia au afirmat că micuții născuți cu lipsă de vitamina D erau de două ori mai predispuși dezvoltării autismului.

Copil la un loc de joaca

Citește și: 3 vitamine fără de care copilul nu s-ar dezvolta normal

De câtă vitamina D are nevoie un copil

Administrarea corectă a vitaminei  D se va face în funcție de vârsta copilului, astfel:
Bebelușii între 0 și 6 luni au nevoie de 400 de UI de vitamina D pe zi
• Bebelușii între 6 și 12 luni au nevoie tot de 400 de UI pe zi

• Copiii cu vârsta între 1 și 3 ani au nevoie de 600 de UI pe zi
• Cei cu vârsta între 4 și 8 ani: 600 UI pe zi

• Copiii mai mari de 8 ani și adolescenții ar avea nevoie de aproximativ 600 UI pe zi

Copil deprimat, ce are o pastila si un pahar cu apa langa elCare sunt simptomele autismului

Fiecare copil se manifestă diferit în cazul acestei afecțiuni, care poate fi evidentă înainte sau după atingerea vârstei de 2 ani. Totodată, unii au un nivel de inteligență mai scăzut decât acela corespunzător vârstei lor, în timp ce alții au un nivel ridicat al inteligenței.

Semnele ce îți pot indica dacă ai un copil ce are sau nu autism se leagă atât de capacitatea de interacțiune socială a acestuia, cât și de identificarea unor comportamente.
În privința problemelor ce țin de interacțiunea socială, se poate vorbi despre:
• Nu răspunde când este strigat pe nume
• Nu se uită în ochii tăi sau ai altora când i se vorbește
• Nu reacționează la dovezile de afecțiune ce i se arată
• Nu gestionează expresiile faciale variate
• Are întârzieri în dezvoltarea limbajului
• Nu poate să inițieze și să ducă la capăt o conversație
• Nu are o tonalitate normală a vocii
• Nu este capabil să arate un obiect indicat
• Nu respectă instrucțiuni simple
• Îi este greu să recunoască expresiile faciale, tonalitatea vocii celor din jur etc.
• Este deosebit de pasiv sau, dimpotrivă, este agresiv

Din punct de vedere al comportamentelor vizibile în caz de tulburări din spectrul autist, pot fi menționate:
• Copilul repetă anumite mișcări (cum ar fi învârtit, legănat etc.)
• Copilul se implică adesea în activități ce-l pun în pericol (Spre exemplu, se lovește cu capul de diferite suprafețe etc.)
• Dezvoltă numeroase rutine și reacționează negativ la cele mai mici schimbări
• Are mișcări slab coordonate
• Este deranjat de zgomote sau de lumini prea puternice
• Își fixează preferințele asupra unor obiecte și este obsedat de detalii, fără a înțelege funcționarea lor în ansamblu
• Este foarte sensibil și la textura alimentelor
• Nu se angajează în jocuri imitative sau în jocuri de rol

Diagnosticul și tratamentul tulburărilor din spectrul autist

Nu este simplu să se dea un diagnostic în acest caz, întrucât manifestările au intensități diferite și nu sunt mereu foarte vizibile. Pentru confirmare sau infirmare este necesar să iei legătura cu un specialist. Acesta va trebui să realizeze următoarele demersuri:
• Va analiza anumite comportamente ale copilului
• Îi va da copilului teste ce țin de dezvoltarea motrică, a limbajului etc.
• Îi va prezenta copilului diferite situații ce țin de interacțiunea socială și va vedea cum reacționează etc.

Autismul nu se vindecă, dar poate fi ameliorat astfel încât simptomele sale să fie tot mai puțin evidente și foarte rare, iar copilul să reușească să se integreze cât mai bine mediului social, dezvoltându-se din toate punctele de vedere. În acest scop, este necesar să se urmeze terapii încă de la cea mai fragedă vârstă a copilului. În vederea unei tratări cât mai eficiente a tulburărilor de spectru autist, ar trebui să se realizeze:
• Terapii legate de comunicare și comportament
• Terapii educaționale
• Terapii în familie
• Terapii ocupaționale
• Se pot administra unele medicamente- De pildă, pot fi recomandate dacă un copil este foarte agresiv, depresiv sau anxios. Acestea vor fi luate numai după indicațiile unui specialist, astfel încât să nu intervină și vreo interacțiune cu alte tratamente.

Citește și: Cazurile de autism au crescut cu 15% la nivel mondial! Află de ce

Vitamina D poate ameliora simptomele autismului- Concluziile unui studiu

Un studiu american din anul 2016 a demonstrat că, dacă un copil cu autism va primi suplimente alimentare pe bază de vitamina D, simptomele sale vor fi mai puține și mai puțin intense.
În vederea formulării unei concluzii, 109 copii (băieți și fete), cu vârsta cuprinsă între 3 și 10 ani, au primit timp de 4 luni suplimente cu vitamina D3 sau au fost urmăriți pentru a se vedea efectul placebo, primind alte suplimente. Le-a fost măsurat nivelul de vitamina D din sânge atât la debutul studiului, cât și la final. Cei cărora li s-a dat vitamina D3 au primit 300 UI pe zi sau mai mult, în funcție de greutatea corporală, dar fără a se depăși 5000 UI.

La final, în baza unor criterii de analiză speciale, s-a putut sesiza că aceia care au primit vitamina D3 se bucurau de o ameliorare a simptomelor autismului, în timp ce aceia care luaseră suplimente placebo nu se simțeau mai bine.
Recomandarea specialiștilor este că un copil ce are tulburări din spectrul autist să primească doze de vitamina D3, aceasta fiind bine tolerată. În special hiperactivitatea sau incapacitatea de a se bucura de interacțiunile sociale se vor ameliora dacă un copil va primi zilnic suplimente cu vitamina D3, îndepărtându-se riscul să existe un nivel insuficient al acesteia.

Ce fel de suplimente cu vitamina D ar putea să primească un copil cu autism

Înainte de a începe să-i dai vitamina D3 copilului, discută și cu un medic pentru ca acesta să găsească o soluție care să i se potrivească perfect. În plus, doar specialistul va decide dacă este bine să-i dai copilului doar vitamina D sau aceasta ar trebui combinată și cu alte vitamine sau minerale (cum este calciul, vitamina K sau fosforul).

Inclusiv dacă ai un copil cu autism poți să-i oferi Vitoral D Spray sau un complex de vitamine precum Vitoral M, care conține și vitamina D. Acesta este ușor de administrat, atât pentru copii, cât și pentru bebeluși, fiind sub formă de spray. În plus, nu are în componență coloranți artificiali, gluten, grăsimi, sare, drojdie sau lactoză, fiind adecvat inclusiv pentru diabetici, vegetarieni sau pentru cei care au boala celiacă.

Nu uita că, pentru a evita un nivel insuficient de vitamina D al copilului, va trebui să ai grijă să incluzi în dieta acestuia alimente precum produse lactate, pește, ouă, sucuri fortificate cu vitamina D, cereale fortificate etc. și să nu neglijezi nici expunerea constantă la lumina solară, cu condiția evitării orelor în care radiația solară este primejdioasă (după orele 11 dimineața).

Tu te-ai gândit până acum la faptul că există o legătură între nivelul redus al vitaminei D în organism și dezvoltarea autismului la copil?

Surse:
www.mayoclinic.org, www.newhope.com, www.spectrumnews.org, www.sciencedaily.com

Surse poze:
www.pixabay.com

Articolul urmator
Ceai de busuioc: beneficii și proprietăți
Ceai de busuioc: beneficii și proprietăți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Studiu: consumul regulat de ciocolată poate ajuta la simptomele menopauzei
    Studiu: consumul regulat de ciocolată poate ajuta la simptomele menopauzei

    Știm deja că ciocolata este un aliment delicios și că ajută la eliberarea endorfinei (hormonul fericirii) în creier , însă mai știm și că are și zahăr și grăsimi,...

    Simptomele carenței de Omega-3 la copii
    Simptomele carenței de Omega-3 la copii

    Acizii grași Omega-3 sunt o componentă esențială a unei diete sănătoase. Aceste grăsimi joacă un rol semnificativ în dezvoltarea mentală și fizică a copiilor, iar deficitul...

    Efectele carenței de vitamina K la copii
    Efectele carenței de vitamina K la copii

    Vitamina K este o vitamină importantă care favorizează coagularea sănătoasă a sângelui și previne sângerările excesive. De asemenea, este folosită pentru a promova...

    Independența în copilărie poate reduce anxietatea la maturitate, spun cercetătorii
    Independența în copilărie poate reduce anxietatea la maturitate, spun cercetătorii

    O nouă terapie își face simțită prezența în cărțile de specialitate și ședințele la psiholog. Părinții sunt încurajați să ofere copiilor independența de a...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Ce să mănânci la menopauză, ca să previi simptomele neplăcute
    Ce să mănânci la menopauză, ca să previi simptomele neplăcute

    Menopauza marchează sfârșitul perioadei fertile și se instalează la aproximativ 12 luni de la încheierea ultimei menstruații. În condițiile în care menopauza...

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    Anxietatea la copii: 10 activități care pot reduce crizele de anxietate la cei mici
    Anxietatea la copii: 10 activități care pot reduce crizele de anxietate la cei mici

    Există mai multe metode de a calma anxietatea la copii. Uite 10 activități pe care poți să le faci împreună cu cel mic pentru a-l ajuta să se calmeze.

    © 2025 Qbebe