Culinarby
Qbebe

Micul dejun: idei delicioase din traditia culinara a altor tari

Micul dejun: idei delicioase din traditia culinara a altor tari

Ileana Gheorghe

Studiile internationale arata ca 25% din energia unui copil este data de un mic dejun de calitate. Am citit aceste studii, insa in ele nu regasim si idei care sa combata mofturile piciului meu dimineata, idei cat mai variate, colorate, si care sa includa si toata gama de vitamine si minerale. Asa ca am trecut granitele tarii noastre si am inceput sa ma inspir din ceea ce servesc la micul dejun, in mod traditional, alte natiuni. Si pot spune ca am gasit inspiratia, asa ca am sa va ofer si voua, dragi mamici, aflate in impas in fiecare dimineata, cateva idei de mic dejun delicios pentru intreaga familie.

Micul dejun: idei delicioase din traditia culinara a altor tari
Timp preparare Timp preparare:
30 de minute
Familie Varsta:
2 - 4 ani
Nivel dificultate Nivel dificultate:
mediu
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Mic dejun englezesc, Aperitive, Mic dejun american, Mic dejun copii, Finger Food, La cuptor, La foc, Fara foc, Fructe, Lactate, Peste, Oua, Cereale, Romanesti, Italiene, Americane, Frantuzesti, Indiene, Turcesti, Mexicane, Spaniole, Mic dejun, Gustoase, Deosebite
Ingrediente Ingrediente principale:
multa voie buna, urmata de si mai multa energie

Micul dejun in Franta

Am fost de doua ori in Franta si trebuie sa recunosc ca este tara in care am savurat din plin micul dejun, fiind pe placul meu. Francezii au oricum o traditie culinara puternica si nu este de mirare ca m-au impresionat. Croissantele la ei sunt de baza dimineata, asa ca si eu am stocul de croissante cu unt, neindulcite, in bucatarie sa ma salveze mai ales in diminetile grabite din timpul saptamanii. Partea cea mai avantajoasa a acestora este faptul ca le pot asocia atat cu preparate sarate cat si cu cele dulci, in functie de mofturile copiilor. Si francezii procedeaza in acest fel.

Copiilor mei le place cel mai mult croissantul sandvis, uns cu unt, taiat in doua si umplut cu cascaval si sunca.

Iar in diminetile cand vor ceva dulce, le servesc croissantul umplut cu dulceturile de la bunica si cu fructe proaspete alaturi.

Din bucataria franceza, pentru mine, prefer un mic dejun pe baza de branzeturi. Uneori si copiii il prefera. Asa ca pun pe un platou o selectie de branzeturi delicioase: mozzarella, gorgonzola, brie, Rouquefort, cambozola, dar si telemeaua noastra romaneasca, cas, branza de burduf. Adaug langa ele si ceva miez de nuca, alune de padure, migdale, caju. Si le mancam pe nemestecate!

Micul dejun in Rusia

Pe locul 2 in topul preferatelor noastre pentru micul dejun, sunt clatitele. Veti fi surprinsi sa aflati ca dragile noastre clatite sunt, de fapt, micul dejun traditional al Rusiei. Evident ca ele sunt imprastiate pe tot mapamondul, insa rusii le adora in orice forma la micul dejun. Ca si noi, de altfel. Le spun "blini" sau "blintzes" si le servesc la micul dejun cu umpluturi diverse, de la caviar - evident! - si carne tocata la smantana, branzica de casa, miere, ciocolata sau dulceturi. Rusii insa au si o reteta diferita de cea pe care o cunoastem noi. In loc de apa minerala sau lapte, ei prefera kefirul sau laptele batut, si uneori in aluatul de clatite pun stafide sau mar ras. Delicios! Am incercat toate variantele, si ma bucur sa vad ca clatitele sunt versatile si bucura copiii dimineata. Mai mult, fac aluatul seara, o cantitate mare si il pun intr-o caserola la frigider, uneori chiar si la congelator, si fac numai cateva clatite cat sa papam dimineata pe fuga. Aluatul rezista in frigider 3-4 zile. 

micul dejun in rusia

Micul dejun american

Americanii au o diversitate interesanta in alegerile lor pentru micul dejun, si, cred eu, de ei ne apropiem cel mai mult in alegerile noastre. Ei, dupa cum bine stim cu totii, servesc la micul dejun renumitele clatite americane, care sunt preparate cu praf de copt sau bicarbonat ca sa creasca, alaturi de dulceata sau sirop de artar. Alta optiune este data de ouale batute cu lapte, scrob, pe romaneste, carnatii sau baconul prajite sau pe gratar, sau painea prajita cu gem sau cu unt de arahide. Copiii mei sunt innebuniti dupa scrob si dupa untul de arahide. Sotul meu prefera sa ii pun alaturi si ceva bacon. Eu aleg intotdeauna painea prajita cu gem. Optiuni sunt destule!

Micul dejun in Italia

Trebuie sa spun ca prima oara cand am calcat in Italia, la Milano, am fost profund dezamagita de micul dejun, pentru ca nu intelegeam cum un hotel de 5 stele sa ofere numai preparate dulci pentru prima masa a diminetii. Pana si painea prajita era dulce. Pentru ca am incercat sa o mananc numai cu unt - cautand zadarnic putina sare pe masa. Apoi m-am obisnuit, pentru ca italienii prefera un mic dejun foooarte dulce. Asa ca recurg si eu la astfel de mese dimineata, cand sunt in pana de idei. Fursecuri, paine prajita cu unt si marmelada, cereale integrale, croissant si un suc de fructe proaspat pentru cei mici, iar pentru mine un delicios capuccino. 

Micul dejun in Columbia si Venezuela

Arepa este comoara pe care am descoperit-o in bucatariile Americii de Sud. Este, de fapt, o turta din malai, care este prajita, preparata la gratar, coapta, fiarta sau preparata la abur. Gogosica aceasta delicioasa este apoi umpluta cu diverse ingrediente, de la carne, oua, rosii, salata, la branzeturi, fructe de mare sau peste. Noi o servim cel mai des cu branza, crema de branza sau cascaval. Din pacate, la noi, nu gasim faina de malai speciala pentru arepa, cum se gaseste in Columbia. Eu, insa, pun malaiul in robot, pana ce devine foarte, foarte fin. Apoi il inmoi in lapte cu putin ulei de masline, sare, oua si unt. Apoi formez gogosele si le prepar in cuptor pe hartie de copt sau pe gratar.

Micul dejun in Mexic

Trebuie sa recunosc ca acesta este micul dejun preferat de mine. Poate pentru ca iubesc bucatariamexicana, si ador avocado. Asa ca ma inspir de multe ori din alegerile mexicanilor, si, dupa mai multe incercari am descoperit ca cel mai mult imi place ceea ce ei numesc Huevos Rancheros, preferatele fermierilor mexicani. Contine oua ochiuri, puse o o tortilla umpluta cu salsa sau pasta de rosii uscate la soare, alaturi de o salata de rosii cu ceapa si de felii de avocado si lamaie. Eu sunt absolut incantata de acest mic dejun, pentru ca este light, dar in acelasi timp ofera u cocktail de energie. Si de gust nu mai zic nimic, ca imi ploua in gura. 

Micul dejun in India

Si in India preferintele pentru micul dejun sunt dulci. Printre favorite sunt incluse si clatitele, care sunt cunoscute cu denumirea de Upma sau Masala Dosa si sunt servite cu chutney (dulceata picanta) sau ghee (unt tipic indian). Upma este, de asemenea, printre preferintele culinare, fiind orez sau gris fiert in lapte cu fructe uscate. Noi insa servim, cand am eu timp, rasmalai, care este, in traducere exacta "crema de suc". Mingiute aplatizate de chenna - adica branzica cottage bine framantata - sunt inmuiate in lapte condensat si servite cu nuci sau fructe uscate, cu dulceturi sau siropuri, dupa preferinte. Desigur ca retele originale sunt mai complicate, insa eu m-am oprit la cea mai simpla: pun branzica in robot, o fac cat mai fina, ii adaug putina vanilie, fac lapte condesnat si mingiutele din branzica le las la inmuiat in lapte pentru 10-15 minute. Uneori si peste noapte, daca imi amintesc de cu seara. Apoi le servim cu dulceata de visine sau cu gem de capsuni, cu sirop de cocos cu vanilie sau cu zeama de vanilie si fructe uscate. Delicios!

Micul dejun scandinav

Suedia, Islanda, Norvegia, si mai toate tarile foarte nordice prefera, desigur, pestele si fructele de mare. Asa ca nu este de mirare ca si micul dejun este servit cu astfel de ingrediente. Acest tip de mic dejun este mai mult preferatul mei. Cei mici nu prea il gasesc apetisant, iar sotul meu nu il intelege. Eu, in schimb, il apreciez pentru valoarea lui nutritiva, dar si pentru aportul caloric scazut. Asa ca reteta mea este: 50 g de creveti fierti in apa cu putin vin sau otet si sare,  2 oua fierte, 1 felie de paine neagra, o jumatate de avocado, 2-3 felii de lamaie si putina crema de branza. Pofta mare!

Micul dejun in Spania

Printre preferatele familiei mele se regaseste si acest mic dejun, inspirat de traditia culinara spaniola. De fapt, am regasit aceasta preferinta si la italieni, insa nu pentru micul dejun, ci mai degraba ca aperitiv la mesele festive. Omleta cu cartofi si mozzarella servita alaturi de prosciutto si de cartofi copti. Eu mai pun, cand am timp si chef si sparanghel sau spanac tras la tigaie in unt. Si, de cele mai multe ori o fac dimineata, cand seara nu se mananca toti cartofii fierti si imi raman.  

Micul dejun in Turcia

Acest mic dejun este preferat de sotul meu, care l-a descoperit initial in Istanbul: sucuk (un fel de carnat de vita uscat, un picut picant si condimentat cu chimen, sumac si usturoi) si oua ochiuri, prajite la un loc in tigaie. Acasa este mai greu insa sa reproduc gustul pe care l-am savurat acolo. 

  

Micul dejun in Romania

La noimicul dejun nu se poate spune ca are neaparat o traditie. Mi-am intrebat insa bunica ce manca la micul dejun cand era mica, daca isi mai aminteste si mi-a spus ca avea cana cu lapte mereu, oua fierte, branza de oaie, sunca afumata sau tinuta in usturoi iar pe timp de vara se adaugau ceapa verde, ridichi, rosii, castraveti. Si, intr-adevar, mai ales vara, acesta este micul dejun care se repeta cel mai des in alegerile noastre culinare dimineata. Diferenta este ca am renuntat la sunca traditionala romaneasca si am inlocuit-o cu mezeluri facute in casa - muschi, pulpa sau ceafa de porc sau vita, pulpe de pui sau de curcan facute la cuptor la temperatura constanta. Lasate apoi la rece in frigider sunt foarte usor de feliat si foarte gustoase de servit dimineata. 

 

 

http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/features/what-people-eat-for-breakfast-around-the-world-a6730126.html

Articolul urmator
5 idei de rețete de bomboane proteice pentru copii
5 idei de rețete de bomboane proteice pentru copii

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.4 (33)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nu le spun NU copiilor mei. Se culcă când vor ei și mănâncă burgeri la micul dejun
    Nu le spun NU copiilor mei. Se culcă când vor ei și mănâncă burgeri la micul dejun

    Maratoane de filmulețe pe YouTube, macaroane cu brânză la micul dejun și mers la culcare după 10 noaptea sunt visul oricărui copil și realitatea a trei micuți din Marea...

    Îmi pun gemenii de doi ani să-și facă singuri micul dejun. Da, sunt o mamă leneșă, dar îi ajut să fie independenți
    Îmi pun gemenii de doi ani să-și facă singuri micul dejun. Da, sunt o mamă leneșă, dar îi ajut să fie independenți

    O mamă care se autointitulează a fi „leneșă” își pune băieții gemeni de numai doi ani să își pregătească micul dejun și să strângă masa. Femeia,...

    Focul lui Șumedru: ce este și de unde vine tradiția
    Focul lui Șumedru: ce este și de unde vine tradiția

    „Focul lui Sumedru” este o tradiție românească vibrantă și profund înrădăcinată care reunește comunitățile, sărbătorește sfârșitul sezonului de...

    Gabriel și David, doi copii harnici doresc să ducă tradiția oieritului mai departe. Au 250 de oi cu care se mândresc
    Gabriel și David, doi copii harnici doresc să ducă tradiția oieritului mai departe. Au 250 de oi cu care se mândresc

    Doi frați harnici duc tradiția familiei din generație în generație. La doar 9 și 18 ani, David și Gabriel își împart ziua între școală și oi. Băieții se...

    „Nu așa-i tradiția la voi?” - Ce facem cu nepăsarea autorităților în fața căsătoriilor aranjate între minore?
    „Nu așa-i tradiția la voi?” - Ce facem cu nepăsarea autorităților în fața căsătoriilor aranjate între minore?

    Pe motivul etnicizării căsătoriilor între minori care au loc cu consimțământul părinților, foarte multe destine sunt „dirijate” de dorințele adulților, cu...

    Îmi „închiriez” soțul pe bani altor femei pentru a le ajuta cu reparații prin casă
    Îmi „închiriez” soțul pe bani altor femei pentru a le ajuta cu reparații prin casă

    Ce faci când ai un soț „bun la toate”? Bani de pe urma lui! 😄 O femeie de peste granițe povestește că „își închiriază” soțul altor femei...

    Copiii cu malformații cardiace nu primesc șanse de supraviețuire în spitalele din România, dar sunt salvați în alte țări
    Copiii cu malformații cardiace nu primesc șanse de supraviețuire în spitalele din România, dar sunt salvați în alte țări

    Copiii cu malformații cardiace primesc șansa la o viață normală în spitalele din străinătate. În România, doar două instituții medicale pot asigura tratamentul și...

    Cum răspund bullying-ului altor mame la adresa mea?
    Cum răspund bullying-ului altor mame la adresa mea?

    Fie că realizează un asemenea demers față în față, fie că preferă să se folosească de mediul online, anumite mame nu se lasă până când nu hărțuiesc și alte...

    © 2025 Qbebe