Află de ce apar alergiile de sezon, care sunt cele mai frecvente simptome și cum le deosebești de cele ale unei răceli, precum și ce poți face pentru a reduce manifestările alergice la copii!
De ce apar alergiile de sezon
Alergia apare atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat în față unei substanțe care există din abundență în mediu: polen, praf, puf etc. Chiar dacă de cele mai multe ori alergiile prezintă un fond atopic, care se transmite ereditar, pot apărea și din cauza unui sistem imunitar slăbit.
Alergiile sezoniere pot debuta la orice vârstă, iar simptomele se pot manifesta atât primăvara, când începe polenizarea copacilor și a ierburilor, cât și toamna, când apare polenul de ambrozie, o buruiană care eliberează polen din august până în octombrie-noiembrie și care crește în sălbăticie șau în orice loc în paragină.
Nivelul de polen tinde să fie mai crescut în nopțile răcoroase și zilele calde, precum și la orele dimineții, între 7:00 și 10:00. De asemenea, vântul răspândește polenul la zeci de kilometri distanță. Nici ploaia nu ajută foarte mult; chiar dacă reduce cantitatea de polen din aer, nivelul poate crește din nou după ploaie.
Cum deosebim simptomele alergiilor de sezon de cele ale unei răceli?
Alergie sau răceală? Cum le deosebim? De cele mai multe ori confundăm simptomele alergiilor cu cele ale banalelor răceli, întrucât sunt similare. Alergiile de sezon se manifestă prin:
- strănut în salve;
- secreții nazale apoase;
- nas înfundat;
- diminuarea mirosului;
- mâncărime la nivelul nasului și al ochilor;
- ochi înroșiți și inflamați, ce curg;
- respirație șuierătoare;
- apariția unor eczeme pe piele, însoțite de mâncărimi;
- tuse uscată.
Foarte rar pot apărea simptome specifice mai degrabă răcelilor sau gripei, precum febra, dureri de cap, dureri musculare sau dureri în gât. În cazul alergiei, simptomele pot dura câteva săptămâni sau luni, în timp ce simptomele răcelii durează în jur de 14 zile. Alergiile nu sunt cauzate de virusuri și nu sunt contagioase, spre deosebire de răceli.
De asemenea, în cazul unei răceli simptomele apar treptat și se agravează pe parcurs, după care se ameliorează. Simptomele alergiei, în schimb, se declanșează deodată și rămân constante.
Cum reducem manifestările alergice la copii
În primul rând, se impune vizita la medicul de familie sau pediatru ca acesta să confirme într-adevăr că este vorba despre o alergie de sezon. Dacă va considera necesar, va prescrie un tratament pentru ameliorarea simptomelor și îți va da câteva sfaturi legate de cum pot fi ținute sub control pe viitor alergiile.
Din păcate, nu există un remediu concret pentru tratamentul alergiilor, însă este posibilă ameliorarea simptomelor cu ajutorul produselor potrivite. Pe lângă limitarea expunerii copilului la factorii alergeni, de primă intenție în prevenția și reducerea manifestărilor alergice asociate infecțiilor de tract respirator la copii recomandăm ALLERDEP sirop, un supliment alimentar cu extracte din plante și îndulcitori naturali.
ALLERDEP sirop poate fi administrat copiilor de peste 6 luni și este indicat în:
- prevenția și reducerea manifestărilor alergice asociate infecțiilor de tract respirator;
- tratamentul infecțiilor de tract respirator superior și inferior: amigdalite, laringite, bronșite (acute, cronice, astmatiforme), bronhopneumonii, faringotraheobronșite în prezența unui teren atopic.
Nu conține zahăr, gluten și lactoză, ingredientele care se regăsesc în sirop fiind 100% naturale: extracte de coacăz negru (indicat în reacții inflamatorii de origine alergică), măceș (acțiune antiinflamatoare și antialergică), lemn-dulce, urzică, mentă și ginko. Nu se recomandă, totuși, administrarea produsului în timpul sarcinii și alăptării.
Mai multe informații despre ALLERDEP sirop găsești pe magazin.drphyto.ro, de unde îl și poți comanda!
Surse foto: istockphoto.com