Copilul nu mai vrea la gradinita

Copilul nu mai vrea la gradinita

Irina Olteanu - Redactor Senior

De cele mai multe ori copilul nu mai vrea la gradinita pentru ca este obisnuit cu mediul de acasa, pentru ca nu resimte acest loc drept unul pozitiv sau pentru ca sufera de anxietate de separare. Informatii despre fiecare situatie in parte, solutii pentru parinti si educatori, veti descoperi in randurile urmatoare de la doamna psiholog Sabina Cosca.

Urmatorul articol a fost realizat prin amabilitatea doamnei Sabina Cosca, psihoterapeut sistemic de familie si cuplu, consilier si coach, coscasabina@gmail.com, Tel. 0741.233.942, Facebook: Psihoterapie sistemica de familie si cuplu:

Uneori, oricat de mult ar incerca parintii, copilul nu mai doreste sa mearga la gradinita. Acesta situatie este des intalnita nu numai in cazul gradinitei, ci si atunci cand vine vorba despre scoala. Un prim pas, esential, este sa intelegem de ce copilul are acest comportament, ce se ascunde de fapt in spatele lui „Nu mai vreau la gradinita!" Pot exista mai multe motive pentru ca micutul sa nu mai doreasca sa mearga la gradinita, haideti sa vedem care pot fi acestea:

1. "Nicaieri nu este ca acasa..."

Gradinita reprezinta primul pas in viata sociala a copilului, fiind momentul cand acesta iese dintr-un univers individualist, obisnuit cu prezenta constanta a cel putin unui membru al familiei, care ii indeplineste nevoile emotionale, fizice, in orice moment al zilei, in care copilul este lasat de multe ori sa decida ce este de facut, cum si cand, si cel mai important aspect, din care copilul se simte securizat din punct de vedere emotional si intra deodata, intr-o lume straina, in care lucrurile se schimba radical, in care copilul petrece perioade de timp in compania unor oameni necunoscuti, cu reguli clare si bine definite, cu un program diferit de masa, de somn si de joaca, in care invata sa se integreze singur intr-un grup, sa socializeze si sa aiba activitati interesante fara mami si fara tati.

gradinita

Solutii:

- Comunicarea
Ajuta-l pe copil sa inteleaga ce este gradinita, explica-i unde va merge, ce va face si cu cine se va intalni acolo.

- Concentrati-va pe partea distractiva a gradinitei.
Incurajati-va copilul si ganditi-va impreuna la momentele distractive de care o sa aiba parte (iesit afara, construit, desenat, pictat, alti copii cu care este prieten). Copilul trebuie sa fie „atras" de ceea ce urmeaza sa faca la gradinita.
- Il poti lasa sa ia cu el jucaria preferata pentru a face o legatura emotionala intre casa si gradinita sau ceva care sa va apartina
- Stabileste-i programe stabile si invata-l cu rutina, in acest fel o sa ii fie mai usor la gradinita.

Citeste si: Este pregatit copilul meu pentru cresa sau gradinita? 

2. „Iarasi la gradinita?"

O alta situatie care poate aparea este aceea cand micutul este bucuros sa mearga la gradinita in primele zile, saptamani, ca mai apoi sa apara reactiile emotionale adverse cum ar fi, copilul plange, nu mai doreste sa mearga la gradinita.
Acest lucru se explica prin faptul ca la inceput copilul, poate lua totul ca pe o joaca, ca pe un loc nou in care se distreaza, se joaca, insa mai apoi isi da seama ca nu este vorba despre ceva temporar, ci despre un loc in care este necesar sa mearga in fiecare zi.

Solutii:

- Amintiti-i copilului de lucruri anterioare in care el a fost curajos. Cum a reusit atunci?

- Incurajati orice schimbare pozitiva

Citeste si: Mami! Nu-mi place la gradinita! 

gradinita

3. Anxietatea de separare

Atunci cand vorbim despre anxietate de separare, ne referim la o stare de tensiune, ca atunci cand suntem in pericol, simptomul central al anxietatii de separare il reprezinta frica excesiva de separare a copilului de o persoana semnificativa de care este atasat emotional, frica excesiva de a ramane singur, simultan cu anticiparea unor consecinte negative (ca altii il vor rani, ca nu se descurca singur, ca parintii il vor parasi etc.). De asemenea, pentru copil, despartirea de parinte la gradinita poate reprezenta despartirea de familie, de casa si de tot ceea ce ii era lui cunoscut si familiar, de mediul in care el se simte protejat si iubit, de aici si reactia copilului, anxietatea si teama de necunoscut.

In acest context, copilul dezvolta un comportament de evitare, respectiv in cazul nostru, refuzul de a merge la gradinita. Comportamentele de evitare sunt modalitati de adaptare ale copilului la aceasta teama care ii provoaca disconfort, insa pe termen indelungat, acestea nu sunt benefice, copilul riscand sa ajunga sa somatizeze prin dureri frecvente de cap, de burta, diaree sau alte probleme fizice, atunci cand stie ca urmeaza sa se separe de parinti.

Solutii:
- Niciodata sa nu faceti haz de necaz de faptul ca plange.

- Nu va certati copilul, pentru el este o schimbare majora, o perioada de tranzitie, care poate provoca teama, chiar si noua, adultilor, uneori schimbarile importante ne provoaca teama.

- Asigurati-l ca va ganditi la el tot timpul si stiti ca si el se gandeste la dvs., insa ca nu este nevoie sa planga sau sa se teama, pentru ca in fiecare zi dupa gradinita va veti reintalni si veti povesti impreuna ce ati facut.

- Chiar daca poate parea sfasietor, este mult mai bine, atat pentru copil cat si pentru parinte, ca despartirea sa fie destul de ferma. Copilului trebuie sa i se spuna, de exemplu: "Am ajuns la gradinita, acum eu trebuie sa merg la serviciu, iar tu la gradinita, o sa vin sa te iau imediat ce termin programul". Asta atrage atentia asupra altui lucru important pe care un parinte trebuie sa-l stie: Copilul are nevoie sa ii fie create asteptari asupra viitorului apropiat, are nevoie de un mediu predictibil.

- Nu prelungiti plecarea si nu reveniti.

- Micutul intampina probleme cu unul dintre colegi sau cu educatoarea

Solutii pentru parinti/ educatoare

- Este necesar sa fim foarte atenti la ce se intampla cu micutul nostru la gradinita, cu ceilalti copii si cu educatoarea.

Copilul are nevoie de sustinere si de sprijin si din partea educatoarei pana va putea accepta aceasta separare, pana se va simti in siguranta si va capata incredere, el nu are nevoie de critica sau de pedepse. Vorbiti cu educatoare despre dificultatile prin care trece copilul, despre comportamentul copilului pentru a-l ajuta sa se integreze si sa faca fata cu bine emotiilor negative.

- Este foarte importanta, de asemeni, relatia dintre dumneavoastra si educatoare. Aceasta relatie trebuie vazuta de catre copilul dumneavoastra ca una de prietenie, astfel copilul se va acomoda mult mai usor cu noua persoana din viata sa si va capata incredere.
- Nu va furisati afara din camera! Increderea copilului in dumneavoastra este cea mai importanta.

Citeste si: Este momentul pentru gradinita? Trucuri sa accepte mai usor schimbarea 

Multumim doamnei Sabina Cosca pentru ajutorul acordat in realizarea articolului. 

 

Articolul urmator
Fiica mea de 4 ani e foarte timidă la grădiniță. Cum pot să o ajut?
Fiica mea de 4 ani e foarte timidă la grădiniță. Cum pot să o ajut?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă vrea să ia acasă mâncarea de la grădinița copilului când acesta lipsește. "Am plătit pentru ea"
    O mamă vrea să ia acasă mâncarea de la grădinița copilului când acesta lipsește. "Am plătit pentru ea"

    O mamă din Sydney, Australia a postat pe un grup de parenting, mărturisind că ea consideră că ar trebui să primească porția de mâncare a fiicei sale de la grădiniță, chiar...

    Am depresie postnatală și mama mea nu vrea să mă ajute cu copilul. Nu vreau să mai aud de ea!
    Am depresie postnatală și mama mea nu vrea să mă ajute cu copilul. Nu vreau să mai aud de ea!

    O proaspătă mămică a povestit, pe Reddit, că suferă de depresie postnatală și că este extrem de furioasă pe mama ei care nu vrea să o ajute cu copilul. Ea spune că nu se...

    Pizza la tigaie! Gata în 10 minute. Copilul meu nu mai vrea altceva
    Pizza la tigaie! Gata în 10 minute. Copilul meu nu mai vrea altceva

    Pizza la tigaie? Da, se poate! Și încă se poate foarte repede. Prin urmare, iată rețeta pe care orice mamă trebuie să o aibă în arsenalul de ași sub mânecă din...

    Copilul meu a fost dat afară de la grădiniță chiar în prima zi
    Copilul meu a fost dat afară de la grădiniță chiar în prima zi

    O mămică de peste Ocean este furioasă pentru că băiețelul ei a fost dat afară de la o grădiniță cu predare Montessori, chiar în prima lui zi. Băiețelul are 3 ani și se...

    Singura grădiniță din România unde îți lași copilul lunea și îl iei vinerea. Cât trebuie să plătească părinții?
    Singura grădiniță din România unde îți lași copilul lunea și îl iei vinerea. Cât trebuie să plătească părinții?

    Chiar dacă, în ultimii ani, auzi tot mai des despre grădinițe care își prelungesc programul de funcționare din ce în ce mai mult pentru a veni în...

    Educatoarele de la grădiniță mi-au pierdut copilul și aș fi preferat să nu-mi spună
    Educatoarele de la grădiniță mi-au pierdut copilul și aș fi preferat să nu-mi spună

    Un tătic de peste Ocean a trecut prin șocul vieții sale în momentul în care educatoarele de la grădiniță i-au spus că i-au pierdut fiica. Micuța plecase de la locul de...

    De ce îmi las copilul să poarte haine murdare sau pătate la grădiniță
    De ce îmi las copilul să poarte haine murdare sau pătate la grădiniță

    Îmi las copiii să poarte haine murdare la grădiniță. Da, știu că sună rău. Și sunt sigură că acest lucru nu ar fi fost „acceptabil” când eu eram copil....

    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?
    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?

    Probabil știm cu toții că activitățile extrașcolare sunt benefice pentru copii, pentru că le antrenează mintea, corpul sau chiar îi relaxează, după caz. Fie că vorbim de...

    © 2025 Qbebe