De ce vitamina E este importantă pentru organism
Vitamina E este un antioxidantLa fel ca și alți antioxidanți, vitamina E previne degradarea celulelor sub influența radicalilor liberi, ceea ce poate reduce riscul unor maladii grave (precum maladiile cardiace sau chiar cancerul).
Radicalii liberi sunt produși, pe de o parte, în momentul în care corpul nostru vine în contact cu razele ultraviolete, cu aerul poluat sau fumul de țigară. Pe de altă parte, ei apar când corpul nostru prelucrează hrana pentru a se produce energie.
Vitamina E are un rol esențial în funcționarea sistemului imunitar
Un studiu apărut în anul 2000 în cadrul publicației „Vitamins and Hormones" a arătat că persoanele care au lipsă de vitamina E sunt mult mai expuse riscului de a contacta diverse infecții, în condițiile în care sistemul lor imunitar nu funcționează corect. După ce au urmat însă un tratament pe bază de suplimente cu vitamina E, nu s-au mai îmbolnăvit la fel de des, pe măsură ce sistemul imunitar a reventi la parametrii normali.
De asemenea, cercetările din domeniu au arătat că vitamina E este extrem de importantă pentru persoanele ce au afecțiuni grave legate de sistemul imunitar (precum o infecție cu HIV) sau pentru vârstnici.
Vitamina E facilitează formarea globulelor roșii
Fără vitamina E, corpului nostru i-ar fi mult mai greu să formeze globulele roșii.
Vitamina E are un rol foarte important în absorbția vitaminei K
Cercetătorii din cadrul „Universității Maryland Medical Center" au ajuns la concluzia că vitamina E este esențială în absorbția vitaminei K, atât de utilă în coagularea sângelui.
Vitamina E este cea care va scădea riscul formării cheagurilor la nivelul vaselor de sânge, de aceea persoanele care urmează un tratament destinat subțierii sângelui ar trebui să evite să ia suplimente cu vitamina E, în condițiile în care aceasta poate crește riscul unor sângerări abundente.
Vitamina E este implicată în procesele prezente la nivelul celulelor
De pildă, vitamina E contribuie la diferențierea celulelor, producându-le pe cele de care are nevoie corpul, dar și la diviziunea acestora și la comunicarea dintre ele. Această comunicare este cea care va determina funcționarea corectă a corpului și refacerea țesuturilor lezate.
Care sunt sursele de vitamina E
Vitamina E face parte dintre vitaminele solubile în lipide (grăsimi). Printre cele mai bune surse de vitamina E se află alimente precum:
• nucile și semințele (cum ar fi semințele de floarea-soarelui, migdalele, arahidele, nucile obișnuite etc.)
• ouăle
• untul
• ficatul
• cerealele integrale
• măslinele
• legumele cu frunze verzi (spanacul sau broccoli de exemplu)
• diverse fructe (mango, kiwi)
• boabele de soia
De aceea ar trebui ca aceste alimente să nu lipsească sub nicio formă dintr-o dietă echilibrată.
Din ce cauze poate apărea carența vitaminei E
Cauzele pentru care organismului nostru îi poate fi greu să absoarbă vitamina E țin mai ales de prezența unor afecțiuni. De cele mai multe ori, acestea vor diminua capacitatea corpului nostru de a absorbi corect vitaminele solubile în lipide, printre care se află și vitamina E.
Printre afecțiunile ce pot periclita absorbția vitaminei E se numără:
• Afecțiunile intestinale (cum ar fi boala Crohn sau sindromul colonului iritabil)
• Pancreatita cronică
• Afecțiuni ale colecistului (ca de exemplu colecistita)
• Fibroza chistică
• Ciroza
În cazuri rare, imposibilitatea corpului de a absorbi vitamina E se leagă de o boală genetică, numită ataxie. Aceasta afectează mușchii și capacitatea de a executa mișcări coordonate, fiind mai frecventă pentru grupa de vârstă 5-15 ani.
Care este doza zilnică recomandată de vitamina E
Pentru persoanele mai mari de 14 ani, doza zilnică de vitamina E este de 15 mg. Dacă însă este vorba despre femei care alăptează, aceasta ar trebui să fie de aproximativ 19 mg.
Medicii sunt de părere că majoritatea oamenilor își pot obține necesarul zilnic de vitamina E printr-o alimentație corectă.
Dacă nu reușesc sau au diverse probleme de sănătate, medicul poate recomanda niște suplimente alimentare pe bază de vitamina E.
Nu vă administrați vitamina E fără avizul unui specialist, cu atât mai mult cu cât sunteți sub vreun tratament!
Citește și: Vitamina E in sarcina
Ce semne pot indica lipsa vitaminei E
Te îmbolnăvești mai des ca de obicei
Așa cum s-a menționat și anterior, vitamina E este foarte importantă pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar.
În momentul în care nu dispui de suficientă vitamina E, te vei îmbolnăvi mai des. Totodată, vei sesiza că îți va lua mai mult timp să te vindeci.
În schimb, vei observa o diminuarea a numărului de îmbolnăviri odată ce vei beneficia de doza optimă de vitamina E.
Ai diverse tulburări de vedere
Nu numai că lipsa vitaminei E va scădea acuitatea vizuală, dar cu timpul vei fi mai predispusă unor afecțiuni grave, precum degenerescența maculară.
Ți se pare că masa ta musculară a început să se reducă sau a devenit mai fragilă
Pentru a te bucura de o masă musculară bine conturată, specialiștii recomandă să te străduiești să beneficiezi de suficientă vitamina E. Această vitamină va facilita repararea membranelor celulare de la nivelul mușchilor, iar din acest motiv masa ta musculară se va menține mai ușor într-o formă bună.
În ceea ce privește fragilitatea masei musculare, vitamina E este cea care poate reduce semnificativ un asemenea fenomen, în condițiile în care va diminua impactul radicalilor liberi asupra celulelor din țesutul muscular.
Ai probleme de echilibru
Studiile din domeniu au arătat că lipsa de vitamina E ne poate afecta și din punct de vedere neurologic.Practic, dacă nu beneficiem de destulă vitamina E, vom avea mișcări mai puțin coordonate și vom începe să ne pierdem adesea echilibrul.
Ai probleme cu pielea, ai unghii fragile, iar părul îți cade tot mai mult
Atât pielea, cât și părul și unghiile noastre sunt vulnerabile în fața radicalilor liberi. Astfel, acestea se pot degrada cu ușurință.
Dacă ai pielea uscată, te confrunți frecvent cu tot felul de eczeme, unghiile ți se rup cu ușurință , iar părul tău are tendința să fie fragil și să îți cadă, toate acestea sunt indicii ale lipsei de vitamina E (ce are capacitatea de a diminua efectele negative ale radicalilor liberi).
Pentru ameliorarea acestor probleme, poți apela la niște suplimente alimentare speciale pentru păr, unghii și piele. Printre acestea se află și Perfectil.
Perfectil a fost creat pe baza a 35 de ani de studii din Marea Britanie și conține minerale, vitamine și combinații din plante care pot să ne asigure un păr rezistent și radiant, unghii puternice și o piele fină, elastică.
Dovada eficacității sale este și un studiu efectuat în 1998 (în Marea Britanie) pe un eșantion de femei cu vârsta medie de 35 de ani. Astfel, 84% dintre femei au simtit o ameliorare a aspectului unghiilor, 80% dintre femeile cu păr gras și degradat au sesizat și el efecte pozitive ale Perfectil, iar 91% dintre ele, cu probleme legate de pielea uscată și cu tendința de exfoliere au remarcat și ele eficiența acestui supliment alimentar.
Printre vitaminele conținute de Perfectil se numără și vitamina E, care este un antioxidant și care protejează părul, unghiile și pielea de radicalii liberi.
Te confrunți cu unele probleme la nivel cognitiv
Cercetările au demonstrat de mai multe ori faptul că un nivel normal al vitaminei E în organism va preveni declinul funcțiilor cognitive ale creierului.
În schimb, lipsa vitaminei E are un impact negativ asupra abilităților cognitive, cum ar capacitatea de învățare.
Ce se întâmplă când se ajunge la un supradozaj de vitamina E
Întrucât nu este solubilă în apă, surplusul de vitamina E nu va putea fi eliminat din corp prin intermediul urinei. De aceea, ea va ajunge să se depoziteze în organism.
Specialiștii spun că, în cazul în care s-a ajuns la surplus de vitamina E prin intermediul consumului excesiv al unor alimente ce o conțin, acest lucru nu va fi periculos pentru organism.
Dar când se va face abuz de suplimente cu vitamina E va fi dăunător organismului. De pildă, vor apărea simptome precum epuizarea sau sângerările excesive. Acest fapt va fi cu atât mai periculos cu cât este cazul să facem o intervenție chirurgicală.
Iată de ce nu trebuie să ne administrăm singuri suplimente alimentare cu vitamina E, fără ca un medic să ne pună un diagnostic și să ne prescrie un eventual tratament.
Cel mai indicat este să consulți medicul dacă vei sesiza că ai simptome precum acelea menționate mai sus.
Voi știați până acum de importanța vitaminei E pentru organismul nostru și care sunt semnele ce ne pot indica lipsa ei?
Citește și: Top 15 vitamine si minerale pentru o mama frumoasa si sanatoasa
Surse:
www.healthline.com, www.livestrong.com, www.ncbi.nlm.nih.gov, www.powerofpositivity.com