Ce este vulvodinia și cum o tratezi rapid

Ce este vulvodinia și cum o tratezi rapid

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Vulvodinia este o afecțiune ce nu are cauze cunoscute și care poate să dureze timp de mai multe luni. Din articolul de mai jos vei afla ce reprezintă aceasta, care sunt posibilele motive pentru care apare, precum și ce ai putea face pentru a putea să o ții cât mai bine sub control. Nu neglija sub nicio formă consultul ginecologic și ține cont cu strictețe de sfaturile medicului, astfel încât să poți să-ți redobândești cât mai repede starea de bine.

Ce este vulvodinia?

Vulvodinia se referă la o durere cronică în zona vulvei. De regulă durează mai mult de 3 luni și nu are cauze bine determinate.

De câte tipuri este vulvodinia?

Această afecțiune este de două feluri, în funcție de localizarea durerii:

  • Vulvodinia localizată- Apare când este vorba despre durerea prezentă doar într-o singură parte a vulvei. În cazul în care aceasta este în zona vestibulului (țesutul ce înconjoară deschiderea vaginului), atunci diagnosticul va fi de vestibulodinie
  • Vulvodinia generalizată- Survine când durerea nu are o anumită localizare, fiind spontană și relativ constantă. Cu toate acestea, există și anumite perioade în care aceasta se diminuează

De ce apare vulvodinia

Așa cum s-a menționat deja, nu se poate numi o cauză preciză care declanșează vulvodinia, dar există numeroase posibile cauze ce duc la apariția ei. Printre acestea se numără:

  • Femeie ce si-a ridicat putin rochia intrucat resimte disconfort in zona intimaLezarea sau iritarea nervilor aflați în zona vulvară
  • Infecții vaginale mai vechi
  • Spasme musculare sau slăbirea zonei pelviene
  • Un răspuns anormal al diferitelor celule din regiunea vulvei la factori externi precum o infecție sau o traumă
  • O predispoziție genetică spre inflamarea cronică vestibulară, ceea ce duce la o amplificare a durerilor cronice sau la incapacitatea de a combate așa cum trebuie o infecție
  • Alergii sau iritații după venirea în contact cu diferite substanțe chimice, iritante
  • Hipersensibilitatea la infecții fungice
  • Transformări hormonale
  • Un istoric de abuz sexual
  • Utilizarea frecventă a antibioticelor

Simptomele vulvodiniei

Principala manifestare a vulvodiniei este durerea din zona genitală, ce poate fi caracterizată în mai multe feluri, precum:

  • Arsură
  • Înțepătură
  • Durere în timpul actului sexual
  • Durere pulsatilă
  • Mâncărime

Durerile pot fi constante sau ocazionale, mai frecvente dacă zona sensibilă este atinsă. Ele pot fi resimțite fie într-o singură parte a vulvei, fie în toată zona vulvară. De asemenea, când survin durerile este posibil ca țesutul vulvar să fie ușor inflamat. În cele mai multe cazuri însă acesta are un aspect normal, în ciuda disconfortului resimțit.

Posibile complicații

De pildă, întrucât durerile generate de vulvodinie te pot determina să nu mai dorești să te implici în activități sexuale, se ajunge la probleme emoționale. Uneori, teama de activități sexuale se poate concretiza prin apariția de spasme ale mușhilor din jurul vaginului (vaginism). În același timp, din cauza unei vulvodinii te poți confrunta cu:

  • Stări de anxietate
  • Depresie
  • Tulburări de somn
  • O imagine alterată despre propriul corp
  • Scăderea stimei de sine
  • Diminuarea calității vieții

Diagnostic

Înainte de a pune un diagnostic, medicul îți va cere informații referitoare la un istoric al afecțiunilor din zona intimă, te va întreba dacă te confrunți cu disfuncții sexuale sau dacă ai suferit vreo intervenție chirurgicală în zona genitală. În plus, vei avea parte de:

  • Un examen pelvian- Este necesar pentru a putea fi detectate inclusiv semnele unei infecții. Dacă nu apare niciun semn evident de infecție, medicul poate decide să ia o probă de celule din zona vaginului pentru a vedea dacă nu cumva este vorba despre o infecție mai profundă (cum ar fi una fungică sau o vaginoză bacteriană)
  • Un test pentru a se vedea cum simți durerea- În acest scop, se va recurge la o bucățică de vată umezită, cu care va fi atinsă delicat zona vulvei, pentru a se detecta eventualele puncte dureroase
  • Pentru un diagnostic cât mai precis, se poate recurge și la o biopsie a țesutului vulvar

Cum se poate trata vulvodinia

Înainte de a ajunge la medic, ia în calcul următorul aspect: tratamentul prescris poate să nu funcționeze bine de prima dată. De asemenea, poate fi necesar să ți se aplice o combinație de mai multe tratamente. Poate să dureze o anumită perioadă până se va găsi cea mai bună soluție pentru tine, așa cum va fi nevoie de timp și pentru a simți o ameliorare consistentă a simptomelor neplăcute generate de vulvodinie.

Printre posibilele tratamente destinate vulvodiniei se numără:

  • Aplicarea unui anestezic local- De pildă, un unguent pe bază de lidocaină poate să reducă semnificativ durerea. Uneori, medicul poate să-ți recomande să-l aplici cam cu 30 de minute înainte de a desfășura activități sexuale pentru a nu resimți disconfort
  • Administrarea de medicamente pe cale orală- Anumite antidepresive, medicamente cu steroizi sau medicamentele destinate tratării convulsiilor pot fi de ajutor în anumite situații. Totodată, medicamente antihistaminice pot fi de folos dacă ai și mâncărimi
  • Terapia dedicată zonei pelviene- Presupune efectuarea de exerciții speciale pentru relaxarea mușhilor din zona pelviană, astfel încât să dispară din tensiunile ce pot genera durerile din vulvodinie
  • Terapia numită „biofeedback”- Implică să înveți cum să-ți relaxezi singură zona pelvisului și să controlezi modul în care corpul răspunde simptomelor neplăcute provocate de vulvodinie
  • Blocarea nervilor- În situația în care durerile sunt greu de suportat și alte terapii nu au dat rezultate, medicul poate să recurgă la injecții locale care să blocheze nervii din zona vulvară
  • Intervenția chirurgicală- Reprezintă ultima soluție și este mai eficientă în cazul unei vulvodinii localizate (se poate îndepărta din țesutul care este cel mai dureros)

Femeie ce are in mana o acadea si poarta slip roz

Soluții de gestionare a vulvodiniei

Următoarele măsuri nu numai că te vor ajuta să-ți ameliorezi cât mai repede simptomele dezagreabile aduse de vulvodinie, dar pot fi utile și pentru a preveni această afecțiune. Iată ce demersuri poți efectua acasă:

Ai mare grijă și ocolește produsele ce pot irita țesutul sensibil al vulvei

De exemplu, evită săpunurile și gelurile de duș obișnuite, anumiți detergenți, nu aplica balsam de rufe obișnuit pentru lenjeria ta intimă.

În general, este bine să nu apelezi la niciun produs de îngrijire/de igienă ce conține coloranți artificiali, conservanți sau arome artificiale, întrucât acestea vor irita și vor sensibiliza excesiv țesutul vulvar. Inclusiv hârtia igienică cu diverse parfumuri nu este recomandată pentru că și ea irită mai mult decât îți imaginezi.

Bazează-te pe produse de igienă intimă cu ingrediente cât mai naturale și mai blânde

Spuma concentrata bio activa Multi-Gyn FemiwashPrintre acestea se numără și spuma concentrată bioactivă Multi-Gyn FemiWash, disponibilă în cadrul magazinului online magazinvavianpharma.ro. Aceasta este lipsită de săpun, de conservanți, de parfum, fiind adecvată inclusiv în sarcină sau în perioada de alăptare.

Având în compoziție complexul unic 2QR (ce împiedică aderarea bacteriilor la țesutul vaginal) și acidul lactic (ce stimulează formarea și menținerea acidității vaginale, îmbunătățind starea florei vaginale), produsul este numai bun pentru sănătatea zonei intime întrucât:

  • Protejează și menține sănătatea țesutului vaginal
  • Previne apariția disconfortului vaginal (manifestat prin mâncărimi, iritații, inflamații)
  • Curăță delicat, fără să afecteze pielea din zona intimă
  • Îngrijește inclusiv pielea foarte uscată și sensibilă

Poată doar lenjerie intimă din materiale cât mai naturale

Lenjeria intimă din materiale sintetice nu permite pielii să respire, ceea ce duce la supraîncălzire, iritații și disconfort. În schimb, materialele mai naturale lasă aerul să circule și astfel nu se va ajunge la umezeală și căldură excesivă favorabile iritațiilor și infecțiiilor.

Nu purta lenjerie intimă prea strânsă

Lenjeria ce nu este deloc lejeră blochează circulația normală a fluxului de aer în zona intimă și se va ajunge la un exces de umezeală și căldură ce declanșează iritații în zona vulvei.

Evită apa prea fierbinte

Îmbăierea în apă fierbinte poate să amplifice disconfortul și mâncărimile care survin în cazul unei vulvodinii.

Menține-ți vulva curată și uscată

Spală cu delicatețe zona vulvei cu apă curată și tamponează-te ușor. După aceea este bine să utilizezi un produs special pentru igiena intimă, din ingrediente care să aibă grijă de țesutul vulvar.

Când ai dureri, ocolește activitățile care pun presiune asupra vulvei

Spre exemplu, echitația sau mersul pe bicicletă ar trebui evitate în cazul în care resimți disconfort în zona vulvei.

Folosește absorbante/tampoane din bumbac 100%

În acest fel, vei preveni iritațiile ce pot amplifica mai mult simptomele nedorite ale vulvodiniei.

Apelează la lubrifianți înainte de implicarea în activități sexuale

Pentru a nu resimți disconfort, este indicat să folosești un produs ce nu conține alcool, arome sau compuși ce generează încălzire sau, dimpotrivă, senzația de răcorire.

Fugi de alimentele care determină urina să fie mai iritantă decât în mod normal

Ca să nu amplifici iritația vulvară, este bine ca în zilele în care vulvodinia creează disconfort să excluzi din meniu alimente ce pot face urina mai iritantă. Printre acestea se regăsesc: ciocolata, nucile, fructele de pădure, fasolea, legumele cu frunze verzi etc.

Scapă cât mai repede de hainele sau de lenjeria intimă care sunt ude

Fie că este vorba despre lenjeria intimă și hainele cu care ai fost la sală, fie că este vorba despre costumul de baie, acestea ar trebui îndepărtate cât mai rapid, în condițiile în care umezeala excesivă crește riscul de infecții în zona genitală.

Surse: mayoclinic.org, nva.org, webmd.com

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com

Articolul urmator
Igiena somnului: ce înseamnă și de ce este importantă?
Igiena somnului: ce înseamnă și de ce este importantă?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sevrajul nicotinic: ce este și cum îl tratezi
    Sevrajul nicotinic: ce este și cum îl tratezi

    Abandonarea obiceiului de a fuma reprezintă o adevărată provocare, în condițiile în care este vorba, de fapt, despre renunțarea la nicotină. Această substanță provoacă...

    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi
    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi

    Există multe motive pentru care apar pete roșii pe piele la copii. De cele mai multe ori, acestea nu reprezintă motive serioase de îngrijorare, însă pot ascunde si afecțiuni...

    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi
    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi

    Durerile de cap pot interveni la orice vârstă și, în anumite cazuri, sunt însoțite și de alte manifestări neplăcute. Printre astfel de manifestări se regăsește și...

    Trucul simplu prin care poți găsi rapid copilul în mulțime
    Trucul simplu prin care poți găsi rapid copilul în mulțime

    Pierderea copilului în mulțime este unul dintre cele mai mari coșmaruri pe care le poate avea un părinte. Din păcate, nu e nevoie de mai mult de o secundă de neatenție, pentru ca...

    13 metode de a scădea tensiunea arterială rapid
    13 metode de a scădea tensiunea arterială rapid

    Printre indicatorii stării tale de sănătate se regăsește și tensiunea arterială, iar stilul de viață joacă un rol esențial în menținerea ei în limite normale. Dacă...

    Dragi părinți, nu este sfârșitul lumii dacă cel mic ia păduchi! I se poate întâmpla oricui, adult sau copil, important este să știm cum tratăm problema
    Dragi părinți, nu este sfârșitul lumii dacă cel mic ia păduchi! I se poate întâmpla oricui, adult sau copil, important este să știm cum tratăm problema

    Pe cât de mici și aparent inofensive, pe atât de „temute” sunt aceste mici insecte care provoacă mâncărimi puternice și rușine purtătorilor. Până...

    Cum vorbim cu copilul despre rasism. Ce este important să știe din primii ani de viață
    Cum vorbim cu copilul despre rasism. Ce este important să știe din primii ani de viață

    De cele mai multe ori, subiectul rasismului nu e unul care ne face să ne simțim inconfortabil. Pe de-o parte, poate nu îl înțelegem în întregime, iar pe de altă...

    Ce este discalculia și cum îți poate afecta copilul?
    Ce este discalculia și cum îți poate afecta copilul?

    Discalculia este o tulburare de învățare care impune probleme cu privire la capacitatea unei persoane de a înțelege și de a efectua calcule matematice. Așa cum dislexia...

    © 2024 Qbebe