6 sfaturi care te ajută să-ți protejezi zona intimă vara

6 sfaturi care te ajută să-ți protejezi zona intimă vara

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Confortul și starea ta de bine sunt influențate de sănătatea întregului organism. În aceste condiții, sănătatea zonei intime nu este nicicând de neglijat. De aceea, de tine va depinde să ai mare grijă și de această zonă delicată pe timpul verii când, fără să-ți dai seama, te vei întâlni adesea cu situații care pot interfera cu sănătatea ei optimă (spre exemplu, vei petrece mai mult timp purtând costume de baie ude, vei transpira mai abundent, vei sta în piscine, vei veni în contact cu nisip etc.). Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi cum ar trebui să  procedezi pentru a te ocroti și din acest punct de vedere, astfel încât să eviți probleme care de care mai serioase și să te poți bucura de o vacanță cât mai liniștită.

Ai mare grijă la menținerea igienei din zona intimă

Unul dintre principalele lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a discuta despre protejarea zonei intime vara este acesta: vaginul are capacitatea de autocurățare, acest lucru fiind posibil datorită eliminării secrețiilor vaginale. Acestea sunt în mod natural acide, așa că vor menține un echilibru, împiedicându-se să se ajungă la un dezechilibru între bacteriile bune și cele rele, responsabile de apariția unor infecții precum sunt vaginozele bacteriene (ce pot fi recunoscute după senzația de arsură la urinare, după modificarea secrețiilor ce dobândesc o nuanță de gri, de verzui sau alb și după mirosul neobișnuit, ca de pește) de pildă.

lupa-deasupra-cuvantului-vaginoza-bacteriana

S-a estimat că microbiomul vaginal include peste 50 de specii de bacterii, printre cele mai importante fiind însă lactobacillii, responsabili cu păstrarea sănătății, cu prevenirea infecțiilor. Când aceste bacterii sunt în număr redus, se va ajunge la proliferarea excesivă a altor bacterii ce conduc la un dezechilibru. Printre cei mai cunoscuți factori care duc la o asemenea consecință se numără:

  • Nerespectarea unor reguli de igienă
  • Schimbări hormonale
  • Prezența menstruației
  • Nu se folosește protecția în cadrul relațiilor intime

Un dezechilibru în acest microbiom creează manifestări precum disconfort, mâncărimi, senzație de arsură, modificări ale aspectului secrețiilor, putându-se ajunge nu doar la declanșarea vaginozelor bacteriene, ci și a altor infecții (cum ar fi infecții fungice, infecții cu transmitere sexuală- ca de exemplu trichomoniaza).

Medicii ginecologi insistă asupra următoarei idei: vaginul propriu-zis (zona care conduce la cervix) nu trebuie curățat sub nicio formă, evitând dușurile vaginale și orice alte produse de curățare, în condițiile în care acestea vor deteriora echilibrul microflorei, distrugând bacteriile bune, cu atât mai mult cu cât cea mai mare parte dintre astfel de produse conțin ingrediente care pot determina iritarea unei zone atât de sensibile, mărind riscul de infecții.

În schimb, când vine vorba despre protejarea zonei intime nu doar vara, ci permanent, se recomandă curățarea delicată a zonei vulvare și a celei din preajma anusului. Spre exemplu, alături de ștergerea corectă (din față în spate), de evitarea hârtiei igienice cu arome, cu coloranți artificiali, mizează pur și simplu pe apă și pe un săpun foarte blând, în care nu se regăsesc sub nicio formă ingrediente precum coloranți, conservanți, arome artificiale. Mai întâi îl vei testa pe o suprafață mică și, dacă vei sesiza că ți-a provocat inflamație sau iritație, încetează să-l mai folosești și clătește-te din abundență cu apă.

spuma-bioactiva-Multi-Gyn-FemiWashFoarte util pentru o îngrijire adecvată a zonei intime este și un produs lipsit de parabeni, de arome, de coloranți, ce veghează totodată și la păstrarea pH-ului sănătos (sub 5). Printre acestea se regăsește și Multi-Gyn FemiWash (disponibilă în magazinul online magazinvavianpharma.ro), o spumă concentrată bioactivă (nu conține parfum, săpun, conservanți, dar în ea se află complexul 2QR, ce împiedică aderarea bacteriilor la țesutul vaginal) pentru igiena zilnică, potrivită inclusiv pentru pielea foarte sensibilă și uscată. Odată ce o vei include în rutina ta zilnică de îngrijire vei avea parte de următoarele efecte benefice:

  • Îmbunătățirea sănătății microflorei vaginale prin stimularea dezvoltării lactobacillilor
  • Prin prezența acidului lactic se va ajunge la formarea și îmbunătățirea acidității microflorei (aciditatea constituie o modalitate naturală de protejare în fața infecțiilor, întrucât microorganismele patogene nu se dezvoltă într-un mediu acid)
  • Dezinfectarea/curățarea fără ca sistemul natural de apărare să fie afectat
  • Prevenirea apariției manifestărilor ce însoțesc disconfortul (inflamații, mâncărime, iritații)

De asemenea, produsul este foarte la îndemână de folosit: tot ce vei avea de făcut va fi să aplici spuma pe zonele dorite și să te clătești apoi cu apă.

Pe cât posibil, evită transpirația excesivă

La fel ca alte zone ale corpului, zona intimă este expusă și ea transpirației, cu atât mai mult în zilele foarte calde ale verii. Întrucât prea multă umezeală nu este deloc bună pentru ea, poți lua diverse măsuri care să te ajute să mai eviți din excesul de transpirație, cum ar fi:

  • Poartă lenjerie intimă din fibre cât mai naturale- De pildă, lenjeria intimă cu mult bumbac sau in va lăsa pielea să respire și va absorbi din excesul de umezeală
  • Optează pentru îmbrăcăminte cât mai lejeră- Cel mai bine este să nu porți pantaloni mult prea strâmți, în condițiile în care se va produce mai multă fricțiune când pielea va atinge materialul respectiv. Prea multă căldură te va determina să transpiri mult, cu atât mai mult cu cât hainele nici nu sunt confecționate din materiale cu fibre naturale. Mult mai bine va fi să optezi pentru haine lejere, care să nu stea prea lipite de corp și care să fie din materiale care-i permit pielii să respire
  • Renunță la absorbantele zilnice în zilele în care știi că vei transpira mult- Medicii ginecologi spun că acestea pot fi evitate în astfel de zile, cu excepția perioadelor în care te apropii de menstruație sau când ești deja în timpul menstruației. Optează însă pentru cele confecționate din materiale cât mai naturale, ce lasă pielea să respire și schimbă-le de mai multe ori pe parcursul unei zile pentru a nu fi expusă riscului de infecție
  • Scapă cât mai rapid de lenjeria intimă/de costumul de baie udă/ud

Fie că este vorba despre îmbăierea în mare sau în piscină, fie că ai transpirat abundent după ce ai făcut o ascensiune montană sau pur și simplu te-a prins ploaia într-una dintre drumețiile tale, din cauza excesului de umezeală va crește predispoziția spre infecții în zona intimă. Mai exact, umezeala și căldura vor amplifica riscul pentru apariția infecțiilor fungice.

Având în vedere acest risc, altă preocupare pe care ar trebui să o ai pentru protejarea zonei intime pe timp de vară va fi să îndepărtezi cât mai repede excesul de umezeală. De pildă, te vei schimba de costumul de baie ud, de lenjeria intimă transpirată și vei face tot posibilul să te păstrezi curată și uscată.

femeie-in-costum-de-baie-violet-stand-pe-saltea-in-piscina

Sursă poză: pexels.com

În același timp, va fi util să ai la tine șervețele speciale pentru igiena intimă (lipsite de parabeni, de alcool, care să fie hipoalergenice). Acestea vor îndepărta germenii și mirosurile neplăcute, fără să aducă pericolul unei infecții fungice sau bacteriene.

Fii atentă unde ajunge nisipul

Nu este neapărat necesar să petreci timpul doar pe plajă pentru a veni în contact cu mult nisip. Inclusiv dacă vei face snorkeling, dacă vei înota sau dacă te vei juca în valuri, nisipul poate ajunge în cele mai diferite zone de pe corp, inclusiv în cea intimă. De aceea, este absolut necesar să te străduiești să faci un duș cât mai repede după ce știi că ai stat pe nisip sau că ai înotat în mare, în condițiile în care acesta, dacă s-a întâmplat să ajungă în zona vulvei sau chiar pe canalul vaginal, va favoriza iritații. Ideal este să te clătești bine cu apă sau să faci o baie ca să te asiguri că ai scăpat de urmele de nisip.

Ferește-te de arsurile solare și de anumite tipuri de produse destinate protecției solare

Dacă nu vei avea grijă și vei purta un slip mult prea decupat, porțiuni din zona vulvară pot fi expuse la soare fără să-ți dai seama și te poți alege cu arsuri solare și cu iritații provocate de soare și în această zonă a corpului. Cel mai ușor să le eviți este să porți un slip dintr-un material cu protecție solară UV50+, să mai stai și pe la umbră și să te hidratezi cât mai bine. În același timp, nu vei greși dacă îți vei ocroti pielea delicată cu ajutorul unor loțiuni cât mai naturale, pe bază de aloe vera.

De asemenea, medicii ginecologi îndeamnă, în vederea protejării zonei intime vara, la cât mai multă prudență și în următoarea situație: după aplicarea pe corp a loțiunii cu protecție solară. O greșeală pe care o poți face adesea  este să te atingi în zona intimă după ce ai aplicat loțiunea respectivă. Acest gest îți va fi dăunător din următoarele motive: pe de o parte, vei aduce un plus de umezeală în zonă (mai ales dacă este vorba despre un produs gras), ceea ce va favoriza proliferarea mai rapidă a microorganismelor dăunătoare și, pe de altă parte, compușii din majoritatea produselor destinate protecției solare (cum ar fi derivații din petrol, parabenii etc.) pot favoriza iritațiile pielii sensibile.

Pentru a te feri de asemenea neplăceri, este indicat să te speli foarte bine pe mâini după ce ai utilizat produse destinate protecției solare înainte ca zona intimă să fie atinsă și, preferabil, orientează-te spre acele produse cât mai naturale, lipsite de chimicale, dar care să hidrateze cât mai bine.

Îndepărtează cu grijă părul pubian

În cadrul demersurilor pe care le poți face pentru protejarea zonei intime vara se află și atenția sporită acordată eliminării părului de aici, în condițiile în care acest demers te poate scuti de creșterea riscului spre iritații și infecții în zona vulvară. Printre măsurile pe care ar trebui să le respecți în acest scop sunt și cele precum:

  • Dacă te vei epila în zona inghinală, înainte de toate trebuie să-ți exfoliezi pielea ca să îndepărtezi celulele moarte și firele de păr ce au crescut pe sub piele
  • În cazul în care te folosești de o lamă de ras, folosește una de calitate, dar nu înainte de a te asigura că zona intimă este curată
  • Firele mai lungi de păr vor fi mai întâi tunse înainte de epilarea cu lama de ras
  • Pentru epilarea cu lama se va folosi un gel/o cremă cu ingrediente cât mai blânde cu pielea, care să hidrateze (ca de exemplu unt de shea, ulei de cocos, ulei de măsline etc.)
  • Părul va fi ras în direcția de creștere a firelor de păr
  • Lama va fi folosită doar de tine
  • Vei schimba des lama pentru epilarea inghinală
  • Întrucât pielea poate fi mai inflamată dimineața, evită să te epilezi cu lama în prima parte a zilei și după epilare nu vei purta lenjerie intimă prea strâmtă sau care nu este din fibre naturale pentru a evita fricțiunea și transpirația în această zonă (care va predispune la iritații și infecții)
  • Nu folosi săpun la epilat întrucât acesta favorizează iritațiile
  • Dacă vrei să ai parte de epilare cu ceară, mai bine vei recurge la un specialist ca să fii sigură că vei evita riscul de iritații sau chiar de infecții
  • Cel mai periculos este să te epilezi în zona intimă cu ceară refolosită (aceasta poate favoriza infecții ale firelor de păr din cauza bacteriilor acumulate)- Este recomandată mai ales epilarea cu ceară de unică folosință
  • Poți să te folosești și de epilarea cu creme speciale, dar ține cont de aceste sfaturi: se va alege o cremă de calitate, cât mai delicată, cu ingrediente cât mai naturale; vei testa în prealabil crema pe o mică suprafață de piele pentru a vedea dacă nu cumva îți provoacă alergii sau iritații; crema se va aplica doar pe pielea perfect curată; vei respecta întocmai indicațiile de pe ambalaj pentru o folosire corectă; crema va fi îndepărtată clătind cu apă din abundență
  • Indiferent de metoda de epilare din zona intimă la care vei recurge, hidratează zona după epilare și nu purta lenjerie intimă și îmbrăcăminte strâmte, din materiale sintetice- Te vei orienta doar către materiale cât mai naturale, care permit pielii să respire și care vor împiedica transpirația în exces (mediul cald și umed predispune la infecții în zona intimă)

Adoptă o dietă care să conțină probiotice și prebiotice

Una dintre bacteriile ce este responsabilă în mod deosebit pentru echilibrul și sănătatea din zona intimă este Lactobacillus acidophilus. Studiile au arătat că lactobacillii contribuie la sănătatea microflorei vaginale întrucât: reglează echilibrul, îmbunătățesc nivelul de aciditate, împiedică aderarea microorganismelor dăunătoare la țesuturi.

Pentru a avea parte de lactobacilli, specialiștii recomandă consumul constant de suplimente alimentare cu probiotice, dar și de alimente care să le conțină, ca de exemplu:

  • Iaurt
  • Kefir
  • Varză murată
  • Tempeh
  • Kombucha

femeie-care-vrea-sa-se-serveasca-dintr-un-bol-alb-in-care-se-afla-iaurt-cu-cereale-si-cu-dulceata

Sursă poză: pexels.com

În privința prebioticelor, despre ele s-a observat că sunt capabile să păstreze pH-ul vaginal optim și să stimuleze proliferarea bacteriilor bune. Printre acestea se numără:

  • Sparanghelul
  • Usturoiul
  • Ceapa și prazul
  • Ovăzul
  • Cerealele integrale
  • Bananele etc.

De asemenea, pentru protejarea sănătății zonei intime în orice perioadă a anului, nu doar vara, medicii aduc în discuție un consum cât mai redus de zahăr. Explicația lor este următoarea: o infecție fungică se „hrănește” cu zahăr, care o va determina să persiste în organism. În special persoanele ce se confruntă cu infecții intime fungice ar trebui să țină cont de acest sfat și să renunțe la consumul de zahăr, orientându-se în special pe probiotice și pe un consum cât mai ridicat de fructe, de legume și de cereale integrale.

Pentru a nu te afla niciodată în pericol, te vei adresa cât mai rapid unui medic ginecolog în cazul în care vei sesiza manifestări precum:

  • Modificări ale aspectului și consistenței secrețiilor vaginale
  • Senzație de arsură la urinare
  • Dureri la urinare și/sau în timpul relațiilor intime
  • Miros neplăcut
  • Mâncărime, senzație de arsură

Surse: flo.health, goodcleanlove.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, metro.co.uk, ncbi.nlm.nih.gov, nomasvello.ro, scarymommy.com, self.com, teenvogue.com

Sursă poză principală: istockphoto.com 

Surse foto: istockphoto.com, magazinvavianpharma.ro, pexels.com

Articolul urmator
Ce sunt glandele salivare și care este rolul lor în organism?
Ce sunt glandele salivare și care este rolul lor în organism?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 sfaturi care te vor ajuta să comunici cu un adolescent care refuză să-ți vorbească
    7 sfaturi care te vor ajuta să comunici cu un adolescent care refuză să-ți vorbească

    Pe măsură ce copilul crește și devine adolescent, se întâmplă adesea să nu mai comunice cu părintele la fel cum o făcea când era mic. Dacă vrei să te (re)apropii...

    10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit
    10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit

    Grădinăritul are numeroase beneficii pentru copii, dar și pentru adulți. Află cum și de ce este important să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit.

    10 sfaturi care te ajută să crești un copil mai puțin stresat
    10 sfaturi care te ajută să crești un copil mai puțin stresat

    Și copiii pot fi stresați. Uite ce poți să faci, în calitate de părinte, pentru a-l ajuta pe micuțul tău atunci când este stresat.

    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede
    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede

    Ai avut o zi lungă, ești obosită, nemâncată și tot ce vrei este liniște, dar ajungi acasă și vezi că cel mic nu te ascultă și se agită încontinuu. Probabil ți s-a...

    10 sfaturi care te vor ajuta să rămâi cu o atitudine pozitivă chiar și atunci când copilul refuză să mănânce
    10 sfaturi care te vor ajuta să rămâi cu o atitudine pozitivă chiar și atunci când copilul refuză să mănânce

    Fiecare copil trece prin etapa în care refuză să mănânce aproape tot ce i se oferă. Dacă al tău copil se află în această etapă în prezent și vrei să-l...

    Stresul toxic la copii - cum îți protejezi micuțul?
    Stresul toxic la copii - cum îți protejezi micuțul?

    Și copiii pot suferi din cauza stresului! Ce este stresul toxic, cum îl recunoaștem și cum ajutăm micuții să facă față acestei provocări? Află totul aici și acum!

    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

    Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult...

    Prima companie aeriană din lume care va introduce zona "fără copii"! Decizia a împărțit internetul în două tabere
    Prima companie aeriană din lume care va introduce zona "fără copii"! Decizia a împărțit internetul în două tabere

    Din luna noiembrie, clienții unei companii aeriene din Turcia vor putea călători liniștiți, în zone în care accesul copiilor este interzis! Zona „Only Adult” a...

    © 2024 Qbebe