Totul despre dermatita de contact

Totul despre dermatita de contact

Irina Olteanu - Redactor Senior

Dermatita de contact reprezinta o iritatie de culoare rosie cauzata de o substanta ce intra in contact cu pielea. Desi nu este contagioasa si nici nu prezinta potential fatal, poate fi destul de neplacuta. Iata care sunt simptomele si cauzele acesteia, cum poate fi tratata, dar si complicatii poate cauza.

Ce este

Dermatita de contact este o inflamatie a pielii (un tip de eczema) care apare cand intrati in contact cu o anumita substanta (iritant - substanta care lezeaza fizic pielea sau alergen - substanta care determina un raspuns al sistemului imunitar) si se manifesta sub forma pielii de culoare rosie, cu senzatie de mancarime si care se descuameaza, uneori fiind resimtita o arsura/intepatura; conduce la formarea unor vezicule, uscaciunea si craparea pielii. Poate afecta orice portiune din corp, dar cel mai des apare pe maini; cea mai frecventa forma este cea cauzata de iritanti (in proportie de 8 din 10 cazuri). Are o incidenta mai mare la femei (sunt expuse la mai multi iritanti), 1 din 5 femei confruntandu-se cu dermatita de contact la nivelul mainilor, dar poate aparea la orice varsta si la oricine. Locul de aparitie este de obicei cel direct expus la substanta, iar iritatia poate dura multe zile (spre deosebire de urticarie).

Ce se intampla de fapt? Dermatita alergica de contact apare in urma raspunsului sistemului imunitar la o molecula nonproteica, structural simpla. Pentru ca o persoana sa devina alergica la o asemenea substanta, este necesara cel putin o expunere anterioara care declanseaza raspunsul imun; dermatita nu este cauzata de un anticorp, ci de un raspuns celular imun mediat de un tip de celule sanguine (limfocite T) care au suprafata moleculara ce le permite sa recunoasca anumiti alergeni chimici. Cand aceste limfocite intra in contact cu alergenul, elibereaza o multitudine de substante chimice care sunt capabile fie direct, fie prin stimularea celorlalte celule, sa produca mancarimea specifica. In mod uzual, acest tip de reactie apare doar pe piele si necesita cel putin 24-48 ore. Dermatita iritanta de contact, in schimb, apare in urma contactului cu o substanta care lezeaza direct si irita pielea, nefiind necesara o alergie si aparand la prima expunere. Cu cat substanta ramane un timp mai indelungat pe piele, cu atat reactia este mai severa.

Simptome

Simptomele includ iritatie de culoare rosie sau pustule, senzatie de mancarime (poate fi grava in unele cazuri), piele uscata, crapata, descuamata (daca este o afectiune cronica), vezicule cu lichid si cruste (daca reactia e dermatitasevera), umflare, senzatie de arsura/durere. Severitatea iritatiei depinde de: timpul de expunere, concentratia substantei cauzatoare, factori de mediu (temperatura, curenti de aer si transpiratie) si zestre genetica (influenteaza modul in care raspundeti la anumite substante). Retineti ca numai suprafata superficiala a pielii este afectata in dermatita de contact, respectiv epiderma si exoderma. Forma cronica este prezenta cand iritatia persista chiar si dupa indepartarea factorului cauzator.

Cauze

Dermatita de contact este cauzata de o substanta la care ati fost expusi care va irita pielea sau declanseaza o reactie alergica. Aceasta poate fi una din cele cateva mii de alergeni/iritanti cunoscuti, unii putand cauza atat dermatita iritanta de contact, cat si dermatita alergica de contact. Deoarece forma iritativa este cel mai des intalnita (apare o reactie inflamatorie nonalergica), trebuie sa stiti ca unele persoane reactioneaza la iritanti puternici dupa o singura expunere, in timp ce altii dezvolta simptome abia dupa expuneri repetate la iritanti mai usori si chiar toleranta la acestia in timp. Iritanti comuni includ: solventi, latex, kerosen, alcool, inalbitor, produse de intretinere personala (sapun, deodorant, cosmetice), substante aeriene (rumegus, lana, brusture).

In cazul formei alergice, reactia apare cand un alergen declanseaza un raspuns de tip imunitar in piele, insa acesta poate fi provocat si de alimente, condimente, medicamente, proceduri medicale/stomatologice (dermatita de contact sistemica). Puteti fi sensibilizati de un alergen puternic cum este iedera dupa o singura expunere; alergenii mai slabi necesita expuneri multiple timp de mai multi ani; o data dezvoltata alergia, chiar si o mica cantitate determina o reactie. Alergenii comuni includ: nichel, aur, crom (bijuterii, curele), medicamente (creme cu antibiotic, antihistaminice orale), balsam de peru (parfumuri, cosmetice, apa de gura si condimente), formaldehida (adezivi, solventi), produse de igiena personala (deodorant, gel de spalare, vopsea de par, cosmetice, lac de unghii, preparate din plante ce contin eucalipt, camfor sau rozmarin), tatuaje si henna, plante (iedera otravitoare, mango-contine urushiol), subtante aeriene (aromaterapie si insecticide), produse care cauzeaza o reactie in contact cu razele soarelui (dermatita fotoalergica de contact - lotiuni solare si medicamente). Incidenta in cazul copiilor este similara adultilor, cei mici fiind in plus expusi la scaunele de masina, plasticul din toalete si haine. In cazul dermatitei ocupationale, este vorba de o iritatie aparuta in urma expunerii la alergeni/iritanti in timpul exercitarii profesiei. Anumite ocupatii si hobby-uri va expun la un risc ridicat din acest punct de vedere, fiind vorba de: personal de ingrijire sau angajati ai industriei farmaceutice, metalurgisti, constructori, frizeri si cosmeticieni, ospatari, scafandri sau inotatori (din cauza mastii/ochelarilor din cauciuc), personal de curatenie, gradinari si agricultori, bucatari si alti manipulatori de alimente. Dermatita de contact fototoxica este o forma a dermatitei iritante de contact in care iritantul este activat numai dupa expunerea la raze ultraviolete, fiind des intalnite in privinta parfumurilor si a gudronului.

Diagnostic

Cheia catre un tratament reusit consta in identificarea exacta a cauzei si daca este vorba de tipul iritant sau alergic de dermatita; este esentiala diferentierea de alte afectiuni similare ale pielii cum este urticaria. Iata ce iau in considerare medicii (alergolog sau dermatolog) in stabilirea unui diagnostic: istoric medical riguros si examinare fizica - impune si comunicarea simptomelor resimtite si examinarea pielii pentru a observa tiparul aparitiei si gradul de intensitate, test patch/epicutanat (test alergologic de hipersensibilitate tardiva) pentru a verifica daca aveti vreo reactie la ceva - este util cand nu este bine stabilita cauza si iritatia apare des. Medicul va poate solicita sa evitati anumite medicamente si chiar bronzarea pe spate cu 1-2 saptamani inainte de test. In timpul efectuarii acestuia, mici cantitati din alergeni potentiali sunt aplicati pe plasturi adezivi care sunt amplasati pe piele; acestia raman acolo timp de 2 zile, timp in care trebuie sa pastrati spatele uscat. Medicul verifica apoi o reactie cutanata sub acestia si determina daca sunt necesare testari suplimentare (uneori este necesara inca o vizita pentru a verifica eventuale reactii intarziate). Retineti ca adeseori persoanele reactioneaza la mai mult de o substanta si ca acest tip de test este in general destinat pacientilor cu dermatite repetate, pe termen lung, necesitand o persoana specializata in interpretarea corecta a rezultatelor. Alte teste ce pot fi recomandate pentru a exclude alte cauze sunt biopsia pielii sau cultura leziunii pielii.

Tratament

In primul rand, este esential sa evitati iritantul/alergenul in momentul in care-l identificati (medicul va poate ajuta in acest sens, indicandu-va ce produse il contin de obicei). Apoi, pentru remedierea inflamatiei pielii, medicul indica in mod uzual creme de tip corticosteroid (in unele cazuri in locul acestora se indica medicamente cum sunt unguent tacrolimus sau crema pimecrolimus); retineti ca ca acestea pot cauza o senzatie usoara de arsura/intepatura la aplicare, iar in cazul utilizarii indelungate pot conduce la subtierea pielii (in special la nivelul pliurilor cotului/genunchiului), telangiectazie (vase de sange vizibile in special in obraji) si chiar acnee. In cazuri unguentgrave, se impun chiar comprimate de tip corticosteroid; se incepe cu o doza mare care este redusa treptat timp de 12 zile sau chiar o injectie. Antihistaminicele sunt indicate pentru ameliorarea mancarimii, iar antibioticele in cazul in care apare o infectie bacteriana. Exista de asemenea si medicamente care influentaza sistemul imunitar (il inhiba) cum sunt inhibitori de calcineurina (tacrolimus sau pimecrolimus), recomandate in tratamentul de lunga durata si cand afectiunea impiedica desfasurarea activitatilor zilnice; este suspectata o legatura intre acestea si aparitia limfomului si cancerului de piele. De asemenea, tot pentru dermatita cronica de contact care nu poate fi controlata cu corticosteroizi topici, poate fi de ajutor fototerapia (o combinatie de psoralen si ultraviolete A). Pentru persoanele alergice la nichel si care prezinta dermatita veziculara palmara sevara poate fi de ajutor disulfiram.

Iata si cateva sfaturi: daca aveti alergie la o bijuterie, va puteti proteja pielea aplicand pe obiect scotch sau lac de unghii, aplicati crema impotriva mancarimii pe piele sau lotiune cu calamina (care contine cel putin 1% hidrocortizon- amelioreaza mancarimea), aplicati comprese reci, ude pe piele timp de 15-30 minute de mai multe ori pe zi, evitati scarpinatul si taiati-va unghiile (pentru a preveni infectarea), stropiti zona cu apa minerala sau cu un produs pe baza de ovaz, purtati haine din bumbac cu textura moale, optati pentru sapun bland fara coloranti sau parfumuri si aplicati lotiuni hidratante pe pielea uscata, protejati-va mainile cu manusi si crema hidratanta. Pot fi utile si solutii usor acide (suc de lamaie si otet) pentru a contracara efectele prin expunere la iritanti, dar si creme de tip bariera cum sunt cele cu continut de oxid de zinc (protejeaza pielea si retin umezeala).

In general, dermatita de contact se vindeca fara complicatii in decurs de 2-3 saptamani, insa poate reaparea daca substanta/materialul cauzator nu este identificat/evitat. Iata si cateva plante ce pot cauza dermatita de contact ce este bine sa le evitati: brusturele, aromaterapia si lotiunile/cremele pe baza de plante ce contin eucalipt, camfor, galbenele si rozmarin.

Prevenire si complicatii

In mod evident, este important sa evitati iritantii si alergenii, apoi sa va spalati pielea imediat dupa ce ati intrat in contact cu acestia cu sapunuri usoare, fara parfum; spalati si imbracamintea daca a intrat in contact cu un alergen. Este bine sa purtati haine sau manusi protectoare impotriva substantelor iritante. Acoperiti portiunile metalice ale obiectelor ce intra in contact cu pielea voastra (nasturi, bijuterii etc.). Aplicati un gel sau crema de tip bariera care confera un strat protector pielii si crema hidratanta ce restabileste stratul epidermic superior, mentinand supletea pielii. Retineti ca animalele pot raspandi usor alergenii de plante.

Iata ce complicatii pot aparea: neurodermatita (lichen simplex cronic) care debuteaza cu o portiune de piele cu mancarime care se agraveaza prin scarpinare, fiind vorba de un cerc vicios, iar scarpinarea devine un obicei; pielea ajunge decolorata, groasa. In unele cazuri, daca va scarpinati repetat puteti cauza o umezeala si supuratie a pielii ce creeaza un mediu bun pentru bacterii sau ciuperci care este favorabil unei infectii. Retineti ca, cu cat este mai grava dermatita, cu atat dureaza mai mult vindecarea, iar cazurile persistente apar in special la persoanele alergice la cromati.

Domnul doctor Ovidiu Berghi, medic specialist Alergologie si imunologie clinica - clinicile Anima:

"Dermatita de contact alergica reprezinta o reactie alergica cutanata la contactul pielii cu diverse substante. medicSubstantele care pot provoca astfel de reactii sunt reprezentate de metale (Ni, Cr, Pa) in special din produsele metalice de podoaba (gablonturi, catarame curele, capse metalice pantaloni), substante chimice din produsele cosmetice (farduri, vopsele de par, produse de protectie solara), antibiotice, coloranti din haine. Manifestarea cutanata a bolii este reprezentata de aparitia unei reactii eczematoase la locul de contact al pielii cu substanta respectiva dupa cateva ore. Tratamentul bolii il constituie evitarea contactului direct al pielii cu substanta respectiva si prin administrare de cortizon topic (betametazona, metilpredisolon, hidrocortizon). Contactul persistent al pielii cu substanta respectiva si un tratament incomplet sau inincorect poate duce la suprainfectare leziunilor." 

Multumim domnului doctor Ovidiu Berghi pentru informatiile oferite.

Citeste si:

Iritatiile la copii - Ghidul iritatiilor copilului tau 

Eczema la copii 

Eczemele la bebelusi 

7 simptome comune la copii si cauzele acestora  

Surse:

www.mayoclinic.org; www.nhs.uk; www.nlm.nih.gov; www.healthline.com; http://emedicine.medscape.com; http://en.wikipedia.org

Articolul urmator
Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi
Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am 41 de ani și am rămas însărcinată la primul contact intim avut cu noul meu partener. Ce să fac?
    Am 41 de ani și am rămas însărcinată la primul contact intim avut cu noul meu partener. Ce să fac?

    O mamă de peste hotare cere ajutorul internauților de pe un forum de parenting, povestind că a rămas însărcinată după primul contact intim cu noul său partener. Are 41 de ani....

    „Fostul meu soț a rupt orice contact cu mine și fiul meu, după ce copilul a mărturisit că este gay”
    „Fostul meu soț a rupt orice contact cu mine și fiul meu, după ce copilul a mărturisit că este gay”

    Un bărbat a rupt legătura cu fosta sa parteneră și cu fiul lui de 15 ani, după ce a aflat că acesta este gay.

    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”
    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

    La începutul anului, Rihanna dezvăluia lumii întregi că se pregătește să intre în rândul mămicilor. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că...

    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens
    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens

    Diagnosticarea cu autism pune dezvoltarea copilului în cu totul altă perspectivă. Asta include și noțiunea de joacă. Uite ce a învățat această mămică de când a...

    Este anul schimbărilor! Trei nativi vor lua totul de la zero până în primăvară
    Este anul schimbărilor! Trei nativi vor lua totul de la zero până în primăvară

    Anul 2025 este anul schimbărilor și oportunităților pentru trei dintre semnele zodiacale. Care sunt nativii ai căror viață se poate schimba drastic în 2025?

    Totul despre laminarea genelor
    Totul despre laminarea genelor

    Laminarea genelor este o procedură cosmetică cu efect semi-permanent de volumizare și curbare a genelor. Această metodă nu este același lucru cu extensia de gene și nu presupune...

    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul
    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul

    Tu cât de mult iubești copiii? Suficient încât să treci cu vederea faptul că atunci când trec pragul casei tale, lasă în urmă numai dezastru? O femeie de...

    Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum
    Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum

    Potrivit „Scientific American”, diagnosticarea fetelor cu tulburări de spectru autist se realizează mai dificil decât în cazul băieților, în condițiile...

    © 2025 Qbebe