Studiu: Nivelul de vitamina D al mamei în sarcină influențează IQ-ul copilului

Studiu: Nivelul de vitamina D al mamei în sarcină influențează IQ-ul copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru dezvoltarea optimă a copilului tău și pentru o stare de bine în timpul sarcinii, este neapărat necesar să ai parte de nutrienți valoroși. Printre aceștia se numără și vitamina D. Aceasta are multiple roluri și te poate feri atât pe tine, cât și pe micuțul tău, de probleme de sănătate care de care mai serioase. Din articolul de mai jos vei afla de ce vitamina D este vitală în sarcină, dar și cum ar trebui să procedezi ca să-ți asiguri necesarul zilnic.Ține permanent legătura cu medicul tău și urmează cu strictețe sfaturile sale pentru a nu ajunge să te confrunți cu deficitul de vitamina D în nicio perioadă a sarcinii!

Rolul vitaminei D în sarcină

Prin studiile realizate în ultimul deceniu s-a constatat faptul că nevoile de vitamina D ale mamei sunt mai ridicate în timpul sarcinii, cu precădere în trimestrele 2 și 3. Dacă acestea vor fi normale, se va ajunge și la absorbția corectă a calciului, ceea ce înseamnă că fătul va avea parte de aportul necesar pentru dezvoltarea normală a sistemului osos.

Mai mult decât atât, s-a ajuns la concluzia că un deficit de vitamina D în perioada de sarcină poate crește riscul de apariție a unor complicații pentru mamă și a problemelor de sănătate pentru copil, cu consecințe pe termen lung. Iată care sunt unele dintre cele mai importante:

  • Predispoziția mai mare spre preeclampsie (se declanșează după săptămâna 20 de sarcină și se referă la prezența excesului de proteine în urină și la hipertensiune arterială)- Din acest punct de vedere, studiile au arătat că administrarea suplimentelor de vitamina D în primele săptămâni de sarcină (până în săptămânile 10-18) va duce la o diminuare a riscului mamei de a dezvolta preeclampsie. S-a sesizat, de exemplu, că un nivel al vitaminei D în organismul acesteia mai mare sau egal cu 30 ng/mL, în ultimul trimestru de sarcină, era asociat cu absența preeclampsiei

medic-ce-ia-tensiunea-unei-femei-insarcinate

  • Apariția convulsiilor generate de hipocalcemie la bebeluș, la naștere- În condițiile în care vitamina D este esențială pentru absorbția corectă a calciului, un nivel deficitar al acesteia în corpul mamei, pe parcursul sarcinii, a fost pus în legătură cu deficitul sever de calciu la făt și cu convulsiile apărute la nou-născut
  • Dezvoltarea osoasă deficitară la făt- Studiile au adus în prim-plan următorul aspect: deficitul de vitamina D în sarcină favorizează întârzieri în dezvoltarea sănătoasă a sistemului osos la făt. Printre cele mai frecvente probleme ce pot surveni sunt: oasele acestuia au dimensiuni și densitate mai reduse decât ar fi normal, apare rahitismul, probleme în osificarea craniului (așa-numitele „craniotabes”) sau osteopenia (presupune fragilitate osoasă și predispoziție spre fracturi)
  • Predispoziția copilului spre infecții respiratorii și astm- De-a lungul timpului, numeroase studii au adus în discuție faptul că un nivel scăzut al vitaminei D în organismul mamei favorizează o mai mare sensibilitate a bebelușului spre îmbolnăvirile din cauza virusului sincitial respirator sau de astm. Prin efectuarea de teste s-a putut observa cum un nivel al vitaminei D echivalent cu 40 ng/mL în sarcina timpurie poate fi asociat cu o rată mai scăzută de astm și cu o diminuare a recurenței crizelor astmatice pe parcursul primilor ani de viață ai copilului

Nu în ultimul rând, oamenii de știință și-au dat seama că mamele care se bucură de un aport adecvat al vitaminei D în sarcină vor avea copii ce se vor bucura de o dezvoltare neurologică normală, având inclusiv niveluri mai ridicate ale coeficientului de inteligență decât aceia ai căror mame s-au confruntat cu un deficit al acestei vitamine.

Vitamina D în sarcină și IQ-ul copilului- concluziile unui studiu

Un studiu recent, publicat în The Journal of Nutrition, s-a bazat pe analizarea nivelului vitaminei D al unui grup de femei însărcinate (de culoare și albe) din SUA pentru a se putea vedea care este impactul acestui nutrient asupra nivelului de inteligență al copiilor.

S-a plecat de la premisa potrivit căreia femeile de culoare sunt mai predispuse deficitului de vitamina D întrucât cantitățile mai mari de melanină din pielea închisă reduc din sinteza vitaminei D în piele în urma expunerii la soare. De aceea, coordonatoarea studiului a afirmat că aproximativ 80% dintre femeile însărcinate de culoare din SUA ar putea avea deficit de vitamina D. În rândul participantelor la studiu, la 46% dintre ele era prezent deficitul vitaminei, nivelul acesteia fiind mai redus la femeile însărcinate de culoare, prin comparație cu cel al femeilor albe. Acestea fuseseră implicate într-o cercetare anterioară, derulată începând cu 2006, iar după aceea specialiștii au adunat informații de la ele, timp de mai mulți ani, referitoare la starea de sănătate și la dezvoltarea copiilor lor.

După ce s-au colectat date legate de dezvoltarea cognitivă a copiilor, mai exact de nivelul de inteligență al acestora, s-a putut definitiva următoarea concluzie: la vârsta de 4-6 ani, copiii femeilor care avuseseră niveluri normale ale vitaminei D în sarcină aveau IQ-ul mai ridicat decât aceia ai femeilor care manifestaseră deficit.

Coordonatoarea studiului a formulat următoarele puncte de vedere:

  • Deficitul de vitamina D este frecvent în rândul femeilor însărcinate
  • Este dificil să se asigure necesarul zilnic de vitamina D (pentru o persoană adultă, acesta ar trebui să fie de 600 UI) doar prin adoptarea unei diete care să includă și alimente ce o conțin (cum ar fi peștele, ouăle, lactatele etc.) și prin expunerea la soare- În aceste condiții, se recomandă și administrarea de suplimente alimentare pe bază de vitamina D
  • Femeile însărcinate au nevoie de suplimente cu vitamina D (vitaminele prenatale nu asigură de obicei suficientă vitamină D)
  • Pentru a se preveni deficitul sever de vitamina D în sarcină, femeile predispuse la el (inclusiv cele de culoare) ar trebui monitorizate cu mare atenție pe parcursul acestei perioade

mama-ce-este-fericita-uitandu-se-la-bebelusul-ei-care-se-joaca

Deficitul de vitamina D în sarcină- posibile cauze

Printre motivele care pot duce la un deficit de vitamina D în această perioadă specială se numără:

  • Un consum insuficient de alimente ce sunt sursă de vitamina D (este o problemă frecventă mai ales în rândul celor care adoptă o dietă vegetariană)
  • Pielea închisă la culoare a mamei (o cantitate mare de melanină interferează cu sinteza optimă a vitaminei D la nivelul pielii)
  • Expunerea inconstantă la lumina soarelui
  • Excesul ponderal - De exemplu, la persoanele obeze, celulele adipoase alterează sinteza și circulația optimă a vitaminei D
  • Prezența unor maladii renale severe (în aceste condiții, rinichii nu au capacitatea necesară pentru a converti vitamina D în forma ei activă)
  • Afecțiuni digestive care împiedică o absorbție normală a vitaminei D la nivelul intestinului (bolile inflamatorii intestinale de pildă)
  • Disfuncționalități ale glandelor paratiroide (în această situație, ele nu mai pot stimula sinteza de 1 alfa- hidroxilază renală, urmată de creșterea producției de vitamina D din organism)

Cum previi deficitul de vitamina D în sarcină

Consumul alimentelor ce conțin vitamina D

O alimentație echilibrată este o soluție la îndemână pentru a-ți asigura o parte din necesarul zilnic al acestei vitamine. Printre cele mai importante surse de vitamina D se află:

  • Peștele și uleiul de pește
  • Ouăle
  • Produsele lactate
  • Ciupercile
  • Alimentele fortificate (de exemplu, sucul de portocale, laptele, cerealele etc.)- Ai grijă și citește cu mare atenție indicațiile de pe ambalajul acestor produse pentru ca nu cumva în compoziția lor să intre zaharuri sau diferiți conservanți!

Citește și: Cele mai bune surse de vitamina D! Iată ce trebuie să consumi zilnic

Administrarea de suplimente alimentare

În baza mai multor studii actualizate și revizuite, s-a constatat că, pentru a se evita cât mai mult apariția unor complicații atât pentru mame (cum ar fi preeclampsia sau nașterea prematură), cât și pentru bebeluși (precum dezvoltare deficitară a oaselor și predispoziția spre astm și infecții respiratorii), este necesar ca suplimentele cu vitamina D să înceapă să fie luate de către femei încă din perioada de preconcepție, continuându-se și pe parcursul sarcinii.

Cu toate acestea, hipervitaminoza de vitamina D, ce apare dacă se face exces de suplimente alimentare (peste 4000 UI administrate zilnic), poate duce la acumularea excesivă de calciu în organism (hipercalcemie), ce are efecte nedorite precum: urinare frecventă, stare de slăbiciune, grețuri și vărsături. Mai mult decât atât, prea multă vitamina D poate să genereze dureri osoase și probleme renale, cu precădere apariția calculilor.

În același timp, suplimentele cu vitamina D pot interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi: antiacidele, diureticele, etc. Cu atât mai mult cu cât ești însărcinată, consultă-te neapărat cu un medic întrucât numai acesta îți poate recomanda vitamina D, ținând cont și de starea ta de sănătate, de eventualele tratamente pe care le urmezi.

Vitoral-D-Spray-cu-pulverizare-orala-pentru-adultiPrintre suplimentele alimentare cu vitamina D spre care te poți orienta cu încredere și în perioada sarcinii se află  Vitoral D- Spray cu Pulverizare Orală pentru Adulți (disponibil în cadrul vitoral.ro). Motivele pentru care merită să îl alegi sunt:

  • Conține și vitamina K2, extrem de utilă organismului întrucât contribuie la păstrarea sănătății sistemului osos și stimulează coagularea normală a sângelui
  • Grație compoziției sale, suplimentul alimentar aduce beneficii enorme pentru sănătate, cum ar fi: contribuie la absorbția eficientă a calciului și a fosforului, menținerea nivelurilor normale de calciu, favorizează un sistem imunitar puternic, păstrează sănătatea dinților și a sistemului muscular, susține procesul de diviziune celulară
  • În produs nu se regăsesc coloranți artificiali, gluten, grăsimi, sare, drojdie, fiind adecvat și dacă te confrunți cu diabet, cu boala celiacă sau dacă urmezi o dietă vegetariană

În general, se recomandă ca spray-ul să se administreze în felul următor: câte 1 puf pe zi. Cu toate acestea, în sarcină, pentru a nu te supune niciunui risc, pentru a nu-i face niciun rău fătului, se impune să stai neapărat de vorbă cu un medic înainte de a utiliza produsul, în condițiile în care doar acesta poate decide dacă este într-adevăr necesar să folosești un supliment alimentar cu vitamina D și, dacă ai nevoie, va stabili care este doza optimă pentru tine și pentru cât timp vei urma tratamentul.

Cât privește expunerea la soare pentru a-ți asigura un nivel normal al vitaminei D în organism, specialiștii consideră că aceasta este benefică, dar trebuie neapărat să ții cont de următorul aspect: în timpul sarcinii, pielea ta este mai sensibilă și de aceea se poate arde mai ușor. Mai mult decât atât, în contextul transformărilor hormonale, este foarte posibil să te confrunți cu o hiperpigmentare. Astfel, pe fondul creșterii nivelului de estrogen, dar și a progesteronului și a hormonului melanocito-stimulant, pe față sau pe corp vor apărea pete neregulate, de culoare mai închisă. De pildă, pe față va fi vorba de așa-numita melasmă, iar în zona abdomenului, mai jos de buric, poată să apară „linea nigra”. În aceste condiții, se recomandă să eviți expunerea directă la soare și să recurgi la protecția solară.

În același timp, cercetări recente au adus în atenție faptul că expunerea constantă la lumina soarelui nu este suficientă pentru a asigura niveluri normale ale vitaminei D în sarcină, în condițiile în care unii dintre cei mai semnificativi factori ce duc la deficitul acestei vitamine sunt: culoarea pielii, rasa și obiceiurile vestimentare (cât de mult sunt acoperite părțile corpului când se vine în contact cu lumina soarelui).

Concluziile acestora au fost prezentate în cadrul „Congresului European de Endocrinologie de la Dublin”, după ce s-a realizat un studiu coordonat de oameni de știință greci. Aceștia au analizat 2649 femei însărcinate și 1802 nou-născuți. Pentru a se vedea dacă expunerea la soare ajută într-adevăr la asigurarea necesarului de vitamina D în sarcină s-a ținut cont de următoarele aspecte: rasa, tipul de piele, greutatea corporală, stadiul sarcinii, timpul petrecut la soare, nivelul de vitamina D din organismul mamelor de la un anumit moment, perioada din an în care s-au născut copiii, dacă mamele au fost fumătoare, dacă au existat complicații în sarcină sau la naștere.
Coordonatoarea studiului a afirmat că este esențial ca deficitul de vitamina D să fie prevenit în sarcină, întrucât poate genera efecte negative atât pentru mame, cât și pentru copii.

Citește și: Bebelușul alăptat are nevoie de vitamina D?

Surse: academic.oup.com, babycenter.com, rcog.org.uk, mayoclinic.org, sciencedaily.com, webmd.com

Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, vitoral.ro

Articolul urmator
Nivelul optim de umiditate în casa: ce trebuie să știi
Nivelul optim de umiditate în casa: ce trebuie să știi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Arhetipul mamei devoratoare: ce este și cum influențează copilul
    Arhetipul mamei devoratoare: ce este și cum influențează copilul

    Ai auzit vreodată de mama „devoratoare”? Se pare că acesta este un arhetip feminin în care mamele se regăsesc adesea. Citește mai jos despre acest subiect fascinant.

    Studiu: stilul de parenting ostil influențează apariția problemelor mintale la copii
    Studiu: stilul de parenting ostil influențează apariția problemelor mintale la copii

    Atunci când vine vorba despre parenting, nu există o singură metodă care să funcționeze la fiecare familie. Mai mult, pa parcurs, părinții își mai schimbă stilul de...

    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund
    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund

    Copiii ai căror mame au consumat cofeină în timpul sarcinii s-au dovedit a fi, în medie, mai scunzi decât copiii femeilor care nu au consumat cofeină în timpul...

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    De ce în camera copilului, la culcare, trebuie să fie întuneric. Un studiu explică
    De ce în camera copilului, la culcare, trebuie să fie întuneric. Un studiu explică

    Lumina are un impact puternic asupra stării noastre de sănătate, influențând puternic ritmurile noastre circadiene și reglând tiparele noastre de somn, precum și alte...

    Studiu: tonul vocii profesorilor poate avea efecte negative asupra dezvoltării copilului
    Studiu: tonul vocii profesorilor poate avea efecte negative asupra dezvoltării copilului

    Fiecare dintre noi își aduce aminte atât de vocea blândă a cadrelor didactice pe care le-am avut pe parcursul anilor de școală, cât și de tonalitatea mai dură...

    © 2024 Qbebe