Fierul în organism
Unul dintre cele mai importante elemente din organismul uman este fierul, care constituie o componentă biologică esențială. Aproape două treimi din fierul corporal se găsește în hemoglobina prezentă în eritrocite sau globulele roșii. Hemoglobina este transportorul oxigenului în organism, o proteină indispensabilă vieții. 25% din fierul din corp se găsește sub formă de depozite mobilizabile, iar 15% se află în mioglobina din țesutul muscular și într-o varietate de enzime, implicate în metabolismul oxidativ și multe alte funcții celulare. Întrucât fierul are un rol atât de important, menținerea unui echilibru între preluarea sa, transport, stocare și utilizare este obligaiorie. Când acest echilibru este tulburat, apar o serie de afecțiuni mai mult sau mai puțin periculoase.
Când apare lipsa de fier
Lipsa fierului poate fi determinată de defecte la nivelul oricăreia dintre cele patru etape precizate mai sus. Astfel, anumite mutații genetice conduc la perturbarea absorbției fierului, prin dereglarea funcționarii unor proteine implicate în preluarea fierului din mediu. Ca urmare, apar tulburări congenitale de preluare a fierului, manifestate de obicei sub forma unor anemii severe. În afară de pierderile determinate de menstruație, alte tipuri de sângerări și sarcină, fierul este în general bine conservat în organism și nu se pierde cu ușurință. Menstruația excesivă este cauza cea mai comună a deficienței de fier la femei. Dieta săracă în fier este, de asemenea, o cauza frecvent întâlnită, atât la mamă cât și la copil. Deși fierul preluat din produse de origine animală (carne, pește) este mai ușor asimilat, cea mai mare cantitate de fier este, de regulă, furnizată de fructe, legume, cereale. Un număr de factori din dietă influențează absorbția fierului. Astfel, acidul ascorbic (vitamina C) facilitează preluarea fierului, în vreme ce calciul, unele proteine din lapte, anumiți acizi inhibă absorbția.
Grupe de risc pentru lipsa de fier
Grupele cu un risc înalt de deficiență de fier sunt copiii și adolescenții, precum și femeile la vârsta reproductivă, în particular femeile însărcinate. La copii, lipsa fierului este asociată cu procesele de creștere rapidă. La femeile însărcinate, creșterea placentei și a fetusului duce la carențe de fier, ca și în cazul femeilor cu menstruații foarte abundente. Analizele de laborator sunt esențiale pentru depistarea deficienței de fier, corelate și cu informații despre istoricul dietar și nutrițional. Suplimentele cu fier pot fi recomandate pentru cresterea aportului la grupele cele mai afectate.
Cele mai întâlnite și severe afecțiuni determinate de lipsa fierului
Anemia feripriva (asociată cu lipsa de fier), o condiție în care numărul de eritrocite scade sau acestea au o cantitate mai mică decât cea normală de hemoglobină. Afecțiunile măduvei spinării și rinichilor, asociate și cu o dietă săracă pot conduce la scăderea numărului de globule roșii. Astfel, anemia este mai degrabă un proces ce implică mai multe afecțiuni, decât o boală în sine. Anemia poate fi acută sau cronică. În formele cronice, simptomele evoluează mai lent, în vreme ce anemia acută poate determina simptome mai severe și mai rapide. Anemia este determinată, de obicei, de o dietă săracă în fier, posibil asociată și cu alte boli care afectează preluarea fierului: ulcerele gastrice, boli care determina sangerări oculte (cancere de colon, de rect), hemoroizi, polipi intestinali, precum și cu pierderile menstruale masive de sânge. Anumite boli inflamatorii, afecțiuni ale rinichilor, precum și sarcina sunt asociate frecvent cu anemia. Alte forme de anemie: pernicioasă, hemolitica, talasemiile, sunt asociate cu defecte de formare a globulelor roșii, precum afectarea sintezei hemoglobinei (în talasemie), lipsa maturării eritrocitare din cauza deficitului de vitamina B12 (în anemia pernicioasă sau megaloblastică) sau distrugerea exagerată a hematiilor (în cazul anemiei hemolitice). Simptomele anemiei sunt paloarea, oboseală exagerată, dificultăți de respirație, amețeală și dureri de cap, piele și păr uscate,
Palpitațiile pot fi, de asemenea, asociate cu deficiența de fier și pot apărea în anemiile severe. Întrucât transportul oxigenului este afectat în cazul lipsei de fier, inima încearcă să suplinească aportul scăzut de oxigen, ceea ce poate conduce la tahicardie, bătăi neregulate, iar, în cazuri extreme, la creșterea volumului inimii, murmur cardiac și chiar insuficiență cardiacă, dacă deficiența de fier este de lungă durata.
Întârzierea dezvoltării motorii și cognitive la copil. Lipsa de fier poate conduce la afectarea funcțiilor motorii (mișcărilor normale, mersului), precum și a funcțiilor cognitive (gândirea, procesarea). La adolescenți, lipsa fierului poate provoca afectarea memoriei și funcționării normale a creierului. Ca urmare a deficienței de fier la copil și adolescent, poate să apară o stare permanentă de slăbiciune și oboseală, asociată și cu scăderea performanțelor școlare, afectarea capacității de muncă fizică.
Afectarea funcției imunitare poate fi, de asemenea, urmarea carenței severe de fier. Lipsa de fier este asociată cu infecțiile cronice și bolile inflamatorii. Unele studii la om și animale au arătat că nutriția deficitară în fier conduce la defecte ale anumitor limfocite și ale imunității umorale.
Riscuri crescute în timpul sarcinii. Deficiența severa de fier în timpul sarcinii este asociată cu risc crescut de sepsis, de mortalitate infantilă și a mamei, precum și cu nașterea unor copii subponderali.
Prevenția deficienței de fier
Prevenția deficienței de fier se poate face:
Prin diversificarea alimentației. Se recomandă consumul de alimente bogate în fier, precum carnea roșie, fructele și legumele, mai ales cele care conțin cantități mai mari de acid ascorbic. Este recomandat, de asemenea, un consum mai scăzut de ceai negru și cafea, care inhibă absorbția de fier, precum și utilizarea unor tehnici precum germinarea (de exemplu la cereale) sau fermentarea, pentru inhibarea anumitor anti-nutrienți care împiedică absorbția fierului.
Prin administrarea de suplimente cu săruri de fier, mai ales la copiii aflați în perioade de creștere mai accentuată, la femeile însărcinate și la persoanele anemice. Feroglobin® este un astfel de supliment, cu o formulă unică ce conține o formă organică de fier, dar și zinc, cupru, acid folic, vitaminele B6 și B12. Este disponibil sub forma de capsule, sirop sau tablete efervescente si este recomandat persoanelor cu anemii, femeilor cu ciclu menstrual abundent, precum și în timpul sarcinii sau alaptării, persoanelor cu o dieta dezechilibrată și chiar copiilor peste 3 ani (sub formă de sirop).
Prin anumite procedee, precum fortificarea și biofortificarea, constând în adăugarea la hrană a unor forme solubile de fier, cum este cazul, de exemplu, la cerealele pentru copii, sau în anumite modificări genetice ale plantelor, având scopul de a crește cantitatea de fier din compoziția acestora
Surse: www.ncbi.nlm.nih.gov ; www.healthline.com; www.medicinenet.com