Candidoza vaginală: simptome şi tratament

Candidoza vaginală: simptome şi tratament

Corina Naftanaila

Candidoza vaginală este o problemă comună, întâmpinată de doamnele şi domnişoarele de toate vârstele. Este des întâlnită, dar destul de neplăcută, fapt pentru care trebuie tratată cât mai repede. Află cum se manifestă candidoza şi ce poţi face pentru a o trata!

Candidoza vaginală este cauzată de înmulţirea excesivă a ciupercii Candida Albicans. Este o afecţiune întâlnită la 75% dintre femei, cel puţin o dată în viaţă. Apare de regulă după perioada menstruală şi atunci când echilibrul florei intestinale este perturbat. Iată care sunt factorii care pot influenţa apariţia candidozei:

- antibioticele - indiferent pentru ce afecţiune sunt administrate, acestea pot afecta bacteriile prietenoase din vagin, lăsând loc ciupercilor să se dezvolte în voie;
- steroizii şi contraceptivele cu un conţinut ridicat de estrogen;
- lenjeria intimă strâmtă sau din mătase;
- produsele de igienă intimă dure;
- greutatea supraponderală;
- diabetul zaharat;
- sarcina.

candidoza vaginala

Sfatul specialistului

 Candidoza vaginală este un subiect comun, dar nu trebuie ignorat sau tratat necorespunzător. Doamna doctor Cătălina Bicoi este medic specialist în obstetrică-ginecologie al Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara. Aceasta a împărtăşit câteva cunoştinţe din experienţa ei în astfel de probleme feminine.
"Candidoza vaginală reprezintă principalul motiv pentru care pacientele se prezintă în serviciul nostru de ginecologie. Este o infecţie des întâlnită la femei, atât în perioada reproductivă cât şi în menopauză.
În mod obişnuit este produsă de Candida Albicans (tulpină de Candida ce poate fi găsită în vaginul pacientelor asimptomatice). Această tulpină face parte din flora nepatogenă, saprofită şi poate fi găsită în mod normal la nivelul cavităţii bucale, rectului şi vaginului. Există şi alte tulpini de Candida responsabile pentru candidoza vaginală"
, a declarat specialista.

Simptome ale candidozei vaginale

Cele mai comune semne ale acestei afecţiuni sunt scurgerile vaginale şi senzaţia de mâncărime. Alături de aceastea pot apărea o altă serie de simptome, care de cele mai multe ori aduc şi stări de disconfort fizic şi psihic.

Scurgerile vaginale pot fi de diferite culori, textură şi miros. Dacă unele reprezentante ale sexului frumos pot avea parte de scurgeri lichide albe, altele pot avea parte de unele cu miros şi culoare neplăcută. Iată care sunt celelalte simptome ale cadidozei vaginale, care trebuie să te trimită în foarte scurt timp la medicul tău ginecolog:

- mâncărime vaginală şi a ţesuturilor din jur;
- durere în timpul actului sexual;
- durere sau senzaţie de arsură la urinat;
- roşeaţă şi umflătură la nivelul vulvei.

Datorită acestor simptome destul de evidente, diagnosticarea candidozei vaginale se va face destul de uşor. Tot ce trebuie să faci este să te prezinţi la medicul specialist. Acesta va încerca să afle dacă există antecedente ale afecţiunii într-o altă perioadă din viaţa ta şi dacă urmezi un anumit tratament medicamentos care ar putea influenţa apariţia bolii. De aici, până la diagnosticul exact este doar un pas, şi anume, acela al prelevării secreţiei vaginale pentru analiza de laborator.

bacterii vaginale

"Diagnosticul poate fi pus anamnestic, clinic şi pe baza examenului citobacteriologic al scurgerii vaginale, în asociere cu efectuarea testului screening Babeş-Papanicolaou. În cazuri recurente se recomandă şi prelevarea de culturi de la nivelul colului uterin cu antifungigramă, pentru un tratament exact, ţintit", a completat medicul. 

Tratamentul candidozei vaginale

Trebuie să ştii că nu este indicat să începi tratarea candidozei vaginale fără să ceri sfatul medicului. Acesta este în măsură să-ţi prescrie un tratament corespunzător, care va rezolva problema neplăcută.

Astfel, există două tipuri de tratament pentru candida vaginală. Unul este medicamentos, iar celălalt este pe bază de creme şi loţiuni locale. Printre medicamentele recomandate se numără:

- ovulele - care se introduc în vagin, asemenea tampoanelor interne;
- creme - care se aplică pe pielea de la intrarea în vagin;
- comprimante - fie sunt antifungice, fie pe bază de antibiotic acestea sunt luate pe cale orală şi înlocuiesc de cele mai multe ori alte forme de tratament.

Multi-Gyn FloraPlus Un astfel de tratament pentru candidoza vaginală se găsește și în magazinul online VavianPharma, și anume MultiGyn FloraPlus. Acesta conține 5 doze unice sub formă de tuburi, fiecare având propriul aplicator. Optimizează ph-ul vaginal și nu prezintă riscuri pentru eventuale reacții adeverse.

Astfel, prin intermediul dozelor MultiGyn FloraPlus senzațiile de mâncărime și mirosul neplăcut pot fi date uitării!

Sfaturi în tratarea candidozei vaginale
Administrează antibioticele cu iaurt din culturi vii, pentru a proteja flora intestinală.
Evită deodorantele parfumate sau loţiunile de igienă intimă.
Alege lenjerie intimă din bumbac, niciodată din mătase sau lycra, dacă vrei ca pielea ta să respire.
Evită pe cât posibil tampoanele interne.
Încearcă să introduci în alimentaţia ta mai mult usturoi, legume cu frunze verzi, mere şi pe
şte.

Surse: womenshealth.gov, webmd.com, kidshealth.org, patient.info, youngwomenshealth.org, healthgrades.com, sfatulmedicului.ro.

 vavian pharma
www.magazinvavianpharma.ro

Articolul urmator
Alergia la apă: simptome si tratament
Alergia la apă: simptome si tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament
    Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament

    Prolapsul uterin se produce în cazul în care mușchii pelvieni, țesuturile și ligamentele se întind și slăbesc până când nu mai pot susține suficient...

    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

    Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Sindromul Pandas: simptome și tratament
    Sindromul Pandas: simptome și tratament

    Infecțiile streptococice fac parte dintre problemele de sănătate des întâlnite în copilărie. Acest tip de infecții se tratează cu ajutorul antibioticelor,...

    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament
    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament

    Pneumonia este o infecție produsă de bacterii, de virusuri sau de fungi, afectând unul sau ambii plămâni. Manifestările care însoțesc pneumonia sunt fie severe, cum ar...

    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament
    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament

    Tulburarea de depersonalizare survine când, pentru un anumit interval, te simți deconectată sau detașată de propriul corp, dar și de gândurile și emoțiile tale. Cu toate...

    Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament
    Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament

    Trigliceridele sunt un tip de grăsime care se regăsesc în sânge și, alături de colesterol, reprezintă cele mai comune tipuri de lipide din organism. Când...

    © 2024 Qbebe