Informații despre febră la copii
Aproape toți copiii se confruntă la un moment dat cu febră, iar părinții nu știu de cele mai multe ori când trebuie să se îngrijoreze cu adevărat. Astfel, trebuie să aflați că este normal să existe niște variații în temperatura corpului, prin urmare nu există o valoare standard pentru a defini această problemă. În general sunt desemnate drept febră următoarele valori: temperatură rectală peste de 38 grade Celsius, temperatură orală peste 37,8 grade Celsius, temperatură axilară peste 37,2 grade Celsius, temperatură timpanică peste 38 grade Celsius, temperatură a frunții peste 38 grade Celsius. Anumite evaluări ale temperaturii sunt mai ușor de efectuat comparativ cu altele (de exemplu, cele rectale sau orale), însă sunt mai puțin precise și necesită confirmare în cazul anumitor copii.
Citește și: Ce facem cand bebelusul are febra?
Cauze pentru febră la copii
Infecția este cea mai des întâlnită cauză pentru febră la copii, în această categorie încadrându-se afecțiuni de tip viral și bacterian, precum răceală, gripă, gastroenterită, infecții ale urechii, crup, scarlatină, bronșiolită și infecții de tract urinar. Nu a fost demonstrat științific încă dacă erupția dentară poate cauza febră la copii. Uneori îmbrăcatul/învelitul excesiv copilului cu vârsta mai mică de 3 luni poate crește ușor temperatura corpului. De asemenea, și anumite vaccinuri pot cauza febră, momentul apariției acesteia variind de la un copil la altul. Alte cauze pentru febră: medicamente, substanțe ilicite, expunerea exagerată la căldură, alergii, boli inflamatorii precum artrita reumatoidă juvenilă.Când este necesar tratamentul febrei la copii
Febra poate juca un rol important în combarea infecției, însă poate conduce și la un disconfort. Nivelul la care ajunge temperatura corporală la copil nu reprezintă întotdeauna cel mai potrivit indicator cu privire la instituirea unui tratament sau la o consultație medicală. Mai importante sunt aspectul și comportamentul copilului. Astfel, febra este de obicei însoțită și de alte simptome, unele dintre ele necesitând evaluare din partea unui specialist.
În marea majoritate a situațiilor un copil cu febră poate fi monitorizat și/sau tratat la domiciliu. Iată câteva sfaturi cu privire la momentul în care îngrijirea de acasă nu mai este suficientă:
- Se impune un consult medical dacă: copilul are mai puțin de 3 luni și o temperatură rectală de minim 38 grade Celsius (indiferent de aspectul copilului), copilul cu vârsta 3 luni-3 ani care are o temperatură rectală de peste 38 grade Celsius timp de mai mult de 3 zile sau care pare bolnav (agitat, lipicios, refuză să consume lichide), copilul cu vârsta 3-36 luni care are o temperatură rectală de peste 38,9 grade Celsius, copilul de orice vârsta a cărui temperatură orală/rectală/timpanică/pe frunte depășește 40 grade Celsius (temperatura axilară peste 39,4 grade Celsius), copilul de orice vârstă care prezintă convulsii (apar de obicei la febră de peste 38 grade Celsius), copilul de orice vârstă care a avut mai multe episoade febrile timp de mai mult de 7 luni (chiar dacă febră nu a durat mai mult de câteva ore), copilul de orice vârstă care are febră și o afecțiune medicală cronică (boală cardiacă, cancer, lupus, siclemie), copilul care are febră și o iritație a pielii.
- Se impune tratament medical în situația în care copilul suferă de o problemă de sănătate subiacentă, inclusiv boală a inimii, a plămânilor, a creierului sau a sistemului nervos. În cazul copiilor care s-au confruntat în trecut cu convulsii febrile, tratamentul febrei nu ajută de obicei la prevenirea acestora, însă constituie o precauție logică.
- Tratamentul nu este necesar. În marea majoritate a cazurilor nu trebuie să tratați copilul. Un copil cu vârsta peste 3 luni și care are o temperatură peste 38,9 grade Celsius, care pare sănătos și se comportă normal nu necesită vreun tratament. Pentru orice caz în care părinții nu sunt siguri dacă tratamentul se impune sau nu, trebuie contactat medicul.
Aceste diferențieri pe categorii de vârstă se impun deoarece sistemul imunitar nu este complet dezvoltat, iar copilul este vulnerabil la infecții potențial fatale, precum meningită bacteriană și pneumonie, în care febra reprezintă singurul simptom.
Opțiuni de tratament pentru febră
Cea mai eficientă modalitate de tratament este de a apela la un medicament cum ar fi acetaminofen sau ibuprofen. Ambele pot reduce disconfortul resimțit de copil și pot scădea temperatura corporală cu 1-1,5 grade Celsius (în realitate nu o vindecă, doar o maschează). Aspirina nu trebuie niciodată administrată unui copil sub 18 ani deoarece poate cauza apariția unei afecțiuni potențial fatale, sindromul Reye. Acetaminofenul poate fi oferit la interval de 4-6 ore, însă nu mai des de 5 ori în 24 ore și necesită aprobare prealabilă din partea medicului pentru copiii mai mici de 3 luni (dozajul se calculează în funcție de greutatea copilului și nu de vârstă). Ibuprofenul poate fi administrat la fiecare 6 ore; nu trebuie folosit pentru copii mai mici de 6 luni, iar dozajul se calculează tot în funcție de greutatea corporală. Medicamentele menționate trebuie utilizate doar în caz de nevoie; se recomandă întreruperea administrării odată ce dispar simptomele.
Tratamentul medicamentos pe bază de ibuprofen sau acetaminofren necesită și un suport nutrivit, pe baza de vitamine și minerale. Astfel de suplimente alimentare necesare în lupta cu infecțiile sunt WELLKid Baby sirop și WELLKid Smart masticabile.
|
Este important să oferiți celor mici și o cantitate sporită de lichide, pentru a preveni riscul de deshidratare (din cauza temperaturii corporale crescute), cum ar fi lapte (matern, formulă sau de vacă, în funcție de vârsta copilului) sau apă; copiii mai mari pot consuma și supă. În situația în care copiii refuză lichidele mai multe ore, trebuie să apelați de urgență la medic. Nu îi forțați să mănânce și permiteți-le să se odihnească (febra determină de obicei oboseală și durere generală a corpului). Copiii se pot întoarce în colectivitate la 24 ore după ce temperatura corpului revine la normal. Nu se recomandă băile fierbinți și nici frecțiile cu alcool sanitar. Pot avea efect băile călduțe sau înfășurarea în cârpe ude, însă nu băile foarte reci sau cu gheață.
Copilul trebuie consultat de urgență dacă: s-a instalat deshidratarea, are durere la nivelul urechii, durere la urinare, durere abdominală gravă, apare o convulsie, este prezentă o iritație a pielii, își pierde conștiența, respirația este superficială/rapidă/dificilă, copilul este mai mic de 2 luni, are o durere de cap care nu dispare, copilul vomită continuu, plânge inconsolabil, nu se poate trezi, are limba/buzele/unghiile albăstrui, are gâtul înțepenit, copilul suferă de o afecțiune complexă sau urmează un tratament cronic.
Surse:
www.parents.com; www.emedicinehealth.com; www.uptodate.com