- Varsta:
- 4 - 6 luni
- Prezent in categoriile:
- Feluri de mancare, La cuptor, La foc, Piure bebelusi, Legume, Cartofi, Piure, Gustari, Cartofi dulci
Cum arata cartofii dulci?
• Coaja cartofilor dulci poate fi portocalie, galbena, rosie sau alba.
• Pot avea o forma subtire si lunga, sau pot fi asemanatori cu cartofii normali.
• Culoarea pulpei este galbena sau portocalie. Unii cartofi dulci sunt foarte moi si umezi dupa ce ii gatesti, iar altii pot fi mai uscati, fainosi.
Cum se prepara piureul?
• Cartofii dulci se spala bine, se curata de coaja, apoi se clatesc iarasi in apa rece.
• Se taie bucatele si se pun la fiert cu suficienta apa cat sa ii acopere. Se acopera cu un capac.
• Atunci cand sunt fierti, scurge bine apa si piseaza cartofii cu furculita sau cu blenderul.
• Adauga putin lapte (de san sau formula), pana obtii consistenta dorita.
Varianta
In loc sa fierbi cartofii dulci ii poti coace in coaja, in cuptorul aragazului. Cand se inmoaie (dupa aproximativ 20 minute), ii scoti din cuptor, ii lasi sa se racoreasca, apoi ii cureti de coaja. Piureul de cartofi dulci copti se prepara la fel ca in cazul celor fierti.
De ce sa ii dai bebelusului cartofi dulci?
• Cartofii dulci sunt o excelenta sursa de vitamina A, vitamina C, vitamina B6, fier, mangan si fibre.
• Cartofii dulci fac parte dintre cele mai sanatoase legume.
Atentie!
Daca hranesti bebelusul cu prea multi cartofi dulci, poti avea surpriza ca nasucul copilului se coloreze in portocaliu. Acest fapt se datoreaza betacarotenului (sursa e vitamina A) pe care organismul bebelusului nu il prelucreaza eficient. Nu te alarma. Coloratia va disparea odata cu oprirea hranirii cu cartofi dulci sau morcovi.
Nu oferi copilului in aceeasi zi cartofi dulci si morcovi, din acelasi motiv: prea mult betacaroten!
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!